Tidigare utställningar

  • Jag kom ensam, judiska flyktingbarn i Sverige, från 26/1 - 26/2 2023

    svartvitt foto av tre flickor i kappor a la 1930-tal vid järnvågsspår. Den i mitten bär overall smat håller en dock i famnen.
    Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Genom miniutställningen Jag kom ensam, judiska flyktingbarn i Sverige vill vi uppmärksamma förintelsens minnesdag.Under perioden bjöd... Har vi lärt av historien?Under andra världskriget kom över 70 000 flyktingbarn från Finland. Vid samma tid kom det även judiska flyktingbarn, men de var betydligt färre. Mellan 2015 och 2019 sökte omkring 40 000 ensamkommande barn asyl i Sverige. De kom från krigshärdar långt härifrån, i Afghanistan, Somalia, Syrien, Eritrea och Irak.
    Vad bar dessa barn och ungdomar för upplevelser med sig i bagaget? Hur tog det svenska samhället emot dem? Har vi lärt av vår historia?Den här miniutställningen handlar om de 500 judiska flyktingbarn som räddades till Sverige 1938-1939.
  • Who Cares, från 5/2 - 16/4


    Välkommen till en konstutställning om klimatet, ekosystem och miljöproblem. Enkla, kraftfulla och starka målningar för kunskap, alarm, handling, hopp och engagemang.Vad kan du göra för att bidra till ... "Vi som lever nu är sista generationen som kan avgöra kommande generationers framtid. Vi är därmed också framtidens största hopp", ...säger Rolf Olsson, konstnär, ekolog och lärare som skapat utställningen Who Cares. Rolf har utgått från vetenskap och fakta i sina målningar. Exempelvis är rapporten från FN:s klimatpanel IPCC; AR6 Climate Change 2021: The Physical Science Basis dramatisk läsning. Så som utvecklingen ser ut är det sannolikt att jordens medeltemperatur kommer att stiga med ca 3 grader till år 2100. Vid 3 graders ökning är en omfattande civilisationskollaps sannolik.
  • Falköping bygger 1945-65, mellan beredskapstid och miljonprogram. 19/11 2022 - 15/1 2023


    En miniutställning om en dynamisk och expansiv period i Sveriges och Falköpings historia. Falköping byggde och förändrade i snabb takt enligt tidens anda av modernism och funktionalitet. Ta del av utv... Stadshuset, Odenhallen, Medborgarhuset, kyrkor och bostadsområden, vägar och statyer med mera. Utställningen fokuserade på en dynamisk byggtid, sedd från Falköpings stads horisont.PraktisktUtställningen bestod av bilder från då och idag samt texter och visas i museets foajé. Falköping bygger 1945-65 har producerats av Falbygdens museum och visades under perioden 19/11-15/1 2023.Invigdes 19/11 kl 13
    Konstvetare Erling Öhrnell tar oss med på en kort stadsvandring till kvarter som då var nya. Fri entré, ingen föranmälan. Vid dåligt väder stannar vi inomhus.

  • Lappat och Lagat, en utställning om konsten att fixa det som blivit trasigt.


    För inte så länge sedan var det en självklarhet att lappa och laga istället för att köpa nytt. Kläder, köksredskap och verktyg skulle kunna användas länge och vårdades därför ömt. Har vi som lever ida... Lappat och lagat har producerats i samverkan mellan de kulturhistoriska museerna i Skaraborg. I utställningen visades ett urval av sinnrikt reparerade föremål från museernas rika samlingar. På Falbygdens museum kompletterades utställningen med ytterligare föremål ur de egna samlingarna.Hålltider och program
    • Invigning, lördag 5 november 2022 kl. 14 på Falbygdens museum. Folklivsforskare Inger Widhja berättade och klippte bandet. Mingel med tilltugg.
    • Återbruk- Redesign , söndag 20/11 2022 kl. 13-16 på Falbygdens museum. Tips och workshop med Cecilia Lindström. Hur kan du återbruka textilier och andra saker du har hemma? Anmälan, kostnad.
      I samverkan med Studiefrämjandet Skaraborg.
    • Sy kassar med mera av gamla jeans, söndag 15/1 2023 kl. 13-15 . Tips och workshop med Margareta Olofsson. Anmälan, kostnad.
    • Utställningsperiod. Lappat och Lagat visades på Falbygdens museum under perioden 5/11 2022 - 15/1 2023.
    Fler museer att besökaSom nämnt är utställningen ett resultat av ett samarbete mellan ett antal av Skaraborgs kommunala och regionala museer. Res gärna vidare och upptäck våra grannmuseer! Inspireras genom att följa länkarna:  Kulturkvarteret Pedagogien (Hjo museum)Stadsmuseet i SkövdeTibro museumTidaholms museum, Vadsbo museum, Vänermuseet och Västergötlands museum.
  • Landskapets vantar - med inspiration av natur, kultur och historia. Visades under perioden 11/9- 6/11 2022.


    En miniutställning om och med vantar som konst, med det västgötska landskapet som stor inspirationskälla. Lena Josefsson visade nydesignade och omtolkade vantar ur museers samlingar. Landskapets vantar,
    11 september - 6 november
    Landskapets vantar var en mindre utställning som visades i museets foajé under perioden 11 september - 6 november. Utställningen bestod av bilder och vantar, andades ull och gediget hantverk inspirerat av natur, kultur och historia.
    Utställningen och vantarna var producerad av textilarkeolog och konsthantverkare Lena Josefsson från Östra Gerum, i samverkan med Falbygdens museum.
  • Genom nålsögat - konstutställning med Karin Frendberg. Visades 23/9-23/10 2022!

    textilt broderi. Kvinna i röd klänning, svart hår och stora örhängen. Händerna i luften.
    Textilkonstnär Karin Frendberg visade broderi, textil skulptur och kompositioner från vävstolen samlat i utställningen Genom nålsögat - i mötet mellan tråden och tanken händer det. Vernissage...hölls fredag 23 september kl 18 på Falbygdens museum. Konstnären berättade om skapandet och tankarna bakom utställningen. Mingel med tilltugg. Fri entré!Samtal med konstnären
    ...genomfördes Söndag 9 oktober kl. 14 på Falbygdens museum. Konstnärinnan Karin Frendberg berättade mer om utställningen och tankarna bakom. Fri entré!
  • Magiska mossar - offer, gränsland och heligt vatten, visades 22/5 - 28/8 2022


    En sommarutställning om Falbygdens offerfynd. Besökaren fick följa med till den magiska mossen! I våtmarker och mossar har många spännande fynd gjorts genom tiderna, av vardagsföremål, kläder, praktsa... Utställningen Magiska mossar visades under perioden 22/5 - 28/8 2022 och var en egenproducerad utställning, av Kulturarv Falbygden. Tack till Västergötlands museum för inlån av fynd från Finnestorp.
  • Schyssta killar - Vad är en schysst kille egentligen? 26/2 - 1/5 2022

    detalj från utställningens skulptur. På den gula ärmen syns delar av citat från intervjuer och enkäter
    Vad förlorar du på att uppfostras till man? Vad vinner du? Konstutställningen Schyssta killar handlar om jämställdhet och vilka möjligheter och begränsningar vi möter, som man, kvinna eller ickebinär. "Alla förlorar på patriarkatet men om män förlorade mer än de vann hade de redan gjort revolution." Projektet Schyssta killar väcktes ur en frustration hos konstnären Linea Matei att som kvinna leva i ett patriarkalt* samhälle där gruppen män gynnas till priset av att kvinnor och icke-binäras utrymme minskar. För att undersöka frågan inledde hon ett researcharbete bestående av intervjuer och enkätundersökningar. Svaren, tillsammans med statistik och referenser till olika studier, gestaltas i utställningen.Mer om Linea och Schyssta killar. *patriarkalt samhälle = familje- eller samhällssystem där den politiska och ekonomiska makten, både inom hushållet och i den offentliga sfären, innehas av män.
  • Jubileum 60 + 100 år!
    27/11 2021 - 30/1 2022.


    Med utställningen Jubileum 60 + 100 år firade vi att Falbygdens museum och Falbygdens hembygds och fornminnesförening verkat i 60 + 100 år för Falköpings historia! Följ föreningens och museets verksam... Den 27 november 2021 var det exakt 60 år sedan Falbygdens museum invigdes! Den 29 november var det exakt 100 år sedan Falbygdens hembygds och fornminnesförening grundades. Tillsammans har vi verkat för att ta tillvara, berätta om och väcka stolthet kring bygdens historia i 160 år.Följ föreningens och museets verksamhet nu och då. Utställningen visade spännade och roliga ting ur samlingarna.Utställningen var en samproduktion med Falbygdens Hembygds och Fornminnesförening.
  • Ja må den leva
    - demokratin uti hundrade år,
    12/9 - 14/11 2021.


    För hundra år sedan hände något fantastiskt! Då beslutade riksdagen att även kvinnor skulle få rösta i val. Miniutställningen Ja må den leva ger en inblick i historien bakom beslutet om allmän och lik... PraktisktUtställningen visades under perioden 12 september - 14 november. Den bestod främst av affischer uppbyggda som en tidslinje som tar dig med genom rösträttens historia.Ja må den leva är producerad av Sveriges riksdag. Mer material om rösträtten hittar du på firademokratin.riksdagen.