9 maj 2023
Trafik & gator

Nu är va-arbetet på Stora torget färdigt

Under 16 veckor har va-arbete för att framtidssäkra vatten- och avloppsledningarna pågått runt Stora torget i Falköping. Nu är samtliga serviser till alla fastigheter bytta och vatten- och avloppsledningar relinade och har en ny livslängd på 100 år. Arbetet har flutit på enligt tidsplan och responsen från boende och verksamheter har varit positiv.

Stora torget efter att va-arbete är klart

Arbetet med att framtidssäkring av vatten- och avloppsledningarna har till stor del berott på den fortsatta ombyggnationen av Stora torget. Den främsta bidragande faktorn har varit ombyggnation av entréer till butiker och restauranger som ska bli mer tillgänglighetsanpassande genom upphöjda ytor som nås med ramper och trappor.

I januari inleddes va-arbetet med byte av serviser och relining av befintliga ledningar för vatten, spill- och dagvatten. I de befintliga vattenledningarna i gjutjärn placerades nya plastledningar med en mindre dimension. Avloppsledningarna relinades genom att insidan av rören kläddes med en mjuk "plaststrumpa" som sedan fick härda.

Drygt 16 veckor senare är arbetet nu färdigt. Alla schakt är återställda med en provisorisk asfalt för att hålla en god tillgänglighet för de som använder rullstol och rullator, samt för att undvika grus inne i fastigheterna. I filmen nedan kan du se hur ramperna kommer att se ut när arbetet på Stora torget är färdigt.

Livslängden för de nya ledningarna är 100 år. När ombyggnationen av Stora torget är klart kommer alla ytskikt vara tillgängliga och inbjudande, och infrastruktur för vatten och avlopp kommer att vara säkrat för lång tid framöver.

Under de kommande tre veckorna sker va-arbete med byte av dricksvattenledning och serviser i Södra torggränd.

Fel vid laddning av objekt.