22 september 2023
Stadskärnan

Vi har skapat en prototyp av sittmöbeln till Malta-Johanna

Hon väcker engagemang hos oss alla. Sedan 1931 har Malta-Johanna fungerat som torgets självklara mittpunkt och ska så även vara i framtiden. Statyn och fontänen förblir densamma. Vad som ska bli det nya smycket är en solfjäderformad sittmöbel tillika scen och mötesplats, tillverkad i lokala material med nya tekniker.

Malta-Johanna smycke på Stora torget

En flexibel möbel för flera ändamål

Förutom att vara den självklara mötesplatsen för dig och dina vänner kan möbeln användas som en mindre scen vid evenemang på Stora torget. Konstruktionen är robust för att hålla uppe en hel orkester eller ett dansande studentgäng.
Det här är ett smycke klädd i en viktig funktion, med exklusiva materialval och tekniker men samtidigt en funktionell möbel som skapar nya möjligheter för möten, evenemang och upplevelser.

- Vi vill ta vara på och lyfta fram Malta Johanna, säger Axel Näsman från Sydväst Arkitektur. Hon förtjänar ett smycke som är vackert och robust över tid. Hennes smycke blir en vacker möbel, användbart för alla. Det är blir möbel som rymmer många funktioner och som inte ser öde och tom ut när den inte nyttjas utan istället pryder torget och lyfter fram Malta Johanna som torgets självklara mittpunkt.

Varmt trä möter kall koppar

Trä är varmt och mjukt. Trä bjuder in till att sitta ned. Valet föll på träslaget alm, ett material som just nu lider av almsjukan och alltför ofta slutar som flis på värmeverken. Det finns lokala bestånd av alm att använda, träd som är torkade på rot. Traditionellt har man använt alm som möbelvirke då det är slitstarkt, vackert och uttrycksfullt träslag med livlig ådring.

- Vi tar vara på den lokala almen och impregnerar den med linolja. Med rätt tryck och temperatur får vi en impregnering som är miljövänlig och hållbar, säger Amelie Sandström, tillförordnad stadsbyggnadschef.

Som kontrast till trä används koppar för att smycka möbelns detaljer. Koppar finns sedan tidigare i statyn Malta-Johanna. Handsmidda spikar i järn utgör den synliga infästningen i möbeln och ger en känsla av robusthet, fint hantverk samt rent tekniskt håller träplankorna nere mot stommen.

Smidd järnspik spikad i plankaFörstora bilden

En snygg detalj är att plankorna spikas fast med en smidd järnspik. (Klicka för att förstora bilden)

En hand på en plankaFörstora bilden

Rundat hörn skapar en mjuk avslutning på möbeln. (Klicka för att förstora bilden)

Koppardetaljer på möbelnFörstora bilden

Koppar skapar kontrast till trä och flörtar med Malta-Johannas koppardetaljer. (Klicka för att förstora bilden)

Skapandet av en prototyp

En offentlig möbel i den här storleken är en stor utmaning att bygga. Därför tog kommunen beslut om att bygga en prototyp, för att kunna utvärdera design, konstruktion och material.

Vi ville se en prototyp och utsätta den för väder, vind och användning säger Kjell Björk, projektledare för utvecklingen av stadskärnan.

Utgångspunkten var arkitekternas skiss med den nya sittytan runt Malta-Johanna. Processen startade med ett gemensamt hantverksseminarium där hantverkare presenterade sina tankar och ingångar för möbeln. Därefter lokaliserades ett bestånd av alm, torkad på rot. Stammarna sågades upp och skeppades till en fabrik för impregnering i linolja. Ett lokalt möbelsnickeri har sedan tillsammans med smed och plåtslagare testat olika dimensioner och infästningar av materialet.

Strax före midsommar var prototypen färdig. Sedan dess har den utsatts för regn och sol, mestadels regn.

Vi har också testat den för vad en offentlig möbel i utomhusmiljö kan råka ut för, och ser att den är hållbar för lång tid framöver, säger Kjell.

Lärdomarna från prototypen är många; impregneringen i linolja kräver att träet får vila och släppa igenom överflödig olja innan processen fortsätter med sågning och infästning. Hantverkare och arkitekt har testat olika dimensioner på virke samt olika sätt att fästa delarna i varandra. Det har gjorts en utvärdering av olika material och metoder för att framställa materialet så bra som möjligt. Nu finns en färdig prototyp och ett beslut om hur sittmöbeln ska se ut.

Processen att bygga prototypen har sparat mycket pengar och tid när vi nu går in i produktion av den slutgiltiga sittmöbeln, säger Kjell Björk.

Människor sitter i ett möte och diskuterarFörstora bilden

14 februari – ett första hantverksseminariumgenomförs med alla hantverksgrenar.

Två plankor, i bakgrunden några händer som känner på träetFörstora bilden

26 april – utvärdering av plankorna efter impregneringen. (Klicka på bilden för att förstora)

Järnsmidda spikar i förgrunden, träspikar i bakgrundenFörstora bilden

26 maj – test av olika infästningsmetoder, dold infästning, smidd spik och träspik. (Klicka på bilden för att förstora)

Prototypen står upp och hålls uppe av två mänFörstora bilden

20 juni – färdig prototyp levereras till Park/gata för gemensam utvärdering. (Klicka för att förstora bilden)

En planka är förstörd med brännmärkenFörstora bilden

17 augusti – utvärdering av hållbarhet - hurtålig är möbeln för offentlig miljö. (Klicka för att förstora bilden)

Lokala material och företag

Almen kommer från Skaraborg. Lokala hantverkare med lång erfarenhet har fått uppdraget att producera den solfjäderformade sittmöbeln. Totalentreprenör och sakkunnig för hela arbetet är Anna Johansson från Vistaholms byggnadshantverk i Floby. Marcus Linnarsson på Ängagårdens snickeritjänst i Floby kommer att färdigställa allt material i trä och tillsammans med Jonathan Lundin från Jäla Plåtslageri bygga ihop konstruktionen. Bertil Pärmsten från Bräcke Smedja står för de handsmidda spikar som bildar den synliga infästningen. Delar av konstruktionen kommer också få en dold infästning.

Invigning om ett år

Malta-Johanna med sin nya sittmöbel kommer stå färdig till Mekelsmässhelgen, september 2024. Då kan du slå dig ned och blicka ut över torget, spana in människor, äta gott och umgås med vänner och familj. Barnen kan springa runt och utforska fontänen och vattnet som forsar. På andra sidan kan musikanter spela. Möjligheterna är många. Det här är en möbel, ett smycke, som kommer hålla för många år framöver.