Vill du bli kontaktperson?

Har du ett engagemang för andra människor, utrymme i din vardag och är över 18 år? Då kan du söka uppdrag som kontaktperson!

Vad innebär det att vara kontaktperson?

Som kontaktperson hjälper du en person som av sociala skäl behöver stöd till ökad självständighet och en mer betydelsefull vardag. Du fungerar som en vän/medmänniska och ni gör saker tillsammans. Ni träffas regelbundet på fritiden ett par gånger i månaden och tar till exempel en fika, går på bio eller tränar. Samtliga aktiviteter ska alltid utgå från brukarens intressen och/eller önskemål.

Vem kan bli kontaktperson?

Vi ställer inte några krav på särskild utbildning eller yrkeskompetens. Vi söker kontaktpersoner i olika åldrar med olika bakgrunder, erfarenheter och intressen. Det viktiga är att du har ett engagemang för andra människor. 

Vad händer efter att ansökan har skickats in?

Innan du kan bli kontaktperson görs en utredning av din situation i form av en intervju. Det görs för att vi ska kunna bedöma om du passar för uppdraget och för att kunna göra bra matchningar mellan kontaktpersoner och de som behöver stöd. I samband med utredningen kommer du att behöva lämna utdrag från belastningsregistret.

Ersättning

Uppdraget som kontaktperson bygger på ett frivilligt åtagande och ersätts med ett arvode och en omkostnadsdel. Omkostnadsdelen ska inkludera löpande utgifter för exempelvis telefon, resor, fika eller bio. Arvodet är skattepliktigt och deklareras som inkomst. Arvodet kan variera beroende på uppdragets omfattning och karaktär/svårighetsgrad.

Resor utanför brukarens tätort ska vara väl förankrade med brukaren och/ eller hens företrädare eftersom det blir en extra kostnad. Vid resa med din bil betalar brukaren en extra reseersättning till dig, med 10 kr per mil. Sker resan med brukarens bil ska du betala 10 kr per mil till brukaren. Övriga resor med buss eller tåg, betalar var och en för sin biljett.

Ansök om att bli kontaktperson

Är du intresserad av att veta mer om hur det är att vara kontaktperson är du välkommen att höra av dig till oss.

Lämna intresseanmälan om att bli kontaktperson