Megalitdagen 24/4 kl. 11 - 17

Ficka i shorts och vit keps läser på skylten framför gånggriften. Sommargrönt gräs och solsken.

Tillsammans med kollegorna i den Europeiska kulturvägen Megalithic Routes uppmärksammar vi Falbygdens unika stenålder. Här och var i staden och över hela bygden ligger de, stenålderns gravmonument som vi kallar gånggrifter eller megalitgravar.

Monumenten är byggda av stora stenar = mega lithos på grekiska.

Guidad megalitvandring, kl 11
Häng med på en guidad vandring runt stadens gånggrifter med arkeolog Anders Josefson. Falköping är närmast unikt i hela Europa, med många gånggrifter och fornlämningar kvar mitt i staden. Start vid Falbygdens museum. Cirka 1,5 timma. Gratis! Föranmäl dig gärna för att säkert få plats på 0515-88 50 50.

OBS - förbjudet att fota, filma eller spela in under guidningen!!

Tipsrunda, kl 11-14
Gå, cykla, sparkcykla eller skejta runt och upptäck gångrifterna i din egen takt. Utmed vägen stöter du på guider på plats som berättar om det du ser. Tävla om fina priser!

Start vid Falbygdens museum.


Föredrag - hällkistor, kl. 14
Lyssna till de senaste rönen om den sena stenålderns megalitgravar, hällkistorna! Malou Blank, doktor i arkeologi vid Göteborgs universitet, berättar om samhället och människorna. Fri entré. Föranmäl dig gärna för att säkert få plats på 0515-88 50 50

OBS - förbjudet att fota, filma eller spela in under föredraget!


Föredrag - Platåbergens geopark, kl. 15
Äntligen! Platåbergens geopark har nu blivit godkänd som Sveriges första Unesco Global geopark. Anna Bergengren berättar om Geoparken och certifieringens möjligheter. Fri entré. Föranmäl dig gärna för att säkert få plats på 0515-88 50 50.

OBS - förbjudet att fota, filma eller spela in under föredraget!

Megalitselfie
Fota dig med en megalit och lägg upp på din instagram. #megalitdagen