Gratis resor för 65 +

Falköpings kommun är en av de kommuner som erbjuder seniorkort till sina invånare. Det innebär att du som är folkbokförd i Falköping och som fyllt 65 år kan resa kostnadsfritt med kollektivtrafiken. Seniorkortet gäller för alla Västtrafiks linjer och för resor med Närtrafiken (inte resor med Flextrafiken) inom hela Falköpings kommun, alla turer, dygnet runt.

Vem kan få seniorkort?

De flesta kommunerna i Västra Götaland erbjuder seniorkort till sina äldre invånare. Med seniorkortet kan du resa kostnadsfritt med kollektivtrafiken i den kommun du är folkbokförd. Falköpings kommun är en av de kommunerna som betalar seniorkortet åt dem som fyllt 65 år och som är folkbokförda i kommunen.

Hur får jag ett seniorkort?

Några veckor innan du fyller 65 år får du ett brev med erbjudande om seniorkort. I brevet finns en svarstalong med en kod som du behöver ha när du ansöker om seniorkortet hos Västtrafik. Du kan antingen posta in svarstalongen eller ansöka om seniorkortet på Västtrafiks hemsida. När du ansökt om kortet kommer det med posten hem till dig. Med kortet kan du sedan åka gratis på Västtrafiks alla linjer och med Närtrafik, dock inte med Flextrafiken.

Fortsätt till Västtrafiks hemsida om du vill ansöka om seniorkortlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad gör jag om jag tappat bort min kod?

Har du tappat bort den kod du tidigare fått kan du vända dig till Västtrafik och få en ny kod. Du kan välja att skicka dem ett meddelande direkt på deras hemsida eller ringa till dem på nummer 0771-41 43 00. Fortsätt till Västtrafiks kundtjänstlänk till annan webbplats.

Vad gäller för resor med seniorkortet?

För att få resa gratis behöver du ha med dig ditt seniorkort och legitimation. I vissa fall behöver du också ha ett giltighetsbevis (gäller för de resor som du måste förbeställa och i de fall som Västtrafiks kortläsare saknas i fordonet). Giltighetsbevis kan du få på Västtrafiks försäljningsställen och ombord på de flesta av Västtrafiks fordon.

Hur använder jag seniorkortet?

Om du bara reser inom Falköpings kommun visar du helt enkelt upp ditt seniorkort för kortläsaren när du går ombord. Klart!

Om du ska resa utanför kommungränsen behöver du först ladda pengar (kontoladdning) på ditt seniorkort. Då kan du göra en tilläggsresa och betalar bara för den del av resan som går utanför kommungränsen.

För att göra en tilläggsresa:

1. Tryck på knappen T.

2. Visa ditt kort för kortläsaren.

3. Visa kortet för kortläsaren igen när du gå av.

Upprepa 1-3 om du byter till ett nytt fordon.