Feriepraktik 2024

Feriepraktik är en chans för dig, som går årskurs 1 eller 2 på gymnasiet och är folkbokförd i Falköpings kommun, att prova på hur det är att arbeta i någon av kommunens verksamheter. Du får nya erfarenheter och kan få en referensperson som du kan använda när du söker jobb i framtiden.

Som feriepraktikant ersätter du inte ordinarie personal utan är en extra resurs i verksamheten. Du får vara med i det dagliga arbetet och utföra enklare arbetsuppgifter för att få en god inblick i yrket.

Ansökan

Ansökan till Feriepraktik sommaren 2024 är öppen mellan 1 mars och 31 mars 2024. Vi tar inte emot ansökningar efter sista ansökningsdag.
Du ansöker via E-tjänsten Sök feriepraktik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I ansökan väljer du vilka arbetsområden och geografiska områden samt under vilka perioder du önskar ha feriepraktik. Du har större möjlighet att få en plats om du väljer flera olika områden och perioder. Tänk på att du själv får bekosta resorna till och från din feriepraktik. Du kan bara bli erbjuden en feriepraktikplats.

Det är viktigt att du registrerat rätt mejladress och att du regelbundet kollar din e-post. All information förmedlas via e-posten som du registrerat i ansökan.

OBS! Inom flera arbetsområden behöver du som feriepraktikant visa ett utdrag från Polisens belastningsregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Dubbelkolla vad som gäller för den platsen du söker. Mer information finns nedan.

Erbjudande om plats

Den som blir erbjuden en feriepraktikplats får efter avslutad ansökningsperiod ett mejl om vilken plats som erbjuds.

Tacka Ja eller Nej

Vill du behålla platsen måste du aktivt ”Tacka ja” till platsen i systemet. Tackar du inte ja till din erbjudna plats eller svarar inom den angivna tiden, så förlorar du din erbjudna plats.

Har du fått erbjudande om en feriepraktik och tackat ja till din plats får du ett mejl med information om din feriepraktik. Där finns namn och kontaktuppgifter till handledaren på din arbetsplats. Ditt ansvar är att själv kontakta handledaren så snart som möjligt.

Obligatoriskt informationstillfälle

I ditt bekräftelsemejl kallas du till informationstillfället torsdag 23 maj. Detta tillfälle är obligatoriskt!
Det betyder att du förlorar din plats om du inte kommer. På informationstillfället går vi igenom allt du behöver veta kring din feriepraktik, vad som gäller när du är anställd i Falköpings kommun samt grunder i service och bemötande. Du kommer även få ditt avtal och din blankett för timrapportering.

Feriepraktikperiod

Arbetstiden är 6 timmar per dag måndag – fredag, exklusive lunch och varje period är tre veckor. De exakta arbetstiderna beror på vilken arbetsplats du är på. Det är din handledare som bestämmer vilka tider som gäller för dig.

För 2024 är det följande tidsperioder som gäller:

  • Period 1: 17 juni - 5 juli, v.25 - 27. Sammanlagt 84 timmar (Midsommarafton ledig, får ej arbetas in).
  • Period 2: 8 juli - 26 juli, v.28 - 30. Sammanlagt 90 timmar.
  • Period 3: 29 juli - 16 augusti, v.31 - 33. Sammanlagt 90 timmar.

Utbetalning av ersättning

Ersättningen är 65 kr/ timmen och betalas antingen 26/7, 27/8 eller 27/9. För att få ersättningen insatt på ditt bankkonto måste du registrera ditt konto på Swedbank. Du som är under 18 år måste tillsammans med vårdnadshavande (förälder) besöka ett av Swedbanks kontor för att få ditt konto registrerat.
Läs mer på Swedbanks hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Måste jag betala skatt?

Du har rätt till befrielse från skatteavdrag om din årsinkomst är lägre än 24 238 kr under hela 2024. För att få befrielse från skatteavdrag på din ersättning måste du själv skriva under i rutan ”intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag” som du hittar längst ner på timrapporten.
Det finns ingen möjlighet för arbetsgivaren att i efterhand återbetala någon skatt.

Din handledare skickar in underskriven timrapport i slutet av din feriepraktik till kommunens löneenhet.

Försäkringar

Falköpings kommun har tecknat olycksfallsförsäkring för alla som utför feriepraktik. För att försäkringen ska gälla får du endast arbeta under den feriepraktikperiod som står i ditt avtal.

Utdrag ur belastningsregistret

Om du sökt en feriepraktikplats som kräver ett utdrag ur polisens belastningsregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. måste du skicka in blanketten omgående, så att du hinner få hem utdraget innan din feriepraktik startar.Du behöver skicka in blanketten om utdrag från omgående, så att du hinner få hem utdraget innan din feriepraktik startar.

Viktig nyhet!

Från 2024 kan utdraget från belastningsregistret fås digitalt. Det är arbetsplatsens ansvar att säkerställa att utdraget är äkta. Du kan läsa mer det på polisens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så kontrollerar du det digitala utdraget:

  • Gå till Kontrolltjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för digitala utdrag.
  • Fyll i registerutdragets ärendenummer, personnummer, utfärdandedatum och typ av registerutdrag.
  • Du kan få tre olika svar: utdraget är äkta, utdraget kan inte bekräftas som äkta eller utdraget innehåller fel.
  • Om utdraget är äkta kan du spara ner resultatet som PDF