Våra utställningar

foto av Undrien

Undrien är en konstutställning för barn i bokstavsåldern. Undrien finns överallt eller ingenstans. Kommer jag till Undrien så snart jag har något att undra över? Får jag hitta på alldeles egna ord? Är min ordstad lika viktig som min bostad? Kan jag bli ordsynlig med de ord jag själv hittar på?

Utställningen Undrien kretsar kring språkliga lekar och ordens kraft att fövandla. Det kan vara en liten förskjutning, en felande länk, en oväntad bokstav i ett bekant ord som ger tankarna ny fart och riktning. Utställningen söker efter fantasins och språkets möjligheter att omskapa.

"Allt stort som hände i världen hände först i en människas fantasi."
/
Astrid Lindgren

"Fantasi är viktigare än kunskap för kunskap är begränsad till allt vi vet och kan förstå medan fantasi omfattar hela världen och allt som någonsin kommer att vetas eller förstås."
/
Albert Einstein


Utställningen pågår under perioden 14 oktober - 11 november 2018 och visas delvis även på Falköpings bibliotek. Idé, form och utförande - Magnus Lönn, Ordlaren, www.magnuslonn.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

bildmontage i blått och senapsgult bestående av foto av Raoul Wallenberg samt hans namn

För mig finns inget annat val - Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg är affärsmannen och diplomaten som under andra världskrigets slutfas räddade tiotusentals ungerska judar undan de nazistiska förintelselägren. Men Raoul Wallenberg fick aldrig själv berätta sin historia. Det här är berättelsen om den unge svensken vars val gjorde honom till hjälte och odödlig symbol.

Utställningen handlar också om civilkurage och medmänsklighet. Vad kan du göra för att skapa en bättre värld?

En miniutställning på nedre plan bestående av texter, bilder och en film, ursprungligen producerad av Forum för Levande historia, Svenska Institutet och Raoul Wallenberg Academy.

Utställningen pågår under perioden 12/8 - 7/10.

målning av Jönn föreställande gul byggnad med rykande skorsten.

Jönn i färg

En liten utställning bestående av tiotalet målningar i färg av John "Jönn" Liedholm, som nyligen skänkts till museet. Tavlorna visar Falbygdsmotiv från stad och landsbygd. Läs mer om Jönn här.öppnas i nytt fönster

Utställningen pågår under perioden 28/9 -

 

 

 

Caps - Falköpingsdiktaren i tid och rum

svartvitt foto av Carl axel Paridon Sahlberg - Caps- med pipa i handen

Miniutställningen om Carl Axel Paridon Sahlberg - Caps- visas nu på Falköpings bibliotek. Läs mer om Caps och utställningen här.öppnas i nytt fönster

Museets fasta utställningar

fotomontage med Hallonflickan, Lena borg och Ållebergskragen

Forntid på Falbygden

...och tusen år till

Ta del av Falbygdens spännande historia genom unika fornfynd och kulturhistoriska föremål.

Se exempelvis skelettet av en 9000 år gammal hund, den unga Hallonflickan som offrades till gudarna, kopior av den mäktiga guldhalskragen från Ålleberg och Gerumsmanteln - Sveriges äldsta klädesplagg. Följ sedan Falbygdens utveckling under de senaste tusen åren genom berättelser, föremål och bildspel.

Du hittar Forntid på Falbygden ...och tusen år till en trappa upp.

Ur gömmorna

I museets samlingar finns cirka 35 000 kulturhistoriska föremål, det vill säga föremål från sen medeltid fram till 1940/50-talet. Det rör sig om allt från enklaste vardagsting till unika praktföremål. I miniutställningen Ur gömmorna visas ett litet urval framplockat ur museets "gömmor".

Du hittar Ur gömmorna en trappa ner, i montrar bredvid Handelsboden.