24 oktober 2022
Stadskärnan

Lilla Mösseberg

På Stora torgets östra del skapas en lekfull plats med kvällssol och utsikt mot kyrktornet. Stora platta stenblock läggs på varandra och skapar terrasser i olika nivåer. Här kan du sitta, ligga, balansera, hoppa och leka – ett Lilla Mösseberg på torget där du kan klättra och upptäcka.

Lilla Mösseberg är ett lekfullt område med planteringar, träd och soffor där du kan njuta av kvällssolen.

Stenarna är av samma material som platåbergen och läggs i samma ordning för att på så sätt koppla ihop landskapet runt Falköping med staden.

Över platsen ger träden en ljus och behaglig skugga, men bjuder också på olika effekter beroende på årstid. Träden kommer att stammas upp för att ge god sikt mot torget och runt stenblocken växer lågväxande grönska.

På den västra sidan av Lilla Mösseberg finns bekväma soffor och solsängar där du kan sitta och njuta av kvällssolen. Om du behöver kan du smita emellan för att gena ut på torget från entréerna på byggnaden på kortsidan.

Utmed fasaden blir det stråk för fotgängare och cyklister. Här finns också cykelparkeringar.

Nytt konstverk ska uppmuntra till upptäcktsfärd och erbjuda en resa genom landskapet med sten i fokus

Konstverket Försök att omfamna alltet kommer att berika stenblocken och platsen Lilla Mösseberg med något mer. I konstverket följer du en guldfärgad linje som löper runt och över stenblocken. Du kan klättra över stenblock, smyga längs hällar och krypa längs med planteringar.

Här kan du gå på en upptäcktsresa: spana in en högblank svart glob, undersöka den lilla trappan där stegen består av olika bergarter från platåbergen eller upptäcka en halvsfär i svart högblank diabas. Läs mer om konstverket och konstnären Cecilia Hultman.

ritning ovan

Lilla Mössebergs placering på den östra delen av Stora torget.