Lisa Hjelmqvist

Lisa Hjelmqvist 

Jag är galen i färg, ädelstenar och pärlor! Vitguld är favoritmetallen och jag skulle inte klara mig utan en såg, en riktigt grov fil och en puckelanka! Lisa Hjemqvist.

Bakgrund

Berätta lite om din bakgrund och hur du blev intresserad av att bli guldsmed? Min far är konstsmed så kärleken till metall väcktes tidigt när jag som liten var med i hans verkstad. Jag har alltid älskat smycken och är en kreativ person vars skapande tar sig många olika uttryck men guld, ädelstenar och pärlor är svårt att motstå.

Utbildning

Vilken utbildning och erfarenhet har du inom guldsmedsyrket? 2003 började jag studera till guldsmed på Lärcenter och har sedan dess jobbat som guldsmed, både som anställd och som egenföretagare. Jag har gjort allt från masstillverkning och legoarbete till reparationer, nytillverkning och kollektionstillverkning.

Skapandeprocess

Kan du beskriva din skapandeprocess när du designar och tillverkar smycken? Ofta börjar det med en sten eller pärla och så byggs smycket ut efter den. Jag vill gärna tänka igenom processen i huvudet, skissa upp och kanske göra en prototyp för att verkligen testa min idé i praktiken ifall dimensioner måste ändras.

Material och verktyg

Vilka material och verktyg föredrar du att arbeta med? Jag är galen i färg, ädelstenar och pärlor! Vitguld är favoritmetallen och jag skulle inte klara mig utan en såg, en riktigt grov fil och en puckelanka.

Inspiration

Var hämtar du inspiration för dina smycken? Inspirationen kan väckas av ett vackert mönster på en kakelplatta eller linjer i naturen och det gäller att se till att fånga idéerna i en skissbok innan de försvinner. Jag tilltalas av geometriska former och det enkla. Det strama behövs som kontrast till färgexplosionerna som ädelstenarna bidrar med. Det får gärna vara stora, högljudda smycken som syns lång väg. Tråkigt är inget för mig!

Konstnärer

Har du några konstnärer eller guldsmeder som inspirerar dig? Absolut! Jochen Pohl, Lynggaard, Hedvig Westermark, Tillander, Mazdevallia och Nixin Jewelry. En röd tråd verkar vara färg och smycken som inte skäms för sig.

Utmaningar

Vilka utmaningar stöter du på som guldsmed, både konstnärligt och tekniskt? Jag gillar när det blir tekniskt. Lås, charner och klurigheter passar mig. Smycken som kan förvandlas, vecklas ut, tas isär – allt sånt gillar jag. Att jobba som guldsmed innebär mycket problemlösning. Sen är det utmanande att inte ha alla verktyg, maskiner och material jag vill ha. En konstnärlig utmaning är att inspireras utan att kopiera och att hinna med alla idéer jag vill förverkliga.

Specialbeställningar

Hur hanterar du komplexa projekt eller specialbeställningar? När det gäller specialbeställningar måste jag veta kundens budget för jag kan designa en ring för fem- eller femtiotusen. Komplexa projekt mår alltid bra av en ordentlig ritning, en materialberäkning och en prototyp.

Speciell plats i ditt hjärta

Finns det något särskilt smycke eller projekt som du har arbetat med och som har en speciell plats i ditt hjärta? Mina folkdräktsmycken som jag gjorde till mitt bröllop. De betyder mycket för mig, rent symboliskt men så är jag också historiskt intresserad och gillar att återskapa gamla smycken.

Skapa

Är det någon speciell typ av smycke som du tycker är mest givande att skapa? Lite cheezy men vigselringar. Men då får de allt lov att vara lite unika. Det är givande att göra smycken som älskas och bärs varje dag.

Senaste trenderna

Hur håller du dig uppdaterad med de senaste trenderna inom smyckesdesign? Det känns inte som att äkta smycken är så trendkänsliga. Handgjorda smycken är tänkta att hålla länge och förhoppningsvis gör även designen det. Men jag brukar åka på ett par mässor per år, läser branschtidningar och håller mig uppdaterad på vad andra gör. Nya trender börjar inte i guldsmedsbranschen, vi är gärna lite tråkiga. Titta istället på mode, inredning och konst.

Ser du några specifika trender som är särskilt framträdande för närvarande? Hållbarhet, kvalité och etiskt framtagna ädelstenar har funnits med ett tag nu och är mer en självklarhet än en trend hos medvetna konsumenter. Jag slår ett slag för alternativa material när guldpriset bara stiger.

Råd

Vilka råd skulle du ge till personer som överväger att följa en karriär som guldsmed? Det är en fördel om du är noggrann, tekniskt klurig, gillar problemlösning, inte har tummen mitt i handen och är beredd att jobba hårt. Jag tror nästan man måste älska smycken, eller i alla fall känslan de skapar hos andra.

Lärdomar

Finns det några viktiga lärdomar du har dragit under din egen karriär som du skulle vilja dela med dig av? Inget är omöjligt, det är bara olika svårt och det är inte dyrt, det bara kostar mycket. Ta anteckningar under tiden som du jobbar, exempelvis på mått, för du kommer inte ihåg det till nästa gång. Våga fråga och ifrågasätta. Var nyfiken och kunskapstörstande. Du lär verkligen så länge du lever. Vad väntar du på, sätt igång! Och se till att ta betalt!