Publicerad: 2020-05-06

Sommargatan – vi kör igen!

I sommar öppnar vi åter igen Sommargatan i centrum – en gata fylld av aktiviteter för alla åldrar och en plats för att koppla av och ha roligt. Vi hoppas gatan blir en ljusglimt i dessa virustider.

bild på projektgruppen

Från vänster: Karola Svensson (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Woori Gennemark, näringslivsutvecklare, Maria Wallengren, kultur/fritidschef, Magnus Sundén, näringslivschef, Christina Seveborg, bibliotekschef, Adam Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande, Amelie Sandström, kommunarkitekt, Veronica Annas, ägare Nya Konditoriet, Karin Hermansson, kulturstrateg.

– Vi kör igen! säger Amelie Sandström, kommunarkitekt och projektledare. Responsen från förra året var så positiv att vi känner att vi vill satsa ett år till.
Gatan sträcker sig likt förra året, från korsningen Dotorpsgatan-Trädgårdsgatan längs Storgatan utmed Stora torget. Sommargatan pågår mellan 17 juni – 16 augusti 2020.

Karta över sommargatan 2020

Sommargatan började som en del av det övergripande projektet "Utveckling av stadskärnan".

Nya aktiviteter och fler kulturinslag

Årets Sommargata kommer delvis att bestå av favoriter från förra året, tillsammans med nya aktiviteter. Så som fotbollsplan, konstinstallationer och en biblioteks- och museumfilial – Kulturkvadraten. Det mesta på Sommargatan kommer att kunna användas dygnets alla timmar och ett fåtal aktiviteter följer butikernas öppettider.

Kulturkvadraten – berättelsernas plats i centrum

Hitta till nästa berättelse i den nya cityfilialen, där det bästa av två världar förenas, Falköpings bibliotek och Falbygdens museum.
– Det här är så roligt! Nu har vi en chans att möta människor som rör sig i stan och kan erbjuda bibliotekets tjänster, fast i miniformat, som komplement till det stora biblioteket, säger Christina Seveborg, bibliotekschef.

Kulturkvadraten finner du på Gågatan (punkt 9). Öppet mellan 17 juni – 31 augusti.

Konstinstallationer

Konstnären Amanda Karlssonlänk till annan webbplats har tillverkat fem figurer på gungor i serien "Gränsland". De kommer hänga från vajrarna ovanför Dotorpsgatan, från korsningen och in mot torget. Figurerna är omkring 1,20 meter höga och under sommaren kommer allmänheten få ge sina reaktioner på figurerna under workshops. Baserat på reaktionerna kommer Amanda skapa fler figurer under sommaren som också hängs upp.

Pop up-servering

I år drivs pop up-serveringen på Sommargatan av Nya Konditoriet.
– Vi kommer sälja styckglass och kulglass, korv med bröd och ha en popcornmaskin, berättar Veronica Annas, ägare Nya Konditoriet. Och vi ser på möjligheten att även ha öppet på söndagar. Det önskemålet kom redan förra året inne på kaféet.

Trafiken i sommar

Under perioden för Sommargatan kommer trafiken utmed gatan att vara avstängd. Istället öppnas Östertullsgatan upp för genomfartstrafik. Trafiken på Östertullsgatan kommer att ändra färdriktning mellan Trädgårdsgatan och Nygatan. Detta innebär att infart till Östertullsgatan kommer att vara från Trädgårdsgatan. Det gör det möjligt att köra in från Trädgårdsgatan via Östertullsgatan mot Köttorget via Nygatan.

Parkering

Eftersom trafiken kommer stängas av utmed Sommargatan finns det inte möjlighet att parkera på Stora torget.
– Parkeringsmöjligheterna är goda i stan. Hästbacken är ett utmärkt exempel. Och för dem som behöver komma närmare för att kunna ta del av Sommargatan kan parkera på de tillfälliga parkeringarna längs Östertullsgatan och utanför Apoteket. Flera av dessa parkeringar kommer vara reserverade för personer med rörelsehinder, säger Adam Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Virustider

Vi vill med Sommargatan erbjuda en trevlig miljö för utevistelse och aktiviteter. Vi hoppas och tror att besöken på gatan sprids ut över dagarna och under perioden så att vi inte blir för många som vistas där samtidigt. Vi vill också lyfta fram att vara noga med att hålla avstånd och att alla tar ansvar för minska smittspridning. Kommunen följer noga utvecklingen av coronaviruset covid-19 och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.