Språkvän och fikavän

Vill du lära känna nya människor? Då ska du bli Språkvän! Du förbinder dig inte till något, det enda som krävs är att du avsätter en liten del av din tid när du har lust.

Som språkvänner träffas ni som vilka vänner som helst. Ni pratar, fikar, promenerar eller något annat som ni själva kommer överens om. Alla Språkvänsrelationer ser olika ut. En del är vänner i några månader, andra får en vän för livet.

Vill du göra en insats men inte binda upp dig över en längre tid? Då är fikavän något för dig. Du träffar en ny vän och får samtidigt testa Falköpings caféutbud, helt gratis!

Fikavän och Språkvän – vad är skillnaden?

Både Fikavän och Språkvän bygger på att träffa och lära känna en ny människa. Att öva det svenska språket är en stor del, kulturutbytet och vänskapen är minst lika viktig. Som fikavänner ses ni fyra gånger över en fika och umgås. Som språkvän bestämmer ni själva vad ni vill göra – gå promenader, ses hemma hos varandra eller något helt annat. Gemensamt för Språkvän och Fikavän är att det sker helt på deltagarnas villkor – ni bestämmer när, var och hur ofta ni vill träffas.

Att bli Fikavän

Hur går det till?

Att vara fikavän är enkelt!

  1. Du anmäler ditt intresse för att vara fikavän.länk till annan webbplats
  2. Vi träffars för en kort intervju, för att därefter matcha dig med en person vi tror kommer passa dig.
  3. Ni träffas första gången för en fika hos oss på biblioteket. Då får ni också fikabiljetter och ses och fikar vid ytterligare tre tillfällen, på tre olika caféer. Ni bestämmer själva när och hur ofta ni vill ses.

Efter fyra fikor bestämmer ni själva om ni tackar varandra för denna gång, eller om ni vill fortsätta träffas och vara vänner. Enda kravet för att bli fikavän är att du är över 18 år och är nyfiken på att träffa en ny person.

Caféer i samarbete med Fikavän – kom och besök

  • Mormors Skafferi: Storgatan 28A, 521 42 Falköping
  • Falköpings Saluhall: Stora torget 7, 521 42 Falköping
  • Island Vibes Juice: Dotorpsgatan 6, 521 46 Falköping
  • Vilhelmsro Gårdscafé: Vilhelmsro egendom, 521 40 Falköping

Att bli Språkvän

Hur går det till?

Att vara språkvän är enkelt!

  1. Du anmäler ditt intresse för att vara Språkvän.länk till annan webbplats
  2. Vi träffars för en kort intervju, för att därefter matcha dig med en person vi tror kommer passa dig.
  3. Ni träffas därefter på era egna villkor. Vad ni ska göra, hur ofta ni ses och under hur lång tid ni träffas är helt upp till dig och din språkvän att avgöra.

Vem kan vara språkvän?

Alla som är nyfikna på att träffa andra människor kan vara Språkvän. Det enda som krävs är att du är över 18 år. Om du är nyanländ måste du ha fått ett uppehållstillstånd. Om du inte har uppehållstillstånd är du välkommen på våra gruppträffar istället!

All kontakt är frivillig, sker på fritiden och utan någon ersättning.

Information in other languages

Vanliga frågor och svar om språkvän

Vad är språkvän?

En språkvän är en person som ställer upp som volontär och ett stöd för en nyanländ flykting.

Vem kan bli språkvän?

Du som är etablerad i samhället och kan språket (infödd svensk eller med invandrarbakgrund) och vill göra en frivillig insats på fritiden kan bli en språkvän.

Vem kan få en språkvän?

Du som har invandrat till Sverige kan anmäla dig för att träffa en språkvän. Det krävs endast att du kan lite svenska och vill vara aktiv/engagerad i en personlig kontakt.

Vad gör jag som språkvän?

Du engagerar dig på fritiden med att guida, välkomna och språkträna nyanlända. Det underlättar för nyanlända att komma in i samhället.

Vad syftar språkvän till?

Att underlätta en social integration för alla nyanlända och skapa mötesplatser människor emellan. Ett sätt att bygga broar mellan människor, förebygger fördomar och skapa ett samhälle där alla kan känna sig inkluderade.

Utgångspunkter - vad ska jag tänka på?

Det handlar inte om att lära en person hur myndigheterna fungerar utan om att umgås och ha roligt. Skapa ny kunskap och förståelse för olika kulturer och levnadssätt. Det ger en chans att hitta nya vänner samtidigt som man kan utvecklas som person.

Vad gör vi när vi träffas?

En del träffas för att umgås och prata. Det kan vara allt ifrån att fika till att utföra en idrottsaktivitet tillsammans, kanske utifrån gemensamma intressen. Det är ni som bestämmer – tillsammans.

Får jag någon ersättning?

Nej, du får ingen ekonomisk ersättning. Ni deltar båda frivilligt.

Kan jag avbryta kontakten ifall det inte fungerar?

Ja, matchning pågår bara så länge ni båda vill, vi hjälper till med ett bra avslutning ifall det skulle behövas. Om du vill kan du få en ny kontakt. På samma sätt kan du få mer än en kontakt.

Hur anmäler jag mig?

Det kan du göra direkt här på hemsidanlänk till annan webbplats. Du kan också skriva ut en pappersblankett och lämna in eller skicka till receptionen på S:t Sigfridsgatan 9, 521 81 Falköping.

Om din matchning skulle dröja

Matchningen kan ta olika lång tid, allt från veckor till månader. Hur lång tid beror på flera saker. Det är mycket som ska stämma överens. Det kan exempel bli långa väntetider när vi inte har någon av samma kön att matcha dig med, eller när vi inte har deltagare med samma önskemål som dina.