Tidigare utställningar

 • Ingemar Hedihn - Retrospektiv, 12/4 - 19/5 2024.

  målning. färgstarka hus vid horisonten. I förgrunden en åker som smälter fram ur snön.
  Efter ett 50 år långt konstnärskap visade Ingemar Hedihn upp sina verk i samlingsutställningen Retrospektiv. Landskapsmålningar, kollage, foto, grafik. Mer om Ingemar HedihnIngemar Hedihn är född, uppvuxen och bosatt i Falköping. Han är konstnär, fotograf och författare men också en hängiven ornitolog. Hedihn började måla i 25-årsåldern och har under cirka 30 års tid visat sin konst i olika utställningar. Kanske förknippas hans namn främst med laddade och emellanåt färgskarpa landskapsmålningar. Motiven hittar han i första hand på Falbygden - det vackraste landskap man kan tänka sig, enligt Hedihn. Ingemar har emellertid även målat mer abstrakta motiv och arbetat med andra tekniker.I uställningen Retrospektiv visaed Hedihn upp ett 100-tal olika verk från sitt långa konstnärskap.Hålltider
  • Invigning 21 april kl. 13 - av Ingemar Hedihn och vännen Håkan Andersson från Broddetorp.
  • Utställningen Retrospektiv visades på Falbygdens museum under perioden 21 april - 19 maj 2024.
   
 • Västertull, en annan del av Falköping. 16/3 - 12/5 2024.

  svartvitt foto av tradgårdsgatan från tidigt 1900-tal, med infällt foto från idag
  I den här miniutställningen berättade vi om Västertull, en stadsdel i det gamla Falköpings utkant och stadens gamla port mot väster. Med andra ord - om livet på och omkring Nya Trädgårdsgatan i Falköp... Mer om utställningenVästertull är numera en lite bortglömt del av Falköping, trots att den haft stor betydelse för stadens utveckling. Området växte fram under andra hälften av 1800-talet och var då betydligt livligare än i dag. Här fanns industrier, järnväg, skolor och stora trävillor.Utställningen visades i museet foajé. Den var initierad och skapad av Lena Arvidsson i samverkan med Falbygdens museum.
 • Carbon ruins - en utställning om fossileran. 16/3-17/4 2024


  Besök framtiden - år 2053 - och det fossilfria Sverige. Kika in i en koffert full av minnen från en fossilberoende dåtid. Carbon ruins är en miniutställning från framtiden. En gammal koffert från en fossilberoende dåtid - vår tid- är fylld av minnen. Föremål och berättelser låter oss se tillbaka på en tid då konstgräs och bonuskort på flygresor var vardag.Mer om utställningenMiniutställning Carbon ruins visades på Falbygdens museum under perioden 16 mars - 17 april. Utställningen är producerad av projektet Climaginaries, med bl a. Lunds universitet samt Durham university.
 • Vi på Wetterlin, 28/1 - 1/4

  svartvitt foto av 4 barn med 3 dockvagnar framför hyreshus på Wetterlinsgatan. Bilden tagen på 1950-talet.
  Wetterlinsområdet började bebyggas under 1940-talet. Under omkring trettio år uppfördes här hundratals moderna
  lägenheter. En helt ny stadsdel i Falköping skapades. Hur var det att bo där då? Hur är de...
  Wetterlin, en modern historia!Efter andra världskriget var bostadsbristen stor i Sverige. Liksom i många andra orter byggdes bostäder i hög takt i Falköping. Wetterlin-Dotorp växte fram som en toppmodern stadsdel, med hundratals nya lägenheter. Områdets utveckling speglar på många sätt hela Sveriges nutidshistoria, genom samhällsbyggen, konjunktursvängningar och senare tiders demografiska utveckling.Med utställningen Vi på Wetterlin vill vi spegla ett viktigt och spännande område i Falköpings moderna historia. Vi har strävat efter att framför allt släppa fram rösterna från människorna på Wetterlin. I utställningen möter du bland annat foton från då och nu, en modell skapad av klass 4 på Dotorpsskolan samt en mängd citat och berättelser om livet på Wetterlin - allt sammans inlämnat av människor som bor eller har bott i området.Har du också något att berätta? - i utställningen finns möjlighet att lämna din egen historia.Välkommen in!HålltiderInvigning söndag 28 januari kl 14.
  Ingvor Bergman, 2:e vice ordförande i socialnämnden och uppväxt på Wetterlin, inviger tillsammans med Roger Andersson, radio Falköping och gammal Wetterlinare.
  Vi på Wetterlin visas under perioden 28 januari - 1 april på Falbygdens museum. Utställningen är producerad av Falbygdens museum, i samverkan med invånare som bor eller har bott i området.
 • Det tysta arvet - en utställning om folkmordet på romer under Förintelsen. 27/1 - 25/2 2024


  Med start på Förintelsens minnesdag 27/1 visades miniutställningen Det tysta arvet. Överlevande samt barn och barnbarn till överlevande vittnade i utställningen om koncentrationsläger, flykt och hur d... Tusentals romer fängslades och dödades under andra världskriget i läger som Auschwitz, Chelmno, Bergen-Belsen, Treblinka, Buchenwald och Jasenovac. Många tusen romer sköts också till döds på flykt, i skogar där de gömde sig, varhelst de nazityska trupperna stötte på dem.Överlevande romer har sällan vittnat om vilka grymheter de och deras familjer utsattes för under Förintelsen och hur det påverkat dem för all framtid. Då under andra världskriget var de flesta av dem barn. Nu, innan det är för sent, väljer några att träda de fram för att världen inte ska glömma deras historia. Ta del av tretton personliga berättelser, fångade av Monica Hirsch och Maja Kristin Nylander.Utställningen
  Det tysta arvet har producerats av Forum för Levande Historia och bestod av 16 affischer med bild och text. Den visades på Falbygens museum under perioden 27/1 - 25/2 2024. Utställningen visades även på Falköpings bibliotek, samt filialer under perioden 25/1 - 8/2 2024.
  Förintelsens minnesdag, 27 januari kl.14
  Utställningen hade premiär i samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari.
  Kl. 14.00 - Utställningen invigdes av Ingrid Schiöler, hedersrom, flyktingkonsulent och sakkunnig inom frågor rörande romers rättigheter.

 • Fullt ös - på två eller fyra hjul, 2/12 - 14/1 2024.

  svartvitt foto av 3 motorcyklar på startlinjen. Förare i hjälm, overall och fötterna på marken.
  Falbygdens spännande historia handlar även om motorsport och fullt ös! Miniutställningnen berättade om speedway, backtävling och stock car i Falköping. I Falköping har motorsporten länge varit aktiv. Det har bland annat anordnats speedwaytävlingar på gatorna uppför Mösseberg och byggts motorstadion för tävlingar i stock car och speedway.I samband med att Lennart Magnussons motorcykelmuseum i Falköping lades ner 2022, övertog Falbygdens museum en del material, främst fotografier och arkivmaterial. Delar av detta sattes samman till miniutställningen Fullt ös - på två eller fyra hjul. Fullt ös - på två eller fyra hjul visades i museets foajé under perioden 2 december - 14 januari 2024. Utställningen producerades av Falbygdens museum i samverkan med Kent Gustavsson.
 • Utställningen LasseMaja & CIRKUSMYSTERIET, 28/10 2023 - 7/1 2024.


  Hösten 2023 visades lek- och lärutställning LasseMaja & Cirkusmysteriet på Falbygdens museum. I den kunde man bland annat hjälpa LasseMaja att lösa mysteriet på cirkus Splendido! Gå in i cirkusvagnar,... Mer om utställningenUtställningen bygger på den uppskattade boken Cirkusmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis. På museet klivet du in i ett rum fyllt av cirkusvagnar och andra miljöer som du känner igen från boken, samtliga avsedda att leka i. Här kan du lösa olika uppdrag och klurigheter. Missa inte museets eget Mumiemysterie i forntidsutställningen på andra våning.Lasse Maja & Cirkusmysteriet är producerad av Barnutställningar.nu i samarbete med Bonnier/Carlsen och Martin Widmark samt Helena Willis som har skrivit och illustrerat böckerna om LasseMaja.
  HålltiderLasseMaja-utställningen på Falbygdens museum kunde besökas under perioden 28/10 - 7/1 2024.Detta kunde man göra:
  • Hjälpa Lasse och Maja att lösa mysteriet på Cirkus Splendido!
  • Leka och lära i utställningen Cirkusmysteriet!
  • Lösa mumiemysteriet i forntidsutställningen.
  • Pyssel, knep och knåp i barnens museum.

 • Musik på väg, visades under perioden 22/9 - 19/11 2023

  svartvitt foto av en släpvagn bakom en vit bil. På släpets kåpa står TAGES, samt syns svartvita ansikten av gruppens fem medlemmar
  Musik på väg var en miniutställning om svenskt musikliv under 1960- och 1970-talen. Med hjälp av föremål, scenkläder och en mängd fotografier gavs glimtar från turnéliv, artister och band, backstageli... Musik på vägNär rock och popmusiken kom till Sverige under 1950-talet tog svenska artister snabbt efter. Till en början främst med covers på populära låtar men snart även med egna låtar. Under 1960-talet blev svenska grupper som Hep Stars, Shanes, Tages, Slam Creepers och The Caretakers mycket populära. De flesta turnerade flitigt och gav ut många skivor.Trummisen Stephan Möller har sedan 1962 spelat i många turnerande band. Eftersom han även var fotointresserad tog han många bilder i samband med resorna. Dessa har nu tillsammans med scenkläder, musikintrument, skivomslag med mera från tiden satts samman till miniutställningen Musik på väg! Kom med på en resa tillbaka till 60- och 70-talens svenska musikliv.När, var, hur?Miniutställning
  Musik på väg visades under perioden 22 september - 19 november i museets foajé. Utställningen producerades av Olle Schenberg, Stephan Möller - känd från Caretakers- och Roland Lind i samverkan med Falbygdens museum och Studieförbundet Vuxenskolan.
  Musikcafé på museet, söndag 8 oktober kl. 16.00
  Fri entré men begränsat antal platser, föranmälan krävdes. Arrangemanget var ett samarbete mellan Falbygdens museum och Studieförbundet Vuxenskolan.

 • Ansikten in i evigheten, visades 16/9 - 22/10 2023

  foto av Elisabeth Ohlsson mot grå bakgrund. bilden visar Elisabeths ansikte och axlar. Hon tittar intensivt in i kameran.
  Fotograf Elisabeth Ohlson har gjort sig känd genom en unik fotokonst som både provocerar och väcker empati. Under hösten 2023 visade hon sin hittills största utställning av personliga porträtt på Falb...
 • At home - Anna Nordgren, 13 maj - 27 augusti 2023

  oljemålning av Anna Nordgren i klara färger. Flickan Gertrud sitter i förklädesklänning och stickar.
  Känner du till Anna Nordgren, den internationellt erkända konstnären med rötter på Falbygden? Kanske inte, under utställningsperioden 13 maj - 27 augusti 2023 presenterades utställningen At home - Ann... Anna Nordgren är hemma i Falköping igen – At Home! Under sin tonårstid bodde hon med sin familj på säteriet Sjögerås utanför Falköping. Med utställningen uppmärksammades en framgångsrik konstnär på förra sekelskiftets konstscen, som kanske inte fått den uppmärksamhet hon förtjänar.HålltiderInvigning - lördag 13 maj 2023
  kl. 13
  - Släktingarna journalist Olof Lundh och barnpsykiater Anna Lundh medverkade, tillsammans med utställningsproducent Per Forendal.
  kl. 14 - Kosmopoliten Anna Nordgren
  Föredrag av konstvetaren och författaren Anders Lindkvist. Läs mer om Anders här.
  Utställningsperiod
  At home - Anna Nordgren visades under perioden 13 maj - 27 augusti på Falbygdens museum.
  Utställningen vara producerad av Kulturkvarteret Pedagogien i Hjo och Per Forendal samt Falbygdens museum.
 • Jag kom ensam, judiska flyktingbarn i Sverige, från 26/1 - 26/2 2023

  svartvitt foto av tre flickor i kappor a la 1930-tal vid järnvågsspår. Den i mitten bär overall smat håller en dock i famnen.
  Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Genom miniutställningen Jag kom ensam, judiska flyktingbarn i Sverige vill vi uppmärksamma förintelsens minnesdag.Under perioden bjöd... Har vi lärt av historien?Under andra världskriget kom över 70 000 flyktingbarn från Finland. Vid samma tid kom det även judiska flyktingbarn, men de var betydligt färre. Mellan 2015 och 2019 sökte omkring 40 000 ensamkommande barn asyl i Sverige. De kom från krigshärdar långt härifrån, i Afghanistan, Somalia, Syrien, Eritrea och Irak.
  Vad bar dessa barn och ungdomar för upplevelser med sig i bagaget? Hur tog det svenska samhället emot dem? Har vi lärt av vår historia?Den här miniutställningen handlar om de 500 judiska flyktingbarn som räddades till Sverige 1938-1939.
 • Who Cares, visades från 5/2 - 16/4 2023


  Museet och konstnären Rolf Olsson välkomnade till en konstutställning om klimatet, ekosystem och miljöproblem. Enkla, kraftfulla och starka målningar för kunskap, alarm, handling, hopp och engagemang.... "Vi som lever nu är sista generationen som kan avgöra kommande generationers framtid. Vi är därmed också framtidens största hopp", ...säger Rolf Olsson, konstnär, ekolog och lärare som skapat utställningen Who Cares. Rolf har utgått från vetenskap och fakta i sina målningar. Exempelvis är rapporten från FN:s klimatpanel IPCC; AR6 Climate Change 2021: The Physical Science Basis dramatisk läsning. Så som utvecklingen ser ut är det sannolikt att jordens medeltemperatur kommer att stiga med ca 3 grader till år 2100. Vid 3 graders ökning är en omfattande civilisationskollaps sannolik.
 • Falköping bygger 1945-65, mellan beredskapstid och miljonprogram. 19/11 2022 - 15/1 2023


  En miniutställning om en dynamisk och expansiv period i Sveriges och Falköpings historia. Falköping byggde och förändrade i snabb takt enligt tidens anda av modernism och funktionalitet. Ta del av utv... Stadshuset, Odenhallen, Medborgarhuset, kyrkor och bostadsområden, vägar och statyer med mera. Utställningen fokuserade på en dynamisk byggtid, sedd från Falköpings stads horisont.PraktisktUtställningen bestod av bilder från då och idag samt texter och visas i museets foajé. Falköping bygger 1945-65 har producerats av Falbygdens museum och visades under perioden 19/11-15/1 2023.Invigdes 19/11 kl 13
  Konstvetare Erling Öhrnell tar oss med på en kort stadsvandring till kvarter som då var nya. Fri entré, ingen föranmälan. Vid dåligt väder stannar vi inomhus.

 • Lappat och Lagat, en utställning om konsten att fixa det som blivit trasigt.


  För inte så länge sedan var det en självklarhet att lappa och laga istället för att köpa nytt. Kläder, köksredskap och verktyg skulle kunna användas länge och vårdades därför ömt. Har vi som lever ida... Lappat och lagat har producerats i samverkan mellan de kulturhistoriska museerna i Skaraborg. I utställningen visades ett urval av sinnrikt reparerade föremål från museernas rika samlingar. På Falbygdens museum kompletterades utställningen med ytterligare föremål ur de egna samlingarna.Hålltider och program
  • Invigning, lördag 5 november 2022 kl. 14 på Falbygdens museum. Folklivsforskare Inger Widhja berättade och klippte bandet. Mingel med tilltugg.
  • Återbruk- Redesign , söndag 20/11 2022 kl. 13-16 på Falbygdens museum. Tips och workshop med Cecilia Lindström. Hur kan du återbruka textilier och andra saker du har hemma? Anmälan, kostnad.
   I samverkan med Studiefrämjandet Skaraborg.
  • Sy kassar med mera av gamla jeans, söndag 15/1 2023 kl. 13-15 . Tips och workshop med Margareta Olofsson. Anmälan, kostnad.
  • Utställningsperiod. Lappat och Lagat visades på Falbygdens museum under perioden 5/11 2022 - 15/1 2023.
  Fler museer att besökaSom nämnt är utställningen ett resultat av ett samarbete mellan ett antal av Skaraborgs kommunala och regionala museer. Res gärna vidare och upptäck våra grannmuseer! Inspireras genom att följa länkarna:  Kulturkvarteret Pedagogien (Hjo museum)Stadsmuseet i SkövdeTibro museumTidaholms museum, Vadsbo museum, Vänermuseet och Västergötlands museum.
 • Landskapets vantar - med inspiration av natur, kultur och historia. Visades under perioden 11/9- 6/11 2022.


  En miniutställning om och med vantar som konst, med det västgötska landskapet som stor inspirationskälla. Lena Josefsson visade nydesignade och omtolkade vantar ur museers samlingar. Landskapets vantar,
  11 september - 6 november
  Landskapets vantar var en mindre utställning som visades i museets foajé under perioden 11 september - 6 november. Utställningen bestod av bilder och vantar, andades ull och gediget hantverk inspirerat av natur, kultur och historia.
  Utställningen och vantarna var producerad av textilarkeolog och konsthantverkare Lena Josefsson från Östra Gerum, i samverkan med Falbygdens museum.
 • Genom nålsögat - konstutställning med Karin Frendberg. Visades 23/9-23/10 2022!

  textilt broderi. Kvinna i röd klänning, svart hår och stora örhängen. Händerna i luften.
  Textilkonstnär Karin Frendberg visade broderi, textil skulptur och kompositioner från vävstolen samlat i utställningen Genom nålsögat - i mötet mellan tråden och tanken händer det. Vernissage...hölls fredag 23 september kl 18 på Falbygdens museum. Konstnären berättade om skapandet och tankarna bakom utställningen. Mingel med tilltugg. Fri entré!Samtal med konstnären
  ...genomfördes Söndag 9 oktober kl. 14 på Falbygdens museum. Konstnärinnan Karin Frendberg berättade mer om utställningen och tankarna bakom. Fri entré!
 • Magiska mossar - offer, gränsland och heligt vatten, visades 22/5 - 28/8 2022


  En sommarutställning om Falbygdens offerfynd. Besökaren fick följa med till den magiska mossen! I våtmarker och mossar har många spännande fynd gjorts genom tiderna, av vardagsföremål, kläder, praktsa... Utställningen Magiska mossar visades under perioden 22/5 - 28/8 2022 och var en egenproducerad utställning, av Kulturarv Falbygden. Tack till Västergötlands museum för inlån av fynd från Finnestorp.
 • Schyssta killar - Vad är en schysst kille egentligen? 26/2 - 1/5 2022

  detalj från utställningens skulptur. På den gula ärmen syns delar av citat från intervjuer och enkäter
  Vad förlorar du på att uppfostras till man? Vad vinner du? Konstutställningen Schyssta killar handlar om jämställdhet och vilka möjligheter och begränsningar vi möter, som man, kvinna eller ickebinär. "Alla förlorar på patriarkatet men om män förlorade mer än de vann hade de redan gjort revolution." Projektet Schyssta killar väcktes ur en frustration hos konstnären Linea Matei att som kvinna leva i ett patriarkalt* samhälle där gruppen män gynnas till priset av att kvinnor och icke-binäras utrymme minskar. För att undersöka frågan inledde hon ett researcharbete bestående av intervjuer och enkätundersökningar. Svaren, tillsammans med statistik och referenser till olika studier, gestaltas i utställningen.Mer om Linea och Schyssta killar. *patriarkalt samhälle = familje- eller samhällssystem där den politiska och ekonomiska makten, både inom hushållet och i den offentliga sfären, innehas av män.
 • Jubileum 60 + 100 år!
  27/11 2021 - 30/1 2022.


  Med utställningen Jubileum 60 + 100 år firade vi att Falbygdens museum och Falbygdens hembygds och fornminnesförening verkat i 60 + 100 år för Falköpings historia! Följ föreningens och museets verksam... Den 27 november 2021 var det exakt 60 år sedan Falbygdens museum invigdes! Den 29 november var det exakt 100 år sedan Falbygdens hembygds och fornminnesförening grundades. Tillsammans har vi verkat för att ta tillvara, berätta om och väcka stolthet kring bygdens historia i 160 år.Följ föreningens och museets verksamhet nu och då. Utställningen visade spännade och roliga ting ur samlingarna.Utställningen var en samproduktion med Falbygdens Hembygds och Fornminnesförening.
 • Ja må den leva
  - demokratin uti hundrade år,
  12/9 - 14/11 2021.


  För hundra år sedan hände något fantastiskt! Då beslutade riksdagen att även kvinnor skulle få rösta i val. Miniutställningen Ja må den leva ger en inblick i historien bakom beslutet om allmän och lik... PraktisktUtställningen visades under perioden 12 september - 14 november. Den bestod främst av affischer uppbyggda som en tidslinje som tar dig med genom rösträttens historia.Ja må den leva är producerad av Sveriges riksdag. Mer material om rösträtten hittar du på firademokratin.riksdagen.