EU projektlogga

Guldsmed (YH)

Yrket lämpar sig för den som är noggrann, driftig, kreativ och gillar att arbeta med händerna. En konstnärlig visionär som gillar utmaningar och problemlösning. Guldsmed är i grunden också ett serviceyrke och passar den som tycker om att arbeta kundorienterat.

Guldsmedsutbildningen på yrkeshögskolan är treårig. För att du skall kunna söka till utbildningen krävs gymnasiekompetens, där du har ett fullständigt slutbetyg från gymnasiet eller motsvarande. Du behöver inte ha förkunskaper i guldsmide. Antagning och urval sker också via ett antagningsprov i formkänsla, tekniskt tänk och problemlösning.

Om utbildningen

Utbildningens första år fokuserar på hantverksteknikerna fila, löda och såga. Du får också en inblick i branschen, hur guldsmedsyrket fungerar idag och hur konstnärliga och hantverksyrken sett ut historiskt. Yrkesverksamma lärare undervisar dig i manuell och CAD-design, gemmologi, steninfattning och blanksticksgravyr samt eget företagande. Mycket av arbetet sker i projektform med inslag av fritt skapande. Utbildningen är starkt knuten till branschen, och 1/3 del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete) där du får yrkeskunskap hos etablerade guldsmedsföretag. LIAn genomförs ofta på annan plats än studieorten. Utbildningen sker på plats i vår verkstad och kan inte läsas på distans.

Utbildningen avslutas med examensarbete samt möjlighet att avlägga ett gesällprov, ett vedertaget mått på ditt kunnande i Sverige och i Europa.

Är du intresserad av yrket och utbildningen är du välkommen att göra ett studiebesök hos oss. Hör av dig så bestämmer vi en dag då det är lämpligt.

Om skolan

Falköping som studieort ligger bra till geografiskt med goda pendlingsmöjligheter. En stad där guldsmedsbranschen har haft en lång tradition. Utbildningsanordnaren är Lärcenter Falköping. Skolans verksamhet är väl förankrad i en aktiv ledningsgrupp. Medlemmarna representerar både stora och små företag, butik- och verkstadsägare, leverantörer, designers och medlemmar i branschorganisationer som Guldsmedsmästarföreningen.

Flytta till Falköping?På webbsidan Livet i Skaraborg Länk till annan webbplats.kan du läsa mer om Falköping och lediga tomter, hyra bostad, Falköpings näringsliv, arbetsgivare, utbildning och barnomsorg. Falköpings Hyresbostäder har även studentrabatt på vissa bostäder för elever på Lärcenter.

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet för Yrkeshögskola. (Läs mer på myndighetens hemsida) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  Länk till annan webbplats.och ett godkänt antagningsprov. Antagningsprovet skickas ut till dig via epost cirka en vecka efter att ansökningstiden har gått ut.

För antagning till starten hösten 2023

Om du bedömts ha den grundläggande behörigheten för yrkeshögskolan skickas antagningsprovet till dig via epost den 7 augusti 2023. Sista dag för inlämning av antagningsprov är 18 augusti 2023. Provet skickas in per post eller lämnas direkt till Lärcenter. Prover som kommer in efter den 18 augusti kommer inte att bli bedömda.

Information för dig som saknar behörighet

Urval

Om antalet behöriga sökande är fler än antalet platser på utbildningen görs ett urval bland de som har ett godkänt antagningsprov. Antagningsprovet poängsätts och den med högst poäng rankas högst på listan för antagning.

Examen

Yrkeshögskoleexamen.

Utbildningsinformation

  • Utbildningen är på Yrkeshögskolenivå - eftergymnasial nivå
  • Utbildningens längd: 3 år
  • Utbildningsstart: 28 augusti 2023
  • Ansökan: är stängd
  • Ort: Falköping

Kurser i utbildningen

Informationsbroschyr Pdf, 4.4 MB.

Studiestöd

Utbildningen är avgiftsfri. Yrkeshögskoleutbildning berättigar till studiemedel från CSN.

Information

Utbildningsledare
yh@falkoping.se

Studie- och yrkesvägledare

Se filmerna om

  • Guldsmedsutbildningen
  • Rasmus, studerande på utbildningen
  • Rasmus möter guldsmedsmästaren Erika Friedén, representant i ledningsgruppen för YH Guldsmed