Artikelns bäst före-datum har passerat och är kanske inte längre aktuell.

Publicerad: 2019-06-04

Ny stor satsning på pilgrimsleden Falköping - Varnhem

Man och kvinna som vandrar i högt gräs på en liten stig.

Foto:Sebastian Streith

Nu är pilgrimsleden mellan Falköping−Hornborgasjön−Varnhem kvalitetssäkrad, röjd och uppmärkt med ledmarkeringar och nya informationstavlor. En portalsida och en digital karta att använda
under vandringen finns framtagen. Marknadsföringen av pilgrimsleden kommer nu att ske i samarbete med Västarvet och Turistrådet Västsverige.

En viktig faktor för det nya samarbetet är att pilgrimsleden genomgått en kvalitetssäkring och fått ansvariga huvudmän. Dessutom går leden genom ett mycket vackert kulturlandskap som har en väl utvecklad turistisk infrastruktur med besöksmål, boenden och matställen i nära anslutning till vandringsleden. Ytterligare en fördel är att det finns kollektivtrafik till och från leden.

Mycket vacker pilgrimsled

I Västergötland finns ett brett nätverk av vandringsleder. En av de vackraste är den 44 kilometer långa leden mellan Falköping och Varnhem. Den går genom ett böljande kulturlandskap, passerar två medeltida klosterruiner och bjuder på närheten till det rika fågellivet runt Hornborgasjön. Ett område som har använts av människor sedan urminnes tider. Terrängen är förhållandevis lätt med vissa brantare partier och underlaget varierar från små skogsstigar och beteshagar till grusvägar och landsvägar med en milsvid utsikt över Hornborgasjön.

Ny organisation för pilgrimsleden

För att säkra framtida underhåll och utveckling har en långsiktig organisation bildats där kultur- och fritidsförvaltningen är ansvarig huvudman för ledsträckningen i Falköpings kommun. Efter kommungränsen tar Skara kommun över sista biten fram till Varnhem. Samarbete sker med föreningarna Pilgrim Skaraborg, Gudhems IF och Broddetorps GoIF, Svenska kyrkan samt naturum Hornborgasjön (Länsstyrelsen i Västra Götalands län).

Marknadsföring

Turismutveckling i Falköpings kommun ansvarar för marknadsföringen av leden med skyltar, kartor och webbinformation. En ny portalsida på webben och en digital karta finns nu tillgängliga att använda under vandringen. Marknadsföringen sker i samarbete med Skara Turistbyrå, Västarvet och Turistrådet Västsverige, som valt att prioritera leden mellan Falköping och Varnhem.

– Vi har en fantastisk vandringsled som går genom ett vackert kulturlandskap. Den är nu kvalitetssäkrad och en praktisk webbkarta är framtagen för att vandraren ska kunna hitta boende och matställen längs leden. Hela arbetet har möjliggjorts tack vare ett mycket gott samarbete mellan förvaltningar i kommunen, med föreningar och andra aktörer samt med hjälp från Turistrådet Västsverige och Västarvet. Ett samarbete när det fungerar som bäst! säger Klara Börjesson Ahlqvist, turistchef Falköpings kommun.

Utställningen Pilgrim på Falbygdens museum

Under sommaren visar Falbygdens Museum en pilgrimsutställning. Pilgrimsvandring ligger i tiden, som en rekreation för både kropp och själ. Företeelsen, att genomföra resor till heliga, viktiga platser har funnits i långa tider och inom de flesta religioner. Anledningarna varierar en del men själsfrid, äventyr och fysisk ansträngning förefaller förena pilgrimsvandrare genom tiderna. Utställningen Pilgrim berättar om pilgrimer och vandringsresor från det medeltida Västergötland, genom Europa och ut på dagens leder i landskapet. Den visar pilgrimsresor genom alla tider - i går, i dag och i morgon.

Pilgrim visas på Falbygdens museum under perioden 6 juni – 25 augusti.
Utställningen är producerad av Lödöse museum.

Mer information om leden och en webbkarta hittar du på:
www.visithornborgasjon.se/pilgrimsledenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontaktpersoner

Klara Börjesson Ahlqvist, turistchef
klara.borjesson@falkopings.se
0515-88 70 51, 0702-56 42 44

Torbjörn Lindgren, avdelningschef, kultur- och fritidsförvaltningen
torbjorn.lindgren@falkoping.se
0515-88 50 61, 0724-53 38 78

Elinor Karlsson, avdelningschef kulturarv, kultur- och fritidsförvaltningen
elinor.karlsson@falkoping.se
0515-88 67 61