30 december 2023
Falbygdens museum

Det tysta arvet - en utställning om folkmordet på romer under Förintelsen. 27/1 - 25/2 2024

Med start på Förintelsens minnesdag 27/1 visades miniutställningen Det tysta arvet. Överlevande samt barn och barnbarn till överlevande vittnade i utställningen om koncentrationsläger, flykt och hur de gömde sig i skogen.

Tusentals romer fängslades och dödades under andra världskriget i läger som Auschwitz, Chelmno, Bergen-Belsen, Treblinka, Buchenwald och Jasenovac. Många tusen romer sköts också till döds på flykt, i skogar där de gömde sig, varhelst de nazityska trupperna stötte på dem.

Överlevande romer har sällan vittnat om vilka grymheter de och deras familjer utsattes för under Förintelsen och hur det påverkat dem för all framtid. Då under andra världskriget var de flesta av dem barn. Nu, innan det är för sent, väljer några att träda de fram för att världen inte ska glömma deras historia. Ta del av tretton personliga berättelser, fångade av Monica Hirsch och Maja Kristin Nylander.

Utställningen
Det tysta arvet har producerats av Forum för Levande Historia Länk till annan webbplats. och bestod av 16 affischer med bild och text. Den visades på Falbygens museum under perioden 27/1 - 25/2 2024. Utställningen visades även på Falköpings bibliotek, samt filialer under perioden 25/1 - 8/2 2024.

Förintelsens minnesdag, 27 januari kl.14
Utställningen hade premiär i samband med Förintelsens minnesdag Länk till annan webbplats. den 27 januari.
Kl. 14.00 - Utställningen invigdes av Ingrid Schiöler, hedersrom, flyktingkonsulent och sakkunnig inom frågor rörande romers rättigheter.