I Falköpings kommun är maten ett medel för att nå god och jämlik hälsa för kommunens invånare. Måltiderna som serveras i kommunen är komponerade för att främja både hälsa och miljö.
Bra matvanor är en förutsättning för att må bra, växa, utvecklas, leka, röra på sig och gå i skolan. Barn och elever som äter tillräckligt med bra mat orkar med både fysiska aktiviteter och uppgifter som kräver koncentration och har därför bättre förutsättningar att klara av de dagliga aktiviteterna i förskolan och skolan.
Ansvariga och berörd personal inom förskola och skola ska arbeta för att gemensamt ge förutsättningar för barn och elever och att känna matglädje och kunna få insikt om matvanors betydelse i ett livslångt perspektiv.
Måltidsordning: Frukost, lunch och mellanmål ska tillsammans ge barnet 65-70 % av rekommenderat dagsbehov av energi- och näringsämnen. Detta fördelas enligt följande:
I skolan serveras alternativrätter fem dagar i veckan. När det är soppa serveras alltid två olika sorters soppa. I samband med jul, påsk och midsommar serveras lunch med traditionella rätter.
Pedagogiska måltider är en arbetsuppgift i verksamheten där personalen aktivt deltar genom att skapa en god gemenskap runt bordet, skapa goda matvanor samt vara en god förebild och inspirera barn och elever att smaka av maten som erbjuds.
Specialkost serveras till de som av medicinska, religiösa eller etiska skäl inte kan äta av den ordinarie maten. Kosten följer då fortfarande Nordiska näringsrekommendationer (NNR) gällande energi- och näringsintag, måltidsordning och livsmedelsval.
Varje produktionskök har möjlighet att göra sin egen matsedel efter en grundmatsedel. På grund av detta kan det uppstå variationer mellan olika kök. Ta gärna kontakt med ditt kök om du har några funderingar.