5 februari 2022
Falbygdens museum

Schyssta killar - Vad är en schysst kille egentligen? 26/2 - 1/5 2022

Vad förlorar du på att uppfostras till man? Vad vinner du? Konstutställningen Schyssta killar handlar om jämställdhet och vilka möjligheter och begränsningar vi möter, som man, kvinna eller ickebinär.

detalj från utställningens skulptur. På den gula ärmen syns delar av citat från intervjuer och enkäter

"Alla förlorar på patriarkatet men om män förlorade mer än de vann hade de redan gjort revolution."

Projektet Schyssta killar väcktes ur en frustration hos konstnären Linea Matei att som kvinna leva i ett patriarkalt* samhälle där gruppen män gynnas till priset av att kvinnor och icke-binäras utrymme minskar. För att undersöka frågan inledde hon ett researcharbete bestående av intervjuer och enkätundersökningar. Svaren, tillsammans med statistik och referenser till olika studier, gestaltas i utställningen.

Mer om Linea och Schyssta killar. Länk till annan webbplats.

*patriarkalt samhälle = familje- eller samhällssystem där den politiska och ekonomiska makten, både inom hushållet och i den offentliga sfären, innehas av män.

foto från utställningen. Rosa matta, färgglada sittkuber i blått och gult. Textilvepor med tryck och citat

Schyssta killar består av textila målningar, en skulptur, ett ljudverk och en bok, allt sammans samlat i ett färgstarkt rum med plats för häng och eftertanke. Den visades på Falbygdens museum under perioden 26/2 - 1/5 2022. I anslutning till utställningen arrangerander även ett omfattande program på utställningens tema, se här nedanför!

Arrangör: Kultur- och Fritidsförvaltningen, Falköping.

Program

lördag 26/2 2022
Vernissage, kl. 12

Konstnären Linea Matei berättar om sitt verk. På Falbygdens museum. Mingl med cider och tilltugg. Gratis, ingen anmälan. Museet är öppet kl 11-16.

torsdag 3/3 2022
Under Kevlaret, kl. 18 Länk till annan webbplats.

Föreläsning av författaren Mårten Granlund. Om mansnormer, #vadåmachokultur och under Kevlaret. I Hörsalen på Falköpings bibliotek. Gratis. Hämta biljetter på biblioteket.

söndag 13/3 2022
Schyssta vikingar?, kl. 14

Samtal om vikingatidens mansroll. Introduktion och levande exempel med arkeolog Egil Josefson. På Falbygdens museum. Gratis med enkel fika. Föranmälan till museet@falkoping.se eller 0515-88 50 50.

onsdag 16/3 2022
Från en kille till en annan, kl. 18

Föreläsning av journalisten och författaren Atilla Yoldas. En berättelse om machokultur från en som själv vuxit upp med dessa normer. I Rotundan i Medborgarhuset. Gratis. Obligatorisk förbokning på webben Länk till annan webbplats. eller hos Violeta Kazic: 072-52 13 502, violeta.kazic@falkoping.se

onsdag 6/4 och 20/4 2022, kl. 17- ca 17.20
Introduktion till utställningen

Djupdyk in i verket, hör om bakgrundstankar och hur det kom till. Fri entré, ingen anmälan. På Falbygdens museum. Gratis. Ingen föranmälan.