28 oktober 2022
Uppleva & göra

Ökade energikostnader för föreningar/ideella organisationer

Här finner du som representerar en förening som äger en egen anläggning, bygdegård, hembygdsgård eller annan anläggning en checklista som du kan använda för att öka din kunskap och spara kostnader.

Skenande priser på el och värme, möjligtvis effektbris i vinter. Hur skall vi hantera detta?

Det enkla svaret på frågan är energieffektivisering! Genom minskad energianvändning sänker vi våra kostnader. Minskad elanvändning gör även att risken för nedsläckning minskar i vinter.
För föreningar kan påverkan på ekonomin bli betydlig om man har eller ett rörligt elavtal eller det fasta snart upphör. Både energieffektivisering och tänka på när och hur man använder elenergi kan sänka kostnaderna. Föreningarna har skiftande verksamhet så alla åtgärder som presenteras passar inte för alla. I checklistan finns en länk som idrottsföreningar kan använda. Övriga föreningar kan förstås söka kontakt med sin egen huvudorganisation för att höra om möjligheten om att söka stöd för speciella insatser.

Checklista för föreningar

  • Typ av avtal. Vilken typ av avtal har man, fast, rörligt, timpris? Har man rörligt kan man överväga om ett timpris är möjligt. Kan man flytta förbrukning till billigare tid genom att senarelägga aktiviteter eller uppvärmning kan betydande belopp sparas. Gå in och studera hur timpriset ser ut och om ni har möjlighet att flytta förbrukning till senare tider Timpris (goteborgenergi.se) Länk till annan webbplats.
  • Verksamhetsel Vad använder man elen till, belysning eller uppvärmning t.ex? Hur ofta är man i lokalen? Vilken temperatur har man i lokalen när man inte är där? Gå in och titta på ”mina sidor” Logga in | Falbygdens Energi Länk till annan webbplats. på falbygdens energi och se hur förbrukningen ser ut över dygnet och bekanta dig med hur förbrukningen ser ut. Informera alla om att släcka och stänga av elapparater helt efter sig för att undvika standbyförbrukning.
  • Utrustning Vilken typ av elförbrukande utrustning finns? Hur lätt är den att styra, över tid och på distans? Många värmepumpar idag är t.ex lätta att styra via mobilen. Se sen över din utrustning och vad ett byte till ny teknik skulle innebära. Ytterbelysning kan tidstyras och kompletteras med rörelsevakt. Ny belysning eller värmekälla kan spara både effekt och energi. Belysning över t.ex fotbollsplaner skall tändas så nära inpå träningen som möjligt. Se över om det går dimra belysningen eller släcka någon sektion vid träning.
  • Varmvatten Uppmana alla att duscha kortare. Informera även om att stänga av vattnet medan man tvålar in sig. Skölj inte disk under rinnande vatten.
    Använder man mycket varmvatten kan besparingen bli upp till 40 % genom att byta till snålspolande kranar och duschmunstycken. Mät flödet med öppna kranar/duschar under 1 minut. Är flödet 7-12 liter/minut finns pengar att tjäna. Värm inte vattnet till mer än 60 grader i beredaren. De snålaste kranarna har en förbrukning på 3,5 liter/minut med bibehållet tryck.
  • Byggnader Se över isolering, fönster (går att energirenovera istället för att byta) och tätningslister i fönster och dörrar. Installera fuktstyrd ventilation för att minska värmeförluster i verksamheter som använder mycket vatten.
  • Uppvärmning Vad tjänar man på att sänka värmen mellan gångerna man är där? Har man bara verksamhet 1 gång per vecka eller mer sällan tjänar man mycket på att sänka. Ju kallare det är ute desto längre tid tar det att värma upp lokalen så testa er fram när i tid värmen behöver höjas. Kommer det mycket folk stiger värmen snabbt. Värmen kan sen sänkas sista timman man är där. Komprimera verksamheten och kallställ vissa utrymmen vintertid.
  • Energigenomgång Behöver ni extra hjälp eller någon att bolla frågorna med, kontakta energi- och klimatrådgivningen för en genomgång på plats. Skall ni söka medel från riksidrottsförbundet för energiförbättringar är ett besök från energi- och klimatrådgivningen obligatoriskt.

Stöd till energi- och miljöprojekt - Välkommen till Riksidrottsförbundet Länk till annan webbplats.

Kontakt och vidare upplysningar

Klimat och klimatrådgivare Thomas Skagenborg, 0515-88 51 19, thomas.skagenborg@falkoping.se

Allmänna upplysningar kring bidrag och dessa sammanhang kan lämnas av Stefan Andersson, verksamhetsutvecklare på avdelning Bad och Fritid, stefan.andersson@falkoping.se