29 oktober 2022
Falbygdens museum

Lappat och Lagat, en utställning om konsten att fixa det som blivit trasigt.

För inte så länge sedan var det en självklarhet att lappa och laga istället för att köpa nytt. Kläder, köksredskap och verktyg skulle kunna användas länge och vårdades därför ömt. Har vi som lever idag, omgivna av ett överflöd av prylar, något att lära av generationerna före oss?

Lappat och lagat har producerats i samverkan mellan de kulturhistoriska museerna i Skaraborg. I utställningen visades ett urval av sinnrikt reparerade föremål från museernas rika samlingar. På Falbygdens museum kompletterades utställningen med ytterligare föremål ur de egna samlingarna.

Hålltider och program

  • Invigning, lördag 5 november 2022 kl. 14 på Falbygdens museum. Folklivsforskare Inger Widhja berättade och klippte bandet. Mingel med tilltugg.
  • Återbruk- Redesign, söndag 20/11 2022 kl. 13-16 på Falbygdens museum. Tips och workshop med Cecilia Lindström. Hur kan du återbruka textilier och andra saker du har hemma? Anmälan, kostnad.
    I samverkan med Studiefrämjandet Skaraborg.
  • Sy kassar med mera av gamla jeans, söndag 15/1 2023 kl. 13-15. Tips och workshop med Margareta Olofsson. Anmälan, kostnad.
  • Utställningsperiod. Lappat och Lagat visades på Falbygdens museum under perioden 5/11 2022 - 15/1 2023.

Fler museer att besöka

Som nämnt är utställningen ett resultat av ett samarbete mellan ett antal av Skaraborgs kommunala och regionala museer. Res gärna vidare och upptäck våra grannmuseer! Inspireras genom att följa länkarna:  Kulturkvarteret Pedagogien (Hjo museum) Länk till annan webbplats.Stadsmuseet i Skövde Länk till annan webbplats.Tibro museum Länk till annan webbplats.Tidaholms museum, Länk till annan webbplats. Vadsbo museum Länk till annan webbplats., Vänermuseet Länk till annan webbplats. och Västergötlands museum Länk till annan webbplats..