Artikelns bäst före-datum har passerat och är kanske inte längre aktuell.

Publicerad: 2019-05-29

Spadtaget grävt på Vindängens skola

Onsdagen den 29 maj togs det första spadtaget för en ny tillbyggnad när Vindängen blir en F–6-skola och grundsärskola. Elever från Vindängen hjälpte ordföranden Ingvor Bergman och Johannna Svensson med de första spadtagen, tillsammans med Sabina Esbjörner från Skanska.

Välkommen hälsar rektorerna Monica Carlgren och Maria Burlin

Välkommen hälsar rektorerna Monica Carlgren och Maria Burlin

– Som vi har väntat på den här dagen, sa rektor Maria Burlin när hon välkomnade elever, personal och gäster till denna speciella dag.

Alla elever sjöng tillsammans "Öppna din dörr för världen, så öppnar världen sin dörr för dig". och tal hölls av politikerna Ingvor Bergman och Johanna Svensson. Den högtidliga spadtagsceremonin avslutades med att eleverna tillsammans med samtliga gäster gjorde "raketen" och rektorerna avfyrade kärleksbomber innehållande hjärtan.

– Detta är en dag vi alla längtat efter, såväl ni elever och personal som vi politiker - att få sätta spaden i jorden för denna tillbyggnad av Vindängens skola, säger Ingvor Bergman, ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Detta är en jättestor dag! Ni elever har nu den stora fördelen att få följa byggnationen när den tar fart och se skolan utvecklas. När ni kommer tillbaks efter sommarlovet kommer ni att se att det hänt saker.

Spadtag

De allra första tagen tog eleverna Emma Omic, Hedda Persson, Emma Karlsson, Oskar Karlsson, Filip Emilsson och Ylva Brandt. Till sin hjälp hade de de bägge nämndsordföranden Ingvor Bergman och Johanna Svensson samt Sabina Esbjörner från Skanska.

– Vi är väldigt glada över att få ta detta första spadtag tillsammans med er elever idag, säger Johanna Svensson, ordförande i tekniska nämnden. Vi bygger för er elever, vi bygger för framtiden och det ska bli spännande att se när den nya tillbyggnaden står färdig. Det blir en liten försenad julklapp till er elever när den står klar i januari 2021.

Kort film

Vindängens skola som idag är en F-5-skola, byggs ut för att välkomna årskurs 6-elever och elever i grundsärskolan till skolan. Vindängen blir en F-6 skola med två parallella klasser i varje årskurs och med cirka 400 elever. Idag går det 292 elever på skolan. Tidsplanen är att eleverna börjar i årskurs 6 när vårterminen 2021 startar.

Utbyggnaden sker på baksidan av nuvarande skolbyggnad och kommer att innehålla huvudentré
och entréhall. Här placeras även lokaler för slöjd och idrott, som idag saknas på skolan, samt lokaler för administration, arbetslag och elevhälsa.

Utbyggnaden är ritad av Tengbom arkitekter och totalentreprenör är Skanska.De nya lokalerna för Vindängens skola omfattar cirka 3 250 kvadratmeter och byggs i två plan. Markarbetena påbörjas inom kort och under september månad beräknas arbetet med byggnaden att starta.

Politiker

Johanna Svensson, ordförande i tekniska nämnden och Ingvor Bergman, ordförande i barn- och utbildningsnämnden höll tal till elever, personal och gäster. Maria Burlin, rektor Vindängens skola hälsade alla varmt välkomna!

Magnus Andersson, Skanska, Björn Stenström samordnare och Håkan Gustafsson, gatuingenjör, bägge Falköpings kommun - framför eleverna på Vindängens skola

Krister Lundberg, byggprojektledare Falköpings kommun och Sabina Esbjörner från Skanska

Illustrationer

Illustration entrévy från sydöst

Illustration entrévy från sydöst

Illustration vy från nordväst

Illustration vy från nordväst