Förskolan Trollets invigning

Under högtidliga former invigdes förskolan Trollet på måndagen. Michel Ohretall och Helén Olausson från Musikskolan stod för den musikaliska underhållningen med välljudande klarinettoner.

Ann Johansson, verksamhetschef för förskolan, hälsade invigningsgästerna varmt välkomna. Därefter gjorde rektor för förskolan Trollet, Liselott Linder, en liten tillbakablick och visade på bilder från resan som barn och pedagoger gjort under de två år som rivning och byggnation tagit.

Skolchef Karina Bronell överlämnade ett presentkort för ett träd att plantera på förskolans utegård och önskade barn, pedagoger och ledare ett varmt lycka till. Eva Dahlgren, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, invigningstalade och klippte det blågula bandet tillsammans med Liselott och Ann.

Bland de inbjudna gästerna fanns Linda Ålander och Magdalena Sjögren från PE Teknik & Arkitektur AB och Kaj Bergman och Maria Sandström från NCC samt tjänstemän och politiker.

Kostenheten bjöd gästerna på välsmakande invigningsmat och förskolans personal guidade sedan besökarna runt i de fina lokalerna! Även konstnärerna Jan Hilmersson, Anna Eggert och Mia Frankedal fanns på plats för att berätta om förskolans konstverk.

Förskolan Trollet

För tre veckor sedan flyttade barn och personal in i den helt nybyggda förskolan och måndagen den 25 november var det invigning. Förutom större, ljusa och miljövänliga lokaler har Trollet även fått en unik vinterträdgård. Barnen älskar redan sin nya kreativa utemiljö och i det nya tillagningsköket huserar deras egen kock!

Efter två år i moduler på Dotorpsskolan är nu barn och personal tillbaka på Bergsliden igen. När förskolan revs fanns det fyra avdelningar, nu är det fem med plats för cirka 100 barn.

Inspirerande miljö för barnen

Barnen på Trollet har tillsammans med personalen och sina föräldrar varit delaktiga på hela byggresan − från planering, rivning, första spadtaget och studiebesök på bygget till inflyttningen.

− Vi är mycket nöjda med resultatet, de gemensamma mötesplatserna och att vi fått ett eget kök som sprider härliga dofter och ger barnen bättre aptit, säger Liselott Linder, rektor. Nu har våra fantastiska pedagoger äntligen fått lokaler som ger dem rätt förutsättningar och är anpassade efter barnens behov. En inspirerande miljö, både inne och ute, är otroligt viktigt för att barnen ska bli kreativa och ge dem bättre valmöjligheter.

Smart och klimatvänlig förskola

Förskolan har en bruksarea på 1 164 kvm och är byggd enligt barn- och utbildningsförvaltningens
nya funktionsprogram och kommunens handlingsprogram för energi- och klimatstrategi.

− Tack vare solceller på taket, bättre isolering och smarta styrningar av belysning och ventilation uppfyller vi kommunens egna högt ställda energikrav. Det innebär att byggnadens årliga energiförbrukning är 25 procent bättre än vad Boverket kräver, säger Richard Lööv, byggprojektledare på kommunens fastighetsavdelning.

35 miljoner kronor

Den totala projektbudgeten är på 35 miljoner kronor. Prognosen visar just nu att kommunens samtliga kostnader för Trollet stannar på cirka 34 miljoner kronor, inklusive rivningen av den gamla byggnaden.

− Lyckade upphandlingar har gjort att vi fått mycket för pengarna, berättar Richard Lööv. Byggfirman NCC är ansvarig för totalentreprenaden och har hållt byggtid samt levererat en hög kvalitet.