Våra utställningar

medeltida kyrka i vitt på kulle med blommande vitsippor. Orden Pilgrim 6/6 -25/8 i förgrunden

Välkommen till en utställningen om pilgrimsresor genom alla tider - igår, idag och imorgon. Pilgrimer förekommer i de flesta kulturer och religioner. På senare år har intresset för att pilgrimsvandra ökat. Vad ligger bakom detta nyvakna intresse? Med utgångspunkt i samtiden berättar utställningen om pilgrimer, från det medeltida Europa och ut på dagens leder i landskapet.

tecknad pilgrim. Lödöse museum

Vad är en pilgrim?

Ordet har sitt ursprung i latinets peregrinus som betyder främling.

Under medeltiden skulle varje människa vallfärda till en helig plats någon gång i livet, enligt den katolska kyrkan. Många vandringar gick till Jerusalem eller Santiago de Compostela i Spanien, S:t Olofs grav i Trondheim eller till mer lokala helgon och deras kyrkor. Kyrkan i Falköping tillägnades S:t Olof någon gång på 1100/1200-talet. 

Idag pilgrimsvandrar människor från hela världen och alla samhällsklasser, religiöst eller historiskt intresserade, troende eller ateister. För den nutida pilgrimen handlar det kanske ofta om att bryta upp från vardagens vanor och låta kropp och själ aktiveras.

 

Pilgrim visas under perioden 6/6 - 25/8

Utställningen är producerad av Lödöse museum, med vissa tillägg av Falbygdens museum i samarbete med PilgrimSkaraborg.

Invigning 6/6

kl. 11.15 Följ med på en pilgrimsvandring i miniformat från S:t Olofs kyrka till museet. Arkeolog Anders Josefsson berättar om kyrkan och lokala helgon, präst Fredrik Östblom och Barbro Westergren från PilgrimSkaraborg leder vandringen mot museet.

Omkring kl. 12 Invigning av utställningen Pilgrim på museet.
Vandringen avslutas. Sockerkringlor eller medeltida "nervkakor" med lingondricka till pilgrimvandrare och alla andra besökare.

Torbjörn Lindgren, fritidschef, inviger och berättar om den "nyöppnade" leden Varnhem- Falköping.

Kl. 13-15 Avlatshandel och relikamuletter. Aktivitet för alla barn och andra med leksinnet kvar.

Varmt Välkommen!

Lager av historia. Berättelser om det allra äldsta
- en stenrik utställning om Falbygdens geologi

Välkommen att upptäcka en ny värld. Geologi är historia. Jordens historia. Genom att besöka historiska platser kan du resa i tiden. Utställningen Lager av historia berättar en berättelse som börjar för 1700 miljoner år sedan.


Lager av historia visas i Vaktmästarbostaden, den lilla röda stugan bredvid museet från 26 maj.
Säg till i receptionen om du vill kika! Utställningen är producerad av geolog Torbjörn Persson på uppdrag av projekt Platåbergens Geopark.

Snickarmästarens lärling, 5 maj - 25 augusti

svartvitt foto av mästare Charles omgiven av sina lärlingar.

Mäster Charles med sina medarbetare i verkstaden. Bill i mitten på Charles högra sida.

För något år sedan skänktes två stolar till museet. Stolarna var gjorda av möbelsnickaren K.E. Bill, som verkade i Falköping omkring 1920-1945. Bill hade gått i lära hos snickarmästare Charles Anderson och tagit gesällbrev och mästarbrev fast det formellt sett inte längre krävdes. Det var Falköpings Hantverks- och Industriförening som utfärdade dessa brev i syfte att upprätthålla yrkeskunnande och status.

I miniutställningen Snickarmästarens lärling visar vi stolarna och berättar lite om K.E. Bill, hans mästare, föreningen och skråväsendet.

Utställningen är producerad av Falbygdens museum i samarbete med Lena Arvidsson och visas under perioden 5 maj - 25 augusti.

Museets fasta utställningar

fotomontage med Hallonflickan, Lena borg och Ållebergskragen

Forntid på Falbygden

...och tusen år till

Ta del av Falbygdens spännande historia genom unika fornfynd och kulturhistoriska föremål.

Se exempelvis skelettet av en 9000 år gammal hund, den unga Hallonflickan som offrades till gudarna, kopior av den mäktiga guldhalskragen från Ålleberg och Gerumsmanteln - Sveriges äldsta klädesplagg. Följ sedan Falbygdens utveckling under de senaste tusen åren genom berättelser, föremål och bildspel.

Du hittar Forntid på Falbygden ...och tusen år till en trappa upp.

Ur gömmorna

I museets samlingar finns cirka 35 000 kulturhistoriska föremål, det vill säga föremål från sen medeltid fram till 1940/50-talet. Det rör sig om allt från enklaste vardagsting till unika praktföremål. I miniutställningen Ur gömmorna visas ett litet urval framplockat ur museets "gömmor".

Du hittar Ur gömmorna en trappa ner, i montrar bredvid Handelsboden.