Publicerad: 2019-04-05

Sarha Eng ska träffa Michelle Obama

Michelle Obama och Sarha Eng

Det var i direktsänd morgon-tv som Sarha Eng fick reda på att hon ska få träffa Michelle Obama nästa vecka. Sarha arbetar som avdelningschef för öppen ungdomsverksamhet i Falköpings kommun.

Det var i en tävling i Nyhetsmorgon på TV4 som vinsten var ett möte med Michelle Obama, när hon kommer till Globen i Stockholm nästa vecka. Tävlingen gick ut på att skicka in bidrag där man skulle berätta om sin största kvinnliga förebild och motivera varför man skulle vilja träffa den före detta presidenthustrun.

Jag fattar inte att det är sant, det är helt ofattbart. Man tänker att det händer ju inte någon som mig, säger Sarha i telefon när vi pratade med henne efter att den största chocken lagt sig.

Nominerad av sin vän Sofia

En av de som hade ställt upp i tävlingen var Sofia Hindhammar. I sitt bidrag hade hon angett sin vän Sarha Eng som hennes största förebild. I sin motivering till juryn hade hon skickat in en film där hon berättar om det otroliga jobb Sarha gjort inom Falköpings kommun.

Sara började redan som tonåring att jobba i en skola för unga i behov av extra stöd, hon trodde på ungdomarna som igen annan trodde på och gav aldrig upp hoppet om en enda person. I sitt arbete inom kommunen skapade hon en helt ny tjänst som ungdomsstrateg och genomförde stora och viktiga politiska förändringar, berättar Sofia i sin motivering.

Juryn fastnade för motiveringen och nu ska både Sarha och Sofia få åka och träffa Michelle Obama i Stockholm den 10 april.

Jag trodde först att Sofia skämtade med mig när hon berättade att jag var en av tre finalister i tävlingen, det var ju ändå 1 april. Men sen berättade hon att det kommer en fotograf från TV4 på onsdag, så det är lika bra att du är beredd på det, berättar Sarha.

Har du funderat något på vad du vill fråga Michelle när ni träffas?

– Michelle träffar så oerhört många intressanta människor runt om i världen och som åstadkommit så stora saker. Vad drar hon för slutsatser av alla de mötena? Vad är det som driver de människorna hon träffar? Finns det något gemensamt med de möten jag har varje dag med ungdomarna jag träffar i mitt jobb? Det hade varit intressant att prata om, säger Sarha.

Varför tror du att juryn valde just dig?

– Jag tror att det kan ha varit för att det inte är så vanligt att den yrkesrollen jag har lyfts fram på det sättet. Men också att det jag gör kommer från hjärtat. För mig är det inget märkvärdigt, jag gör det varje dag för att det är det som känns rätt för mig.

Vad är du själv stoltast över i ditt arbete?

– Det här låter ju som en klyscha, men att ha fått chansen att jobba med så många kompetenta människor, Falköpings kommun har verkligen så många duktiga personer. Tagga Lov och Unga Tar Ordet är också något jag är väldigt stolt över att varit med och dragit igång. Att kunna ta ungdomarnas vilja och göra till verksamhet är något jag är väldigt glad över att ha lyckats med, säger Sarha.