Buss och tåg

Falköping har ett bra läge för den som vill pendla. Med tåg är det endast endast 1 timmes restid till Göteborg och 2,5 timme till Stockholm. Till Skövde tar det cirka 20 minuter och till Jönköping 45 minuter. Från Resecentrum utgår Västtrafiks linjebussar som körs av Nobina och SJ:s snabbtåg, MTRX och FlixTrain trafikerar järnvägsspåret. Järnvägen används också för transporter som knyter ihop Göteborgs hamnar med Logistikcenter och företagen i regionen.

Du vet väl dessutom om att du parkerar gratis i Falköping vid alla resor? Dygnsparkering finns vid resecentrum med infart från Nils Ericsonsgatan och flerdygnsparkering finns på Brogärdesgatan cirka 500 meter från spårområdet. Se mer under Parkering vid resor.

Cykelställ finns framför stationsbyggnaden och under 2021 färdigställdes ett cykelgarage på Järnvägstorget i närheten av Resecentrum.

Busslinjer i kommunen

Inom tätorten körs stadsbussarna av Nobina som kör tre linjer. Bussarna utgår från busslägena vid Resecentrum och de linjer som trafikerar tätorten är linjenummer 1, 2, 3 samt linje 4 till Mösseberg som är den tur som måste beställas.

På Västtrafiks hemsida finns linjernas tidtabeller Länk till annan webbplats..

Möjligheten finns att planera resan för Västtrafiks alla turer på Västtrafiks hemsida med hjälp av verktyget reseplaneraren Länk till annan webbplats..

Anropsstyrd busstrafik (närtrafik, flextrafik, anropsstyrda turer, färdtjänst, riksfärdtjänst och sjukresor)

Vill du veta hur det fungerar att resa med anropsstyrd trafik finns information om respektive reseform på Västtrafiks hemsida under Reseplanering Länk till annan webbplats..

Vem har rätt till färdtjänst och riksfärdtjänst och hur ansöker du?

Gratisresor för dig som fyllt 65 år

Falköping kommun är en av de kommuner som erbjuder seniorbiljett till sina invånare. Det innebär att du som är folkbokförd i Falköping och som har fyllt 65 år kan resa kostnadsfritt med kollektivtrafiken inom hela zon C. Seniorbiljetten gäller för alla Västtrafiks linjer, Flexlinjer, Närtrafik och Närbussar, alla turer, dygnet runt. Dock gäller seniorbiljetten inte för resor med SJ:s tåg, Flextrafik och Kosterbåtarna. Det är inte längre möjligt att nyttja Medföljandeerbjudandet. Vill du veta mer om hur din seniorbiljett fungerar finns information på Västtrafiks hemsida Länk till annan webbplats..

Hur får du en seniorbiljett?

Seniorbiljetten går att beställa på Västtrafiks hemsida upp till två månader före det att du fyller 65 år, men du kan inte börja resa med den förrän du fyllt år. Innan du beställer kortet måste du skapa ett användarkonto. När du ansökt om kortet kommer det med posten hem till dig. Med kortet kan du sedan åka gratis på Västtrafiks alla linjer och med Närtrafik, dock inte med Flextrafiken.

När du beställer en seniorbiljett godkänner du att bli registrerad i Västtrafiks kundregister. Det är en förutsättning för att kunna ta del av erbjudandet, seniorbiljetten är personlig.

Om du inte har ett konto kan du enkelt skapa det på Västtrafiks hemsida under Seniorerbjudande Länk till annan webbplats..

Om du redan har skapat ett användarkonto på västtrafiks hemsida kan du gå direkt och beställa kortet på Västtrafiks hemsida under Mina erbjudanden Länk till annan webbplats..

Vad gör du om du tappat bort din seniorbiljett?

Har du tappat bort din seniorbiljett kan du vända dig till Västtrafik och få en ny. Telefonnumret till Västtrafiks kundtjänst är 0771-41 43 00. Mer information finns på Västtrafiks kundtjänsts webbplats Länk till annan webbplats..

Vad gäller för resor med seniorbiljetten?

För att få resa gratis behöver du ha med dig din seniorbiljetten och legitimation. I vissa fall behöver du också ha ett giltighetsbevis (gäller för de resor som du måste förbeställa och i de fall som Västtrafiks kortläsare saknas i fordonet). Giltighetsbevis kan du få på Västtrafiks försäljningsställen och ombord på de flesta av Västtrafiks fordon.

Hur använder du seniorbiljetten?

Om du bara reser inom zon C visar du helt enkelt upp din seniorbiljett för kortläsaren när du går ombord. Klart!

Ett enkelt sätt att resa utanför zongränsen är att ladda pengar (kontoladdning) på ditt seniorkort på något av Västtrafiks försäljningsställen. Då kan du göra en tilläggsresa och betalar bara för den del av resan som går utanför zonen din seniorbiljett gäller i.

Gör så här: 

1. Tryck på knappen ”T” (tilläggsresa) på fordonets kortläsare. 

2. Visa ditt kort mot kortläsaren. Ett pip hörs. 

3. När du går av visar du kortet mot kortläsaren igen, utan att trycka på någon knapp. Kortläsaren känner av hur långt du rest utanför zongränsen.

Upprepa steg 1 till 3 om du byter fordon under resan.