25 oktober 2022
Stadskärnan

Häng med till entréplats Östertull och vårt möte med platschef Mattias Modén

Arbetet med att skapa en entréplats mot Östertull, i korsningen mellan Östertullsgatan och Storgatan, är i full gång. Mattias Modén är platschef på Peab och ansvarar för byggentreprenörens del i projektet. Han har jobbat inom anläggning i snart 20 år och är Falköpingsbo. Vi fick en pratstund med Mattias och passade på att ställa några frågor om det pågående arbetet.

Mattias Moden, platschef på Peab

Vad gör du din roll som platschef?
- Som platschef är jag ansvarig för ett byggprojekt i allt från produktion till inköp och ekonomi. Jag har koll på produktionskvalitéer, miljö och arbetsmiljö och planeringen av den dagliga driften.

Under 2017 var Mattias med i ett projekt med Köttorget och han säger att det är extra roligt att än en gång få vara involverad i ett projekt på hemmaplan, som dessutom sticker ut.

- I det här projektet är det mycket nytänk, vilket är både klurigt och roligt. Det är många detaljer och stort fokus på utformning och landskap. Exempelvis ska vi vara måna om att planteringar ska må bra vilket innebär att vi får arbeta en del med material och utrustning som vi inte är vana vid. Sådant tar mycket tid både vid skrivbordet och i produktionen, men samtidigt så lär man sig hela tiden något nytt och det är något som jag tycker är väldigt roligt. Dessutom känner jag mig stolt, när jag får vara med och utveckla min hemstad.

Bland det som sticker ut nämner Mattias bland annat kokosmatta i planteringar, rotspärrar, special-jord, lösningar för att ta hand om regnvatten att bevattna träd med och specialtillverkade belysningsstolpar och fundament.

Hur är det att göra den typ av anläggningsarbete som ni nu gör, i centrummiljö?
- Det är som sagt väldigt roligt och samtidigt mycket utmanande. Vi försöker att utföra vårt arbete så att centrumbesökaren och näringsidkarna ska påverkas i så liten utsträckning som möjligt, men det är inte så lätt alla gånger att bedriva ett anläggningsprojekt utan att störa och tränga sig på.

Vad har du sett som utmanande i projektet?
- Till en början var det att få till alla inköp. Dels för att det är en del speciallösningar på detta projekt men också för att det numera är längre leveranstider på material. Fördelarna är att vi har många års samarbete med beställaren och det underlättar genom att vi har korta och snabba vägar för frågor och beslut. Vi har också många underentreprenör som vi har ett tätt samarbete med och som har hjälpt till på ett mycket bra sätt.

Mattias avslutar med att berätta att det är många som stannar och tittar på det pågående arbetet och läser informationstavlorna som finns på platsen. Om du är nyfiken men inte har möjlighet att ta dig till centrum kan du följa arbete på vår projektwebb, där vi veckovis uppdaterar med nya bilder.

Falköpings kommun har upphandlat Peab som entreprenör för entréplats Östertull.