Buss och tåg

Falköping har ett bra läge för den som vill pendla. Med tåg är det endast endast 1 timmes restid till Göteborg och 2,5 timme till Stockholm. Till Skövde tar det cirka 20 minuter och till Jönköping 45 minuter. Från Resecentrum utgår Västtrafiks linjebussar som körs av Nobina och SJ:s snabbtåg trafikerar järnvägsspåret. Järnvägen används också för transporter som knyter ihop Göteborgs hamnar med Logistikcenter och företagen i regionen.

Du vet väl dessutom om att du parkerar gratis i Falköping vid alla resor? Dygnsparkering finns vid resecentrum med infart från Nils Ericsonsgatan och flerdygnsparkering finns på Brogärdesgatan cirka 500 meter från spårområdet. Se mer under Parkering vid resor.

Cykelställ finns framför stationsbyggnaden och under 2020 planeras ett cykelgarage uppföras i närheten av Resecentrum.

Busslinjer i kommunen

Inom tätorten körs stadsbussarna av Nobina som kör fyra linjer. Bussarna utgår från busslägena vid Resecentrum och de linjer som trafikerar tätorten är linjenummer 1, 2, 3 och 4.

Ronden 10 trafikerar Göteborg - Borås - Falköping - Skövde och omvänt för sjukresor.

På Västtrafiks hemsida finns linjernas tidtabellerlänk till annan webbplats.

Möjligheten finns att planera resan för Västtrafiks alla turer på Västtrafiks hemsida med hjälp av verktyget reseplanerarenlänk till annan webbplats.

Anropsstyrd busstrafik

Med anropsstyrd trafik avses Närtrafik, Flextrafik, anropsstyrda turer, färdtjänst, riksfärdtjänst och sjukresor med Ronden. Vill du veta hur det fungerar att resa med anropsstyrd trafik finns information om respektive reseform på Västtrafiks hemsida under Reseplaneringlänk till annan webbplats.

Vem har rätt till färdtjänst och riksfärdtjänst och hur ansöker man?

Gratisresor för dig som fyllt 65 år

Falköping kommun är en av de kommuner som erbjuder seniorbiljett till sina invånare. Det innebär att du som är folkbokförd i Falköping och som har fyllt 65 år kan resa kostnadsfritt med kollektivtrafiken. Seniorbiljetten gäller för alla Västtrafiks linjer och för resor med Närtrafiken (inte resor med Flextrafiken) inom hela Falköpings kommun, alla turer, dygnet runt.

Hur får du en seniorbiljett?

Seniorbiljetten går att beställa på Västtrafiks hemsida upp till två månader före det att du fyller 65 år, men du kan inte börja resa med den förrän du fyllt år. Du beställer din seniorbiljett på Västtrafiks hemsida. Innan du beställer kortet måste du skapa ett användarkonto. När du ansökt om kortet kommer det med posten hem till dig. Med kortet kan du sedan åka gratis på Västtrafiks alla linjer och med Närtrafik, dock inte med Flextrafiken.

När du beställer en seniorbiljett godkänner du att bli registrerad i Västtrafiks kundregister. Det är en förutsättning för att kunna ta del av erbjudandet, seniorbiljetten är personlig.

Om du inte har ett konto kan du enkelt skapa det på Västtrafiks hemsida under Seniorerbjudandelänk till annan webbplats.

Om du redan har skapat ett användarkonto på västtrafiks hemsida kan du gå direkt och beställa kortet på Västtrafiks hemsida under Mina erbjudandenlänk till annan webbplats.

Vad gör du om du tappat bort din seniorbiljett?

Har du tappat bort din seniorbiljett kan du vända dig till Västtrafik och få en ny. Telefonnumret till Västtrafiks kundtjänst är 0771-41 43 00. Mer information finns på Västtrafiks kundtjänsts webbplatslänk till annan webbplats.

Vad gäller för resor med seniorbiljetten?

För att få resa gratis behöver du ha med dig ditt seniorbiljetten och legitimation. I vissa fall behöver du också ha ett giltighetsbevis (gäller för de resor som du måste förbeställa och i de fall som Västtrafiks kortläsare saknas i fordonet). Giltighetsbevis kan du få på Västtrafiks försäljningsställen och ombord på de flesta av Västtrafiks fordon.

Hur använder du seniorbiljetten?

Om du bara reser inom Falköpings kommun visar du helt enkelt upp din seniorbiljett för kortläsaren när du går ombord. Klart!

Om du ska resa utanför kommungränsen behöver du först ladda pengar (kontoladdning) på din seniorbiljett. Då kan du göra en tilläggsresa och betalar bara för den del av resan som går utanför kommungränsen.

För att göra en tilläggsresa:

  1. Tryck på knappen T.
  2. Visa ditt biljetten för kortläsaren.
  3. Visa biljetten för kortläsaren igen när du gå av.

Upprepa 1-3 om du byter till ett nytt fordon.