13 januari 2023
Stadskärnan

Nytt konstverk till Stora torget – ska uppmuntra till upptäcktsfärd och erbjuda en resa genom landskapet med sten i fokus

Uppdraget var att skapa ett lekfullt konstverk att utforska. Ett konstverk som skapar tolkningsmöjligheter för alla åldrar. Konstverket ska samspela med arkitekternas ambition om stadskärnan som stadens vardagsrum och ett centrum där alla vill vara. Resultatet är konstverket Försök att omfamna alltet av Cecilia ”Cissi” Hultman.

Lilla Mösseberg får ett nytt konstverk. En guldfärgad tråd slingrar sig runt i området och inbjuder till lek och upptäcktsfärd.

Klicka för en större bild

Utmed den östra kortsidan på torget, mot fastigheten Ryttaren, ges plats för att njuta av eftermiddagssolen. Lilla Mösseberg som området kallas, består av sköna soffgrupper som omges av stenformationer, träd och planteringar.

Konstverket Försök att omfamna alltet kommer att berika stenblocken och platsen Lilla Mösseberg med något mer. I konstverket följer du en guldfärgad linje som löper runt och över stenblocken. Du kan klättra över stenblock, smyga längs hällar och krypa längs med planteringar.

Klicka för större bild

Här kan du gå på en upptäcktsresa: spana in en högblank svart glob, undersöka den lilla trappan där stegen består av olika bergarter från platåbergen eller upptäcka en halvsfär i svart högblank diabas.

Konstkonsulten Hanna Stahle fick i uppdrag att samordna projektet. Det nya konstverket skulle inte tävla om uppmärksamheten med Malta-Johanna. Ett nytt uttryck behövdes, som kontrast till äldre skulpturer och street art som finns i stadskärnan sedan tidigare.

Konstkonsulten presenterade fyra konstnärer som skulle kunna vara lämpliga att utföra uppdraget för en beslutsgrupp bestående av representanter från kommunen, arkitekterna och en extern konstexpertis. Av konstnärerna valdes en konstnär, Cecilia Cissi Hultman, ut att göra ett förslag på hur konstverket ska se ut. Beslutsgruppen bestämde sedan att ge Cecilia Cissi Hultman i uppdrag att utföra konstverket på platsen. 

Klicka för större bild

Det skarpa seendet och de varsamma gestaltningarna är ett unikt och självständigt signum för Cecilia Cissi Hultmans konstnärskap. Hon är född 1985 i Sundsvall och utbildad på Konstfack där hon tog sin masterexamen 2014.

Sedan dess har hon arbetat med många utställningar och stipendievistelser runtom i Sverige och övriga Europa. Ett tidigare gestaltningsuppdrag av Hultman är verket Om du kommer nära från 2022 för Nya Psykiatrin i Kalmar.

Klicka för större bild