28 februari 2024
Förskola, skola och utbildning

Treorna på ekonomiprogrammet tävlade i Skol-SM i juridik

Eleverna på ekonomiprogrammet med inriktning juridik på Ållebergsgymnasiet deltog med tre lag av cirka 300 i årets Skol-SM i juridik. De ville inte bara mäta sig med andra deltagare utan hoppas även ta sig till finalen i Stockholm. Tävlingen, som innehöll 15 frågor fördelade över tre timmar, testade elevernas kunskaper inom juridikens värld.

EK21 entréhall 24-02-27

Klassen EK21 men inriktning juridik tillsammans med läraren Fredrik Pettersson i Ållebergsgymnasiets entréhall.

Det var en spännande dag för eleverna på ekonomiprogrammet med inriktning juridik när de tre lagen gick in i var sitt grupprum för årets SM, som var den 23:e tävlingen Nordiska juristakademien arrangerade. Att tävla mot andra skolor och och deras cirka 300 lag i en sådan prestigefylld tävling var en utmaning de var peppade inför.

För att säkerställa att de var redo började klassen, tillsammans med läraren Fredrik, under hösten att repetera in tidigare kurser och öva på tidigare prov. De testade också olika strategier för hur de inom laget skulle kunna vara så effektiva som möjligt, för att hinna med alla frågor.

Man glömmer ju av lite sedan första året så vi fick repetera en del privatjuridik, affärsjuridik och delar ur brottsbalken.

EK21 tjejgrupp 24-02-27

Frågorna handlar om olika fall och elevernas svar ska även ange vilket lagrum det handlar om.

Tävlingsdagen inleddes med att eleverna öppnade kuvertet med sina prov och provpapper. Som hjälpmedel fick endast lagbok eller okommenterad lagtext användas. Förutom att utmana sina kunskaper i juridik, var de också skyldiga att att skriva under ett papper om att inte fuska, ett krav som de självklart höll sig till.

Den största utmaningen med provet var att förklara med egna ord och att hitta rätt lagrum i lagboken eftersom många lagar handlar om samma saker. Elevernas strategi var uteslutningsmetoden eftersom tiden var en pressande faktor.

Vi visste svaret men det var svårt att hitta lagrummet i lagboken.

EK21 killgrupp 24-02-27

Provet innehöll 15 frågor och genomfördes under tre timmar. Totalt kan man få 25 poäng, 10 frågor var värda 1 poäng och 5 frågor var värda 3 poäng.

För att vara ett av de 8 lag som kvalificerar sig till finalen i Stockholm behöver eleverna uppnå mellan 15 och 20 poäng. Det är svårt och varje svar har betydelse berättar Fredrik som är lärare i klassen.

En utav frågorna löd: Oskar, ser väldigt stor ut för sin ålder. Han är dock bara 15 år. Oskar köper ett begagnat Playstation för 1500 kronor i en spebutik på Södermalm i Stockholm. Under vilka förutsättningar kan detta köp vara giltigt, trots omyndigheten och utan någon som helst förmyndarinverkan? Motivera och ange lagrum.

EK21 grupprum 24-02-27

Ållebergsgymnasiets tre lag tävlar mot cirka 300 andra lag i Juridik-SM.

Vi önskar Rättvisans änglar, Team Jurre och I lagens namn stort lycka till med att ta sig till finalen.

Här kan du läsa mer om Nordiska juristakademien och om tävlingen. Länk till annan webbplats.