Tidigare utställningar

 • Falköping bygger 1945-65, mellan beredskapstid och miljonprogram. 19/11 2022 - 15/1 2023


  En miniutställning om en dynamisk och expansiv period i Sveriges och Falköpings historia. Falköping byggde och förändrade i snabb takt enligt tidens anda av modernism och funktionalitet. Ta del av utv... Stadshuset, Odenhallen, Medborgarhuset, kyrkor och bostadsområden, vägar och statyer med mera. Utställningen fokuserade på en dynamisk byggtid, sedd från Falköpings stads horisont.PraktisktUtställningen bestod av bilder från då och idag samt texter och visas i museets foajé. Falköping bygger 1945-65 har producerats av Falbygdens museum och visades under perioden 19/11-15/1 2023.Invigdes 19/11 kl 13
  Konstvetare Erling Öhrnell tar oss med på en kort stadsvandring till kvarter som då var nya. Fri entré, ingen föranmälan. Vid dåligt väder stannar vi inomhus.

 • Lappat och Lagat, en utställning om konsten att fixa det som blivit trasigt.


  För inte så länge sedan var det en självklarhet att lappa och laga istället för att köpa nytt. Kläder, köksredskap och verktyg skulle kunna användas länge och vårdades därför ömt. Har vi som lever ida... Lappat och lagat har producerats i samverkan mellan de kulturhistoriska museerna i Skaraborg. I utställningen visades ett urval av sinnrikt reparerade föremål från museernas rika samlingar. På Falbygdens museum kompletterades utställningen med ytterligare föremål ur de egna samlingarna.Hålltider och program
  • Invigning, lördag 5 november 2022 kl. 14 på Falbygdens museum. Folklivsforskare Inger Widhja berättade och klippte bandet. Mingel med tilltugg.
  • Återbruk- Redesign , söndag 20/11 2022 kl. 13-16 på Falbygdens museum. Tips och workshop med Cecilia Lindström. Hur kan du återbruka textilier och andra saker du har hemma? Anmälan, kostnad.
   I samverkan med Studiefrämjandet Skaraborg.
  • Sy kassar med mera av gamla jeans, söndag 15/1 2023 kl. 13-15 . Tips och workshop med Margareta Olofsson. Anmälan, kostnad.
  • Utställningsperiod. Lappat och Lagat visades på Falbygdens museum under perioden 5/11 2022 - 15/1 2023.
  Fler museer att besökaSom nämnt är utställningen ett resultat av ett samarbete mellan ett antal av Skaraborgs kommunala och regionala museer. Res gärna vidare och upptäck våra grannmuseer! Inspireras genom att följa länkarna:  Kulturkvarteret Pedagogien (Hjo museum)Stadsmuseet i SkövdeTibro museumTidaholms museum, Vadsbo museum, Vänermuseet och Västergötlands museum.
 • Landskapets vantar - med inspiration av natur, kultur och historia. Visades under perioden 11/9- 6/11 2022.


  En miniutställning om och med vantar som konst, med det västgötska landskapet som stor inspirationskälla. Lena Josefsson visade nydesignade och omtolkade vantar ur museers samlingar. Landskapets vantar,
  11 september - 6 november
  Landskapets vantar var en mindre utställning som visades i museets foajé under perioden 11 september - 6 november. Utställningen bestod av bilder och vantar, andades ull och gediget hantverk inspirerat av natur, kultur och historia.
  Utställningen och vantarna var producerad av textilarkeolog och konsthantverkare Lena Josefsson från Östra Gerum, i samverkan med Falbygdens museum.
 • Genom nålsögat - konstutställning med Karin Frendberg. Visades 23/9-23/10 2022!

  textilt broderi. Kvinna i röd klänning, svart hår och stora örhängen. Händerna i luften.
  Textilkonstnär Karin Frendberg visade broderi, textil skulptur och kompositioner från vävstolen samlat i utställningen Genom nålsögat - i mötet mellan tråden och tanken händer det. Vernissage...hölls fredag 23 september kl 18 på Falbygdens museum. Konstnären berättade om skapandet och tankarna bakom utställningen. Mingel med tilltugg. Fri entré!Samtal med konstnären
  ...genomfördes Söndag 9 oktober kl. 14 på Falbygdens museum. Konstnärinnan Karin Frendberg berättade mer om utställningen och tankarna bakom. Fri entré!
 • Antisemistism - då och nu,
  22/1 - 21/3 2022

  En man kramar om en pojke, händerna runt kinder och huvud. Pojken har svart kippa på huvudet.
  Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Falbygdens museum uppmärksammade Förintelsens minnesdag med affischutställningen Antisemitism – då och nu. Brandbomber kastas mot en synagoga. Judar trakasseras på gatan och i skolan. Hat och konspirationsteorier sprids på nätet. Antisemitism är ett allvarligt problem i dagens Sverige. Liksom all rasism är den ett angrepp på grundläggande demokratiska värden och därmed hela vårt samhälle.Ta del av utställningen och skaffa dig kunskap om antisemitismens historiska bakgrund, uttrycksformer och konsekvenser. Vilka fördomar och konspirationsteorier finns om judar? Hur används de i politisk propaganda? Vad har judehat lett till historiskt och vilka följder får antisemitismen i dag?
 • Magiska mossar - offer, gränsland och heligt vatten, visades 22/5 - 28/8 2022


  En sommarutställning om Falbygdens offerfynd. Besökaren fick följa med till den magiska mossen! I våtmarker och mossar har många spännande fynd gjorts genom tiderna, av vardagsföremål, kläder, praktsa... Utställningen Magiska mossar visades under perioden 22/5 - 28/8 2022 och var en egenproducerad utställning, av Kulturarv Falbygden. Tack till Västergötlands museum för inlån av fynd från Finnestorp.
 • Schyssta killar - Vad är en schysst kille egentligen? 26/2 - 1/5 2022

  detalj från utställningens skulptur. På den gula ärmen syns delar av citat från intervjuer och enkäter
  Vad förlorar du på att uppfostras till man? Vad vinner du? Konstutställningen Schyssta killar handlar om jämställdhet och vilka möjligheter och begränsningar vi möter, som man, kvinna eller ickebinär. "Alla förlorar på patriarkatet men om män förlorade mer än de vann hade de redan gjort revolution." Projektet Schyssta killar väcktes ur en frustration hos konstnären Linea Matei att som kvinna leva i ett patriarkalt* samhälle där gruppen män gynnas till priset av att kvinnor och icke-binäras utrymme minskar. För att undersöka frågan inledde hon ett researcharbete bestående av intervjuer och enkätundersökningar. Svaren, tillsammans med statistik och referenser till olika studier, gestaltas i utställningen.Mer om Linea och Schyssta killar. *patriarkalt samhälle = familje- eller samhällssystem där den politiska och ekonomiska makten, både inom hushållet och i den offentliga sfären, innehas av män.
 • Nytt av John "Jönn" Liedholm, 27/12 2021 - 9/1 2022


  Under vintern visades åtta nyinkomna tavlor av Falbygdskonstnären John "Jönn" Liedholm. Motiven var hämtade från Falbygden, med vyer från exempelvis Odengatan, Slöta och Prästgårdens ladugård. John Liedholm, kallad Jönn, är främst känd som diktare och konstnär på Falbygden. Han skrev i många år dikter, mestadels på Falbygdsmål, i Falköpings tidning. Jönn målade och tecknade i hela sitt liv. Hans konstverk spänner från teckningar i tusch eller kol till målningar i akvarell eller olja.
  Ibland får museet mottaga gåvor i form av verk av Jönn. Jönntavlorna visades under perioden 27/12 2021 - 9/1 2022.
 • Jubileum 60 + 100 år!
  27/11 2021 - 30/1 2022.


  Med utställningen Jubileum 60 + 100 år firade vi att Falbygdens museum och Falbygdens hembygds och fornminnesförening verkat i 60 + 100 år för Falköpings historia! Följ föreningens och museets verksam... Den 27 november 2021 var det exakt 60 år sedan Falbygdens museum invigdes! Den 29 november var det exakt 100 år sedan Falbygdens hembygds och fornminnesförening grundades. Tillsammans har vi verkat för att ta tillvara, berätta om och väcka stolthet kring bygdens historia i 160 år.Följ föreningens och museets verksamhet nu och då. Utställningen visade spännade och roliga ting ur samlingarna.Utställningen var en samproduktion med Falbygdens Hembygds och Fornminnesförening.
 • IFK - de första 100 åren,
  17/10 - 14/11 2021


  Idrottsföreningen IFK Falköping firar 100 år! Utställningen IFK - de första 100 åren berättade föreningens historia och visade upp delar av den stora bildskatten. HistorikIFK Falköpings historia går tillbaka till 1920. Då samlades ett femtontal fotbollsintresserade ynglingar på Wallströms Konditori i Plantis och bildade fotbollsklubben Nordstjärnan.Den 25 september 1921 ändrades namnet till Falköpings Bollklubb när man fick inträde i Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundet. Därmed var starten av dagens förening gjord. 1925 ändrades klubbnamnet igen, nu till IFK Falköping och klubben togs in i IFK:s Centralorganisation med klubbnummer 80.
 • Skånska dinosaurier och andra jättegamla djur, 4/10 2020 - september 2021

  En skylt där det står skånska dinosaurier
  Följ med på en spännande resa från jordens urtid fram till nutid - en resa på 4,6 miljarder år! Utställningen Skånska dinosaurier berättar om livets utveckling och vilka "urdjur" som en gång kan ha le... För 200 miljoner år sedan vandrade den skräckinjagande Dilophosaurusen omkring i Skåne. Fynd av fossiler visar att jättestora havsdjur, flygödlor och mammutar också levt där. Kanske även på Falbygden?
 • Ja må den leva
  - demokratin uti hundrade år,
  12/9 - 14/11 2021.


  För hundra år sedan hände något fantastiskt! Då beslutade riksdagen att även kvinnor skulle få rösta i val. Miniutställningen Ja må den leva ger en inblick i historien bakom beslutet om allmän och lik... PraktisktUtställningen visades under perioden 12 september - 14 november. Den bestod främst av affischer uppbyggda som en tidslinje som tar dig med genom rösträttens historia.Ja må den leva är producerad av Sveriges riksdag. Mer material om rösträtten hittar du på firademokratin.riksdagen.
 • Ströget
  S:t Olofsgatan i Falköping - finrum och vardagsrum, 23 maj - 26 september 2021

  svartvitt foto av karnevalståg, troligen 1990-tal
  Denna sommarutställning handlade om Ströget eller S:t Olofsgatan i Falköping, gatan som binder samman den gamla staden vid kyrkan med centrat vid järnvägen. Här har stadens invånare strålat samman och... S:t Olofsgatan, eller i folkmun Ströget, har sedan 1900-talets början spelat en central roll i Falköping. Från att ha varit en del av landsvägen mellan Skara och Falköping fick den det ärofyllda uppdraget att binda samman den gamla staden vid kyrkan med det nya stationssamhället vid Ranten. Utvecklingen mot paradgata som skulle förena, försköna och ena började.Utmed Ströget har stadens invånare promenerat, visat upp sig i fina söndagsstassen eller i sin fräcka bil, träffat folk och umgåtts. Ströget har varit arenan för folkfester, demonstrationer och parader men också en plats där människor arbetat, verkat och bott. Ta del av gatans utveckling i sommarens fotoutställning. 
  • Utställningen visades på Falbygdens museum under perioden
   23 maj - 26 september 2021.

 • Gerumsmanteln - ett spännande mossigt fynd


  En sommardag för 100 år sedan hittades ett tygstycke i
  Hjortamossen på Gerumsberget, mellan Falköping och Tidaholm. Efter några undersökningar visade det sig vara Sveriges äldsta klädesplagg, en mantel...
  Falbygdens är full av fynd från forntiden som är unika och spännande, Gerumsmanteln är ett av dem. Med miniutställningen om manteln uppmärksammas de spännande fyndomständigheterna och olika teorier om vad som kan ha hänt för cirka 2000 år sedan.Utställningen har producerats av Falbygdens museum och visades från 8 november 2020 till och med 29 augusti 2021.
 • Chennet Juhlin - konstutställning


  Välkommen till en konstutställning av skaraborgssonen Chennet Juhlin, baserad på måleri, objekt, grafik och film.Under utställningstiden uruppförs FRAGMENT 2020-21, en film med mikromålningar från en ... "-Direktheten är helt central i mitt arbete." Ur en kulturellt torftig miljö sträckte sig den unge Chennet Juhlin efter ljuset i landskapet och fann ett sätt att gestalta sina upplevelser av de skimrande färgerna. Drivkraften att envist söka färgen, formen och intensiteten är det man slås av i Chennet Juhlins konstnärskap. Engagemang, färg, form, rytm, jazz, passion oh en envis drivkraft in mot sakernas kärna finns alltid där.PraktisktUtställningen visas på Falbygdens museum under perioden 14/3 - 11/4 och är ett samarrangemang med Falbygdens konstförening. För möjlighet till besök trots Covid, följ denna länk.Utställningen innebär också urpremiär för filmen FRAGMENT 2020-21, som kommer visas som en del av utställningen. Filmen består av mikromålningar från en dagbok. Musik och foto/film Roy Sällström.
 • Vikingakeramik - skapat i nutid, inspirerat av dåtid


  I samband med höstens vikingaprojekt på museet fick eleverna i årskurs 4 tillverka egna keramikkrukor, inspirerade av vikingatidens teknik och formspråk. Nu visas de nästan 300 krukorna i en utställni...
 • Swedbank - 200 år i Sverige, 160 år i Falköping,
  13/9-25/10 2020

  svartvitt foto av bankhuset på Storgatan
  Denna miniutställning berättade om en banks utveckling, ur folkrörelse och radikala tankar om att vem som helst, när som helst skulle ha rätt att spara en slant för sitt eget bästa. Genom att uppmuntr... För 160 år sedan startades en Sparbank i Falköping. 1917 bildades Jordbrukskassan - senare Föreningsbanken. Båda har sedan dess verkat i Falköping, först på var sitt håll och från 1997 tillsammans som Föreningssparbanken, nu Swedbank.
 • Tills hallonen mognar, 13/9-11/10 2020

  collage i olika nyanser av Africa Coll
  Om universums historia skulle rymmas på en månad, då skulle vi människor ha varit på jorden de 9 sista sekunderna, precis innan midnatt. Av dessa 9 sekunder är största delen nästan okänd. Vad är det s...
 • Hjässan är kal - Äggen är slut,
  24/6 - 30/8 2020


  Vad händer med oss när kroppen förändras och åren framför börjar bli färre än de som ligger bakom? Hur passar vi in i en värld där den unga kroppen, utan rynkor och ärr, är ideal? Under sommaren 2020 visade Falbygdens museum författaren och journalisten Annica Carlsson Bergdahls utställningar om mogna människor i övergångsåldern, med foton av konstnären Elisabeth Olsson Wallin.Hjässan är kal
  Hur är det att vara man i övre medelåldern? Hur känns kroppen? Hur blir det när barnen flyttar hemifrån? Hur är det med vänner? Och lusten, till livet, till partnern? Vad är viktigt? I utställningen Hjässan är kal får du ta del av mäns berättelser om manlighet, sorg och kärlek, om svaghet, åldrande, föräldraskap, prestation och längtan. Baserat på intervjuer, texter, konstverket Adam och fotografier av Elisabeth Ohlson Wallin.
  Äggen är slut
  Hur ser mogna kvinnor på livet? Det talas sällan om vad som händer med oss, vi som är födda med livmoder, när vi når klimakteriet. Mitt i livet! Vem är jag nu? Vad är viktigt? Hur är det med lusten? Vilka är drömmarna? Vad vill jag göra resten av mitt liv? I utställningen Äggen är slut får ni ta del av erfarna kvinnors tankar om dåtid, nutid och framtid, fångade i intervjuer med 17 kvinnor, konstverket UTERUS och fotografier av Elisabeth Ohlson Wallin.
  Utställningarna är producerade av ROT-produktion i samarbete med Västarvet, Skarafotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin och Saba Bereket Persson.
 • Utflykt i de holländska alperna,
  15/9 - 13/10 2019


  Under hösten 2019 visades utställningen Utflykt i de holländska alperna på Falbygdens museum. Utställningen bestod av collage gjorda med fotokopierade bilder i flera lager, både egna och andras. Norma... FöredragUnder hösten höll Norman Sandén vid två tillfällen föredrag där han berättade om sina tankar.Östasiatisk bergsmetaforik: Om kontakten mellan landskap och meditation. Under 900-talet växte i Kina fram en fördjupad kontakt mellan landskap och meditation i form av en tredelad språklig figur – vatten/tomrum/berg. En figur som förblivit levande i över tusen år och som fortfarande används i Korea, Japan och Kina.
  Vad är landart? om Robert Smithson: Om landartkonstens pionjär, hans gärning och liv: Vad är landart? Den ständigt verksamma entropin, konst som självförändrande process/termodynamik.Utställningen visades under perioden 15/9-13/10 och var ett samarrangemang med Falbygdens konstförening.
 • Snickarmästarens lärling,
  5/5 - 25/8 2019


  År 2017-2018 skänktes två stolar till museet. Stolarna var gjorda av möbelsnickaren K.E. Bill, som verkade i Falköping omkring 1920-1945. I miniutställningen Snickarmästarens lärling visade vi stolarn... Bill hade gått i lära hos snickarmästare Charles Anderson och tagit gesällbrev och mästarbrev fast det formellt sett inte längre krävdes. Det var Falköpings Hantverks- och Industriförening som utfärdade dessa brev i syfte att upprätthålla yrkeskunnande och status.Utställningen producerades av Falbygdens museum i samarbete med Lena Arvidsson och visades under perioden 5 maj-25 augusti.
 • Pilgrim,
  6/6 - 25/8 2019

  Sommarens utställning handlade om pilgrimsresor genom alla tider - igår, idag och imorgon. På senare år har intresset för att pilgrimsvandra ökat. Vad ligger bakom detta nyvakna intresse? Med utgångspunkt i samtiden berättade utställningen om pilgrimer, från det medeltida Europa och ut på dagens leder i landskapet.Pilgrimsvandring då och nuAtt pilgrimsvandra ligger i tiden, som en rekreation för både kropp och själ. Företeelsen, att genomföra resor till heliga, viktiga platser har funnits i långa tider och inom de flesta religioner. Anledningarna varierar, men själsfrid, äventyr och fysisk ansträngning förefaller förena pilgrimsvandrare genom tiderna.Utställningen Pilgrim berättade om pilgrimer och vandringsresor från det medeltida Västergötland, genom Europa och ut på dagens leder i landskapet. Här fanns möjlighet att lyssna till naturens rogivande ljud och låta pilgrimsvandrarens sju ledord sjunka in. Vem var S:t Olof, helgonet som fått ge namn åt bland annat Falköpings kyrka?Utställningen pekade också ut i landskapet, med hjälp av kartor och inspirationsmaterial som kunde locka till egna vandringar, exempelvis på den kvalitetssäkrade leden mellan Varnhem och Falköping.Pilgrim invigdes 6 juni med en pilgrimsvandring från S:t Olofskyrkan till museet samt ord av Tobbe Lindgren, avdelningschef Fritid.Utställningen var producerad av Lödöse museum, med vissa tillägg av Falbygdens museum i samarbete med PilgrimSkaraborg och Svenska kyrkan.
 • Museets julkalender - Färden mot jul,
  december 2019

  En miniutställning i kalenderform om förberedelser inför och traditioner kopplat till julfirandet. Julen är en magisk tid, full av uppladdning och förväntan. Ända sedan julfirandet var nytt under medeltid har månaden inför varit full av förberedande arbete och närmast ritualliknande seder. Kanske är uppladdningen inför jul lika viktiga som själva julfirandet?Varje dag öppnades en ny lucka i färden mot jul, på museet samt på hemsidan, med något om julförberedelser och julfirande.
 • Lager av historia,
  26/5 2019 - 9/1 2020


  Utställningen var berättelsen som började för 1700 miljoner år sedan. Det handlade om Falbygdens geologi och hur Västergötlands Platåberg bildades. I utställningen kunda besökaren kolla in de olika be... Historien fortsätter i landskapet. Genom att besöka historiska platser kan du resa i tiden. Välkommen att upptäcka en ny värld!Lager av historia visades i Vaktmästarbostaden, den lilla röda stugan bredvid museet, 26 maj 2019 till 9 januari 2020. Utställningen var producerad av geolog Torbjörn Persson på uppdrag av projekt Platåbergens Geopark.
 • FAIK 100 år,
  27/10 - 17/11 2019


  År 2019 var det 100 år sedan idrottsföreningen Falköpings Allmänna Idrottsklubb (då FGIS) bildades. Mycket har hänt sedan dess. I utställningen kunde man följa föreningen utveckling under 100 år. Utställningen följde klubbens organisation. Verksamhet och historik presenterades därmed sektionsvis, fördelat på fotboll (tom 1990), handboll, slalom, längdskidor, bowling, friidrott och orientering. Sektionerna tog själva fram material och skrev texter till utställningen.På invigningen berättade ordförande Tommy Sonestedt och det var mingel med blåbärssoppa och bullar.Utställningen visades under perioden 27/10 - 17/11 och var ett samarbete mellan FAIK:s alla sektioner och Falbygdens museum.
 • Brev från beredskapstiden,
  1/9-26/11 2019


  Första september 2019 var det åttio år sedan andra världskriget började. Trots att Sverige inte var bland de stridande påverkades befolkningen. Med utgångspunkt från en samling privatbrev från åren 19... Utställningen Brev från beredskapstiden var en miniutställning som producerats av Falbygdens museum och visades under perioden 1 september - 26 november.
 • Otherworlds - konstutställning,
  18/3 - 15/4 2018


  Konstutställningen "Otherworlds" blandade realism med drömlika stämningar à la David Lynch. "Min utställning ’Otherworlds’ består av målningar som var för sig berättar en egen historia. Med referenser till klassiskt måleri och måleritradition önskar jag utforska måleriet genom att addera inslag från datorspel, vardag eller annat håll. Ett oftast föreställande måleri, med inslag av surrealism, blir till stämningsfulla bilder med flera tolkningsmöjligheter.”Konstnären Mikael Nilsson bor i Stockholm men är uppvuxen i Ekedalen och FalköpinI samarbete med Falbygdens konstförening.
 • Levnadsbilder i trä - täljda skulpturer,
  4/2 - 15/4 2018

  Under våren 2018 visade museet en mindre utställning bestående av täljda träskulpturer skapade i bygden. Figurerna skildrar livet i glädje och sorg under tidigt 1900-tal och blir därmed en sorts tidsd... Informationen om verken är knapphändig. De flesta träskulpturerna har en signatur av den som gjort verket, men en del är omärkta. Följande namngivna snidare finns med: C.O. Svensson, Anders Larsson, Oskar Falk, Gustaf Pettersson och Gustaf Wass.
 • Caps - Falköpingsdiktaren i tid & rum,
  22/4 - vår 2018


  Carl Axel Paridon Sahlberg - Caps- levde 1906-89. Han skrev dikter coh kåserier med anknytning till Falbygden, ofta med egna illustrationer. Han gav ut två böcker och fick 1985 Falköpings Tidnings kul... I den här miniutställningen berättade museet om Caps och visade en del av hans alster, i samarbete med Lena Arvidsson som också tonsatt många av hans dikter.Utställningen skapades i samarbete med Lena Arvidsson.
 • Blommor till Lennart Dahl,
  9/9 - 7/10 2018

  Höstens konstutställning på Falbygdens museum gick i starka färger! Konstnärsparet Jarl Ingvarsson och Marie Capaldi visade målningar inspirerade av falbygdspoeten Lennart Dahl. "Vi är ett konstnärspar som har läst och träffat poeten Lennart Dahl. Eftersom han kommer från dessa trakter vill vi gärna hylla honom på Falbygdens museum med denna utställning Blommor till Lennart Dahl".Utställningen invigdes tillsammans med konstnärerna Marie Capaldi och Jarl Ingvarsson.
  Ett samarrangemang med Falbygdens konstföreningVem är Lennart Dahl?Lennart Dahl (1922-1993) är en falbygdspoet som trots att han blev blind fann sin roll som sanningssägande poet – med skarp syn. Lennart diktade bland annat om stad och bygd, gav ut flera böcker men skrev också regelbundet i lokaltidningen.En av hans mest kända dikter sägs skildra jantelagen i Falköpingstappning:”Inga träd
  får växa upp
  i himlen här”
  Ur Berättelsen om träden i Rantestad.
  Lennart Dahl föddes i Falköping 1922. Han växte upp på Östertullsgatan vid Hästbacken och kom att leva och verka i staden hela sitt liv. Från 1950-talet var han bosatt på Lidgatan vid Mössebergsparken med sin familj. Han arbetade i ett eget större familjeföretag inom byggnadsbranschen. Han studerade på Axevalla och Ljungskile folkhögskolor - senare tog han fil. kand. i litteraturvetenskap, antikens kultur- och samhällsliv samt idé- och samhällshistoria.
  Redan i tjugoårsåldern led Lennart av synbesvär och 1965 blev han helt blind. Trots detta publicerade han texter i lokalpressen och regelbundet i FT från 1960-talet fram till sin död i början av 1990-talet. Lennart har skrivit flera böcker med dikter - Spårljus (kom ut 1965 när han nyligen blivit helt blind), Verklighetsförsök (1967), Sju skedar ljus (1970), Telefonsamtal ur Matteus (1973), Träden i Rantestad (1975) och 69 dikter (1978). Vem är blind (1981) är en personlig samling som innehåller texter om hur det kan vara att vara blind. Den fick en internationell publik då den gavs ut på engelska 1987. Lennart medverkade även i boken Lyriskt partitur för 4 stämmor (1987). 1971 fick han Falkpings kommuns kulturstipendium. 1983 var han ordförande i Göteborgs författarsällskap.Conny Bäckström har tonsatt åtta dikter från samlingen 69 dikter, skivan heter Blå fågel och kom ut 1982. Conny var även engagerad i musikalen Sagan om Kuno Huno , premiär på Medborgarhuset i Falköping 1987.Mer om Lennart Dahl finns att läsa i Lennart Dahl. Minnesbok , av Jan-Olof Andersson.
 • Megalit Massiv Mystik - konstutställning,
  19/3 - 17/4 2017


  Christina Norström Blankstein ställde ut målningar inspirerade av Falbygdens fornlämingar, och då särskilt megalitgravarna. "Megalitkulturen har sedan länge fascinerat mig, framför allt dess monumentala fornminnen. Jag vill med mina målningar visuellt påminna om den kulturskatt vi fått att förvalta."Om konstnären
  Christina kommer ursprungligen från Västergötland men har främst varit verksam i USA och i Tyskland. Konstnärskarriären inleddes som framgångsrik porträttmålare.De senaste åren har Christina framförallt ägnat sig åt ett mer abstrakt måleri. Hon har själv myntat begreppet Progressive Expressionism för att beskriva sitt sätt att måla. Det kombinerar abstrakta, figurativa och realistiska element till en kraftfull och mycket unik stil med starka färger.Christina målar huvudsakligen i olja på duk, för storskaliga bilder föredrar hon oljetempera, och gouache och akvarell för arbeten på papper.Arrangerades i samverkan med Falbygdens konstförening.
 • Kan själv - en ljudupplevelse för de allra minsta,
  26/1 - 21/2 2017


  Barn i åldern 0–2 år har en annan ljudvärld än äldre barn och vuxna. Deras ljudskapande är ett sätt att kommunicera och utforska omvärlden. I kan själv fick de allra minsta barnen skapa, utforska och ... Utställningen visades under perioden 26/1–21/2 2017 och hade producerats av Västarvet inom ramen för Västarvets turnerande verksamhet.
 • Garvis - 100 år,
  17/9 - 29/10 2017

  Hösten 2017 var det 100 år sedan som Henry "Garvis" Carlsson (1917-1999) föddes. Han är en av Falköpings största idrottsprofiler som flyttade till Stockholm och spelade för AIK i tio år på 1940-talet. Garvis gjorde succé i landslaget och blev olympisk mästare i London 1948. Han är ett av Sveriges första fotbollsproffs med fyra år spel i Atlético Madrid.Utställningen avslutades på 100-årsdagen den 29/10 med ett caféprogram om Garvis och hans karriär.Ta del av utställningens material digitalt.
 • Dolda rum - kyrkvindarnas hemligheter,
  23/4 - 17/5 2017

  Vissa rum hamnar vid sidan av tiden. Platser som sällan beträds. Platser som rymmer berättelser om en för länge sedan svunnen tid. Kyrkvindarna är sådana rum. I många av Västergötlands medeltida kyrkor finns ett bortglömt världsarv ovan valven – romanska takkonstruktioner som överlevt i snart tusen år. Dessa konstfärdigt huggna takstolar var en gång gestaltade som en del av kyrkorummet och kan räknas till världens äldsta träkonstruktioner i bruk.I denna utställning ggavs besökaren en inblick i en annars fördold värld. Med bland annat modell, text och bild lyfts 20 av Västergötlands bäst bevarade medeltida kyrktak fram – ett axplock från Skara stifts nyligen genomförda inventering.Utställningen visades under perioden 23/4 - 17/5 2017En vandringsutställning producerad av Västergötlands museum.