Våra utställningar

Palmyra - en utställning om ett krigsbrott, 7 april - 5 maj

Foto av ruin i Palmyra, innan söndersprängning och bombning

foto: Eric Ericson

Den världsunika antika ruinstaden Palmyra har under kriget i Syrien plundrats och sprängts. Ett ovärderligt kulturarv har förstörts. Motiven bakom förödelsen är såväl ekonomiska som politiska och kulturella. Utställningen Palmyra belyser staden Palmyras betydelse då och nu, det oåterkalleliga brott som förstörelsen innebär och det storpolitiska spelet bakom handeln med plundrade antikviteter.

En av Islamiska statens viktigaste inkomstkällor, utöver olja och kidnappningar, var handeln med antikviteter. Inkomsterna från denna typ av handel var sannolikt den näst största efter olja. Hur mycket IS tjänade på detta är inte känt, men uppskattas till 100 miljoner dollar årligen.

PALMYRA – en utställning om ett krigsbrott visar bland annat fotografier av konstnären, författaren och fotografen Eric Ericson tagna under otaliga resor till Syrien och Palmyra innan kriget bröt ut. Eric Ericson var närmast besatt av Palmyra under många år och tillbringade månader bland ruinerna för att skildra dem på bästa sätt.

PRODUKTION
Idé, text och gestaltning: Eric Ericson och PG Ylanderöppnas i nytt fönster
Utställningsproducent: Maria Setzer, Hjo kommun
Grafisk form: Josefin Gahmberg

Real Street Art, 17 mars - 22 april

avtryck av brunnslock på grå botten. I färgerna röd och vit

En miniutställning om verklig gatukonst, som ligger rakt framför oss på gatan där vi kör bil, går, kanske spottar och slänger fimpar - brunnslock! Konstprojektet Real Street Art lyfter fram de unika brunnslock som ofta återfinns i våra städer. Idén är att synliggöra och upphöja konst som redan finns i vår vardag, men som kanske inta alla ser eller uppfattar som konst.

Rolf G Olsson, konstnär och lärare i Tidaholm, har under det senaste året arbetat med att dokumentera unika brunnslock i Skaraborg. Tankarna bakom formulerar Rolf så här:

"Jag tycker det finns en stark symbolverkan i att ta brunnslock som ligger på gatan, där vi kör, går, spottar och fimpar, samt lyfta fram dessa så det upphöjs till konst igen."

För att avbilda brunnslocken har Rolf använt sig av den grafiska tekniken högtryck. Processen är att brunnslocken rengörs och infärgas, färgen trycks över till ett pappper som slutligen efterbearbetas till ett färdigt tryck. Varje tryck blir ett unikt orginal.

Utställningen Real Street Art består av avbildade brunnslock från de städer som har unika lock med eget kommunvapen, det vill säga Mariestad, Skövde, Skara, Lidköping, Falköping och Tidaholm.

Real Street Art visas under perioden 17 mars - 22 april

Presentation av konstnären Rolf G Olsson (RGO)öppnas i nytt fönster

Museets fasta utställningar

fotomontage med Hallonflickan, Lena borg och Ållebergskragen

Forntid på Falbygden

...och tusen år till

Ta del av Falbygdens spännande historia genom unika fornfynd och kulturhistoriska föremål.

Se exempelvis skelettet av en 9000 år gammal hund, den unga Hallonflickan som offrades till gudarna, kopior av den mäktiga guldhalskragen från Ålleberg och Gerumsmanteln - Sveriges äldsta klädesplagg. Följ sedan Falbygdens utveckling under de senaste tusen åren genom berättelser, föremål och bildspel.

Du hittar Forntid på Falbygden ...och tusen år till en trappa upp.

Ur gömmorna

I museets samlingar finns cirka 35 000 kulturhistoriska föremål, det vill säga föremål från sen medeltid fram till 1940/50-talet. Det rör sig om allt från enklaste vardagsting till unika praktföremål. I miniutställningen Ur gömmorna visas ett litet urval framplockat ur museets "gömmor".

Du hittar Ur gömmorna en trappa ner, i montrar bredvid Handelsboden.