Sommargatan 2020

I sommar öppnar vi åter igen Sommargatan i centrum – en gata fylld av aktiviteter för alla åldrar och en plats för att koppla av och ha roligt. Vi hoppas gatan blir en ljusglimt i dessa virustider.

Sommargatan sträcker sig likt förra året, från korsningen Dotorpsgatan-Trädgårdsgatan längs Storgatan utmed Stora torget. Gatan pågår mellan 17 juni – 16 augusti 2020.

karta över sommargatan 2020

Sommargatan började som en del av det övergripande projektet "Utveckling av stadskärnan".

Nya aktiviteter och fler kulturinslag

Årets sommargata kommer delvis att bestå av favoriter från förra året, tillsammans med nya aktiviteter. Så som fotbollsplan, konstinstallationer och en biblioteks- och museumfilial – Kulturkvadraten. Det mesta på Sommargatan kommer att kunna användas dygnets alla timmar och ett fåtal aktiviteter följer butikernas öppettider.

kulturkvadratens projektlogotyp

Kulturkvadraten – berättelsernas plats i centrum

Hitta till nästa berättelse i den nya cityfilialen, där det bästa av två världar förenas, Falköpings bibliotek och Falbygdens museum. Öppet 17 juni - 31 augusti.

Kulturkvadraten finner du på Gågatan (punkt 9).

Öppettider
Tisdag-fredag klockan 10-17
Lördag klockan10-14

Konstinstallationer

Konstnären Amanda Karlssonlänk till annan webbplats har tillverkat fem figurer på gungor i serien "Gränsland". De kommer hänga från vajrarna ovanför Dotorpsgatan, från korsningen och in mot torget. Figurerna är omkring 1,20 meter höga och under sommaren kommer allmänheten få ge sina reaktioner på figurerna under workshops. Baserat på reaktionerna kommer Amanda skapa fler figurer under sommaren som också hängs upp.

Pop up-servering

I år drivs pop up-serveringen på Sommargatan av Nya Konditoriet.
– Vi kommer sälja styckglass och kulglass, korv med bröd och ha en popcornmaskin, berättar Veronica Annas, ägare Nya Konditoriet. Och vi ser på möjligheten att även ha öppet på söndagar. Det önskemålet kom redan förra året inne på kaféet.

Trafiken i sommar

Under perioden för Sommargatan kommer trafiken utmed gatan att vara avstängd. Istället öppnas Östertullsgatan upp för genomfartstrafik. Trafiken på Östertullsgatan kommer att ändra färdriktning mellan Trädgårdsgatan och Nygatan. Detta innebär att infart till Östertullsgatan kommer att vara från Trädgårdsgatan. Det gör det möjligt att köra in från Trädgårdsgatan via Östertullsgatan mot Köttorget via Nygatan.

Parkering

Eftersom trafiken kommer stängas av utmed Sommargatan finns det inte möjlighet att parkera på Stora torget. Tillfälliga parkeringar kommer att finnas längs Östertullsgatan och utanför Apoteket på Storgatan. Flera av dessa parkeringar kommer vara reserverade för personer med rörelsehinder där särskilt tillstånd krävs.

Offentlig toalett

Toalett för allmänheten finns vid Köttorget, på Nygatan 23.

Virustider

Vi vill med Sommargatan erbjuda en trevlig miljö för utevistelse och aktiviteter. Vi hoppas och tror att besöken på gatan sprids ut över dagarna och under perioden så att vi inte blir för många som vistas där samtidigt. Vi vill också lyfta fram att vara noga med att hålla avstånd och att alla tar ansvar för minska smittspridning. Kommunen följer noga utvecklingen av coronaviruset covid-19 och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Vid frågor och funderingar, vänligen kontakta: