Drunkning

Pojke på väg ner i en sjö

Om du upptäcker någon som håller på att drunkna, larma 112 och se om det finns någon räddningsutrustning du kan använda för att hjälpa den nödställde.

När någon drunknar på film viftar de ofta med armarna över huvudet och skriker på hjälp. Verklighetens drunkningsolyckor ser helt annorlunda ut.

Den som håller på att drunkna har ingen luft över för att skrika, all luft behövs för att andas. Den drunknande har heller inte kraft att lyfta armarna över huvudet för att vifta, armkraften behövs för att ”klättra i vattnet” och för att få munnen ovanför vattenytan.

Om du ser någon som håller på att drunkna

Överblicka

Finns det någon livboj eller annan räddningsutrustning i närheten som du kan använda?

Varna

Ropa på hjälp och påkalla uppmärksamhet. Finns det någon i närheten som kan hjälpa till eller möta upp räddningspersonalen för att visa vägen?

Larma

Larma SOS på telefonnummer 112.

Rädda

Försök att nå den nödställde utan att du själv utsätter dig för risker. Ha alltid något mellan dig och den nödställde – använd den så kallade "förlängda armen".

Tänk på att den bästa och säkraste livräddaren är en torr livräddare.

Vanlig dödsorsak bland barn

Drunkning är en av de absolut vanligaste dödsorsakerna bland barn 0-6 år. Det krävs bara några centimeter vatten för att ett barn ska drunkna och därför kan även små vattensamlingar vara farliga till exempel diken, vattenfyllda gropar, vattentunnor, plaskdammar, trädgårdspooler och bassänger.

Använd flytväst

Barn ska ha flytväst vid vatten, i båt och vid strandlek. Barn ska aldrig lämnas utan uppsikt. Vuxna bör föregå med gott exempel och också använda flytväst. Mer om flytvästar