För äldreomsorgen

Minneslådorna är speciellt framtagna av Falbygdens museum för äldreomsorgen. Lådorna innehåller föremål, bildspel, förstoringar, böcker samt ett medföljande texthäfte.

Låna minneslådor

Innehållet i lådorna syftar till att stimulera sinnet hos de äldre och därmed väcka tidigare erfarenheter och minnen till liv. Förutom minneslådor har vi även fotopärmar och filmer till utlån.

Lånas utan kostnad. Max utlåningstid är 2 månad.

Rena barnleken - från kottedjur till Pokémon

För att väcka gamla minnen till liv finns foton, föremål, texter och musik.

  • Foton på leksaker och barn som leker
  • Texter
  • Gamla annonser om leksaker och serietidningar
  • Sångböcker att sjunga ur
  • CD-skivor att lyssna till
  • Målarbilder och färgpennor
  • Skolböcker från förr
  • Lekminnen med mera

Livet på Luckan

Lådan innehåller föremål, bilder, texter och musik med anknytning till värnplikten.

  • Berättelser
  • Texter
  • Bildspel på CD
  • S/v foton
  • Föremål
  • Musik på CD

Familjen Sundberg

Med hjälp av föremål, bilder och texter minns vi tiden för omkring 100 år sedan i Falköping.

  • Familjen Sundberg (informativt häfte om samhällslivet i Falköping för omkring 100 år sedan)
  • Bildspel på CD
  • S/v foton
  • Föremål

Jönn

Falköpingsprofilen John "Jönn" Liedholms liv som bland annat poet och konstnär, men också hur det såg ut i Falköping på hans tid.

  • Böcker, dikter, foton
  • CD-skiva med inlästa dikter
  • CD-skiva med musik
  • Handledning hur materialet kan användas.

Häfte Familjen Sundberg

Ett informativt häfte om familjen Sundberg som levde i sekelskiftets Falköping. Vi får genom denna borgerliga familj en inblick i samhälsslivet till både vardags och fest.

Texten passar utmärkt för högläsning eller egen läsning.

Kostnad 150 kronor styck

Utställningar i miniformat - låna en pärm eller ladda ner bildspel!

Våra uppskattade vinter- och sommarutställningar, som vi producerat på Falbygdens museum kan du nu ta del av i miniformat - låna en pärm eller ladda ner ett bildspel! Leta efter länken Ladda ner digitalt! Somliga utställningar finns än så länge enbart som pärm.

Pärmar lånas utan kostnad. Max lånetid är 2 månader.

Följande pärmar finns att låna:

Ströget, finrum och vardagsrum i Falköping

Ströget, S:t Olofsgatan, binder samman den gamla staden vid kyrkan med centrat vid järnvägen. En gata där både fotgängare och motorburna vistats för att se och bli sedda. Demonstrationer, karbevalståg och studenttåg har visat upp sig här. Utmed gatan har funnits affärer, kiosker och bensinstationer samt biografer och företag inom olika branscher.

I pärmen finns äldre och nyare foton, textmaterial, tidningsklipp och foton från utställningen, uppdelade kvarter för kvarter. Utställningen visades sommaren 2021.

Cormorama 100 år + Centern 100 år

I första delen av pärmen finns bilder, texter samt tidningsurklipp från utställningen om Cosmorama 100 år som visades på Falbygdens museum hösten 2010. Materialet skildrar historiken kring husets tillkomst och biografens 100 år men även om fotografen och biografmaskinisten Evald Eriksson vars bilder denna utställning bygger på. Det mesta av textunderlaget kommer från Björn Vinberg som gjorde efterforskningar inför denna utställning och tidigare inför husets 100-årsfirande år 2004.

I den andra delen av pärmen finns bilder, texter, tidningsurklipp, brev med mera från utställningen Med rötterna från Falbygden - Centern 100 år som visades på Falbygdens museum vintern 2010/2011. Dels skildras hur livet såg ut på Falbygden i början på förra seklet, med bland annat Falköpings-utställningen 1910. Dels skildras bakgrunden till det upprop som gjordes till Sveriges bönder 1910 och som blev början till Bondeförbundet, sedermera Centerpartiet.

Ladda ner digitalt!

Falbygden på glasplåt

Under första halvan av 1900-talet var många bygdefotografer verksamma här. Det fanns både yrkesfotografer och amatörer och de använde sig mestadels av tekniken med glasplåtar som negativ. I denna pärm visas ett urval bilder från Falbygden ur museets samlingar. Materialet är hämtat från utställningen Falbygden på glasplåt som visades på Falbygdens museum 8/12 2019 – 23/2 2020. I pärmen visas 84 svartvita foton, bilder i färg på föremål samt informationstexter.

Ladda ner digitalt!

Falköping i bild - igen

I början av 1950-talet visades i församlingshemmet en utställning av Falköpings Fotoklubb. Den hette ”Falköping i bild”. Under 2016 tog tio av fotoklubbens medlemmar, med utgångspunkt från ett urval av de gamla fotona, nya på samma plats. Detta resulterade i en utställning på Falbygdens museum under tiden 6/11 2016 - 22/1 2017. I denna pärm visas det gamla fotot i svart-vitt och det nya i färg. Totalt 142 st foton och en del historik.

Ladda ner digitalt!

Färdas på Falbygden

Kommunikation är ett av kommunens fyra kärnvärden. På Falbygden har människor färdats i tusentals år till fots, med häst, med järnväg, på cykel och med motorfordon. De har färdats på vatten, snö och is men även i luften. En del har varit nyttotrafik och annat nöjesturer. I den här pärmen berättar vi lite med hjälp av foto och text, om att färdas på Falbygden. Utställningen visades vintern 2011/2012.

Försvunna miljöer

Under de senaste 50 åren har mycket förändrats i Falköpings stad. Främst har staden växt, hela områden har tillkommit. Det har också rivits byggnader, en del stora, en del små. Materialet i denna pärm är hämtat från vinterutställningen 2015/2016. Innehåller både äldre och nyare foton, tidningsartiklar samt faktatexter.

Ladda ner digitalt!

Garvis 100 år

2017 var det 100 år sedan som Henry ”Garvis” Carlsson (1917–1999) föddes. Han är en av Falköpings största idrottsprofiler som flyttade till Stockholm och spelade för AIK i tio år på 1940-talet. ”Garvis” gjorde succé i landslaget och blev olympisk mästare i London 1948. Han är ett av Sveriges första fotbollsproffs, en kort tid i Stade Francais och sedan fem år i Atlético Madrid. Mängder av foton, fakta, artiklar, tidningsklipp med mera.

Ladda ner digitalt!

Idrott på Falbygden

Sommarutställningen 2015 skildrade idrottsutövande på Falbygden förr och nu. Kända idrottsprofiler och ett 70-tal föreningar fanns representerade genom en mängd foton och spännande föremål. I pärmen visas både gamla svartvita foton och nyare tagna i färg, bilder i färg på föremål och miljöer i utställningen samt fakta texter.

Mat!

Mat är något som angår oss alla. Den lokala maten är ett av Falköpings kommuns kärnvärden.
Vad är det vi äter? Och vad äter vi inte? Vad åt man förr?
Med hjälp av foton, föremål och texter försökte vi i utställningen MAT sommaren 2014 besvara dessa och fler frågor.

Mösseberg

Järnvägens ankomst och kurortens grundande gjorde att en villastad växte fram på Mössebergs sluttning. Över hundra svartvita foton samt textinformation vittnar om de många butiker och företag som har funnits, vilka de flesta nu är ett minne blott. Utställningen visades vintern 2008/2009.

Ranten

Från dåtid till nutid - en historik under cirka 150 år. Textinformation och över hundra svartvita foton om industri-, affärs- och boendemiljöer som nu är helt förändrade.

Ordet "Ranten" ska enligt vissa betyda "jordryggen" och syftar på den backe som börjar bakom museet och som bland annat Rantens kvarn ligger på. Andra säger att ordet kommer från Ran, en fornnordisk gudinna eller ett personnamn. Namnet på stadsdelen kommer från Rantens gård, som i sin tur uppkallats efter det gamla hemmanet Ranten. Utställningen visades under vintern 2007/2008.

Ladda ner digitalt!

Rekordåren

Utställningen om Rekordåren 1952–1973 var mycket uppskattad och visades på museet under vintern 2009/2010. Åren 1952 och 1974 slogs små kommuner samman till större. Tiden däremellan var en period av expansion och framtidstro. Vad hände i världen, i Sverige och på Falbygden? Pärmen innehåller både färgbilder på föremål och s/v foton samt texter från utställningen.

Storgatan

Storgatan var från början den bit där landsvägarna från Göteborg, Skövde, Skara och Jönköping gick ihop genom den lilla staden. Här hamnade stadens första affärer. Nu går vägarna utanför stadskärnan, men Storgatan är fortfarande affärsgatan framför alla.

I pärmen finns bland annat många fina foton och textinformation från utställningen som visades under vintern 2013/2014.

Ladda ner digitalt!