Våra utställningar

Åslevanten och andra oväntade fynd, från 9/12

Rubriken Åslevanten och andra oväntade fynd formad som Åslevanten.

I år är det 100 år sedan Åslevanten hittades. Under vintern visar vi en utställning om dess unika historia, nålbindningshantverket - då och idag och om vägen från ull till vante. Utställningen handlar också om andra spännande fynd från Falbygden och om vikten av att hålla ögonen öppna!

Mystisk vante - historien inte färdigskriven

Ett av de mest omtalade fynden av nålbunden textil är hittat här på Falbygden! Åslevanten daterades under 1930-talet med hjälp av så kallad pollenanalys till järnålder och blev därmed ett av Nordens äldre textilfynd. Senare dateringar med C-14 teknik visade att vanten är betydligt yngre, från tiden 1510 - 1640.

Trots omdateringen är Åslevanten fortfarande ett unikt fynd med många spännande berättelser. Den komplicerade variant av nålbindning som använts i Åslevanten har exempelvis inte påträffats någon annanstans.

Vem tappade den där konstfärdigt bundna vanten i mossen, någon gång under Vasatid? Vad gjorde hen där? Var det en Åslebo eller kanske någon på genomresa från annat land?

Åslevanten rekonstruerad i vitt ullgarn med röda, vita och gröna öglefransar, liggandes på ett bord med fransarna vända mot kameran

Ny rekonstruktion av Åslevanten!

Åslevanten är bunden med en särskild nålbindningsstygn som inte levt kvar i hantverkstraditioner eller påträffats någon annanstans. Till utställningen har textilarkeolog Lena Josefsson tagit fram en ny rekonstruktion gjord med det riktiga tidskrävande Åslestygnet. Vi visar också en kopia av själva fyndet.

Nålbindning - ett levande hantverk!

Nålbindningstekniken är fortfarande ett högts levande hantverk med utövare över hela världen. Utställningen ger exempel på alster i olika nålbindningsteknik och svårighetsgrad. Upplev hantverksglädjen i variationen - från nybörjarens vantpar till vackert broderade Dalbyvantar, lajvarens välanvända mössa och konstfullt skapade alster!

Film

Nålbindningens grunder

Lena Josefson har dels gjort rekonstruktioner av Åslevanten men också tillverkat andra föremål i nålbindningsteknik.

Här visar hon hur hantverket går till.

Hålltider och liknande


 • Invigning, söndag 9/12 i samband med Julkul!
 • Kul på museet - Tova loss! söndag 3/2 (2019), kl 14-16.
  Kul på museet för familjer och stora och små barn. Ull och textil.
  Vi börjar med en kort visning av utställningen och provar därefter tovning i olika tekniker.
 • Work-shop: Nålbindning - kom igång, söndag 17/2 (2019).
  För dig som testat nålbindning och vill komma igång igen, eller har lust att prova Åslestygnet som Åslevanten är bunden i. Handledare Lena Josefsson.
  Anmälan till 0515-88 50 50 senast 7/2, max 10 personer.
  Materialkostnad inklusive fika, 150kr. Anmälan är bindande.
 • Work-shop: Brodera på nålbundet, söndag 3/3 (2019).
  Handledare Kristina Forslin. Tag med egna vantar, muddar eller filtat ylletyg.
  Anmälan till 0515-88 50 50, senast 24/2, max 10 deltagare.
  Materialkostnad inklusive fika, 650kr. Anmälan är bindande!

Åslevanten och andra oväntade fynd skapas i samarbete med textilarkeolog Lena Josefsson, Östra Gerum, samt alla som vill bidra med nålbundet hantverk!
Utställningen visas under perioden 9/12 2018 - 3/3 2019.

målning av Jönn föreställande gul byggnad med rykande skorsten.

Jönn i färg

En liten utställning bestående av tiotalet målningar i färg av John "Jönn" Liedholm, som nyligen skänkts till museet. Tavlorna visar Falbygdsmotiv från stad och landsbygd. Läs mer om Jönn här.öppnas i nytt fönster

Utställningen pågår under perioden 28/9 -

 

 

 

Museets fasta utställningar

fotomontage med Hallonflickan, Lena borg och Ållebergskragen

Forntid på Falbygden

...och tusen år till

Ta del av Falbygdens spännande historia genom unika fornfynd och kulturhistoriska föremål.

Se exempelvis skelettet av en 9000 år gammal hund, den unga Hallonflickan som offrades till gudarna, kopior av den mäktiga guldhalskragen från Ålleberg och Gerumsmanteln - Sveriges äldsta klädesplagg. Följ sedan Falbygdens utveckling under de senaste tusen åren genom berättelser, föremål och bildspel.

Du hittar Forntid på Falbygden ...och tusen år till en trappa upp.

Ur gömmorna

I museets samlingar finns cirka 35 000 kulturhistoriska föremål, det vill säga föremål från sen medeltid fram till 1940/50-talet. Det rör sig om allt från enklaste vardagsting till unika praktföremål. I miniutställningen Ur gömmorna visas ett litet urval framplockat ur museets "gömmor".

Du hittar Ur gömmorna en trappa ner, i montrar bredvid Handelsboden.