7 mars 2023
Jobb & företagande

Kickoff för projektet Lokal matkultur på Falbygden!

Måndag 27/2 var det dags för kickoff på Wrågården – här träffades deltagande företag, styr- och referensgrupp samt några lokala producenter för att få information kring projektets digitala plattform, nätverka och laga mat ute i solen tillsammans med kocken Emelie Nielsen.

purjolökar som ligger på en grill

Foto: Charlotte Berg

Det blev en mycket trevlig eftermiddag med många nya möten, goda samtal, skratt och en hejdundrande måltid på lokala ingredienser! På menyn stod bland annat Bisonfilé, glödbakade rotsaker, tunnbröd på lokalt kulturspannmål samt äppelmunkar med smörstekt Ingrid Marie.

Under våren rullar projektet vidare med individuell rådgivning och stöttning inom affärs- och marknadsutveckling för de deltagande företagen.

Nedan ser du ett av recepten som användes under dagen, ett härligt tunnbröd som bakas på häll eller i stekpanna.

Recept på Tunnbrödet:

1 l vetemjöl
1 dl olja
3 dl kokande vatten
2 tsk salt

Gör så här:

Blanda mjöl och salt i en bunke, häll på olja och nästan allt vatten. Knåda degen några minuter och häll i lite mer vatten om den känns torr. Degen ska bli smidig och vara lätt att kavla ut. Lägg en handduk över bunken och låt degen vila ca 15 minuter.

Dela degen i ca 25-30 bitar och kavla ut dem tunt.

Grädda i stekpanna eller på häll – några minuter per sida till de fått fin färg. Lägg en fuktig handduk över de nygräddade bröden så de inte blir torra och hårda.

Tunnbröd med kött, vit kall sås och grillade rotsaker.

Foto: Charlotte Berg