7 december 2023
Stadskärnan

Möt några av de som arbetar med ombyggnationen på Stora torget

Mattias Modén och Rebecca Lennéer arbetar på PEAB som är den upphandlade entreprenören för ombyggnationen av stadskärnan.
- Jag vill skapa något jag är stolt över säger Mattias. Jag hoppas att Falköpingsborna ska tycka som jag när de ser resultatet.
- Det här är ett statusprojekt som märker ut hela Falköping, det är ett stort projekt för PEAB, säger Rebecca.

Rebecca Lennéer och Mattias Modén från PEAB. De står på Stora torget med en julgran i förgrunden och butiker i bakgrunden.

Rebecca Lennéer och Mattias Modén från PEAB.

Vintern har gjort sitt intåg i Falköping, de senaste veckorna har kylan tagit ett stadigt grepp om staden.
- Med kylan kommer tjälen och just nu har vi cirka 30 centimeter tjäle i marken kring Stora torget berättar Mattias. Tjälen innebär ett uppehåll i arbetet med stadskärnan.
- Skulle vi fortsätta trots tjälen så kommer resultatet att bli dåligt. När tjälen släpper så rör sig marken och ytskikten kommer att sätta sig vilket skapar ojämnheter, säger Rebecca.

Flera ytor är redan besiktade och öppna för allmänheten att nyttja, något som kom lägligt till julhandeln. De senaste veckorna har fokus varit på Lunden, den västra sidan av Stora torget. I dagarna har träd och buskar planterats i nya bäddar.

Planerat vinteruppehåll väntar nu

Ett vinteruppehåll har varit planerat sen arbetet startade i slutet av augusti. Tidsplanen innehåller ett uppehåll på tre månader.

Hur långt själva uppehållet blir, påverkas av tjälen i backen.
- Vi behöver se en långsiktig prognos för plusgrader när tjälen är ur backen, då kan vi starta igång igen säger Mattias. För att tjälen ska släppa krävs en längre tid av plusgrader.

Vad händer efter uppehållet?

När arbetet drar igång igen efter vinteruppehållet kommer fokus att vara på den södra sidan av Stora torget, där platåer ska byggas upp för att göra alla entréer tillgängliga. Arbetet kommer börja vid Mumbay Masala och fortsätta ner mot Systembolaget. Parallellt kommer stensättarna från Astrimant göra klart Lunden och ytan mellan Lunden och Malta-Johanna. När den södra platån är klar fortsätter arbetet med den norra platån, från Dressmann västerut mot Em-So.

Vad har varit de största utmaningarna hittills?
Det är många handlingar att sätta sig in i, många speciallösningar och många olika materialval, säger Rebecca. Det har också varit en utmaning att bedriva ett stort byggprojekt mitt i smeten, bland butiker, restauranger och tredje man.

Det är många som vill prata och ge sin åsikt om ombyggnationen.
- De som arbetar på plats får flest pratstunder med Falköpingsborna. Vi försöker prata och lyssna, men samtidigt har vi ett arbete att utföra.

Mattias nämner att leveranstider också är en utmaning.
- Belysningsstolpar beställde vi redan i augusti , några av dem levereras först i mitten på februari.

Invigning hösten 2024

Till hösten 2024 ska hela ombyggnationen vara klar, från Stora torget och längs Dotorpsgatan ut till korsningen mellan Trädgårdsgatan och Dotorpsgatan.

Vad ser ni mest fram emot att se slutresultatet på?
- Förutom helheten som kommer att bli fantastisk ser vi fram emot att se hur norra sidan på Stora torget kommer att bli, med den stora platån, planteringar och träd tillsammans med de nyrenoverade fasaderna, avslutar Rebecca och Mattias.