9 februari 2024
Ekehagens forntidsby

Husaby - platsen för Olof Skötkonungs biskopssäte

Välkommen till ett föredrag om Husaby - en kanske särskilt spännande del av historien om Sverige. Enligt traditionen är det här som Olof Skötkonung, svenskarnas första kristna kung, inrättade ett biskopssäte och skänkte sin kungsgård till kyrkan. Arkeolog Anna Nyqvist Thorsson berättar om de nyaste undersökningarna, gravarna under monumenten, fynden från åkern vid kyrkan och georadarundersökningen av kyrktornet.

Bokbord från Floby antikvariat och öppet café med smörgåsar och gofika framför öppna spisen.

När, Var och Hur?

  • onsdag 28 februari kl. 19 på Ekehagens Forntidsby.
  • från kl 18: Bokbord från Floby Antikvariat, öppet café med smörgåsar och gofika framför öppna spisen.
  • Kostnad 85kr/biljett. Förköp gärna för att säkert få plats på webben Länk till annan webbplats. eller över disk på Falbygdens museum.
  • Mer om föredraget:
    I Husaby på Kinnekulle ska enligt traditionen Olof Skötkonung, svenskarnas första kristna kung, ha inrättat ett biskopssäte och skänkt sin kungsgård till kyrkan. Ruinerna efter en ståtlig borg av sandsten vittnar om biskopens närvaro under högmedeltiden. Men vem som uppförde kyrkans säregna västtorn under början av 1100-talet? Vem lät bekosta exklusiva gravmonument över sina döda anförvanter på kyrkogården? Vad är det för byggnad som lämnat spår i from av stora och djupa stolphål från tidigt 900-tal mellan borg och kyrka?

    Arkeolog Anna Nyqvist Thorsson från Västsvensk arkeologi berättar om utgrävningar och undersökningar som genomförts tillsammans med Västergötlands museum vid Husaby.

VÄLKOMMEN!