Sveriges försvar består av militärt och civilt försvar. Tillsammans bildar det totalförsvaret, som är all verksamhet i hela samhället och som ska förbereda Sverige för att kunna möta olika angrepp.
Civilt försvar är allt det arbete som statliga myndigheter, kommuner, regioner, företag, arbetsmarknadsorganisationer, frivilligorganisationer och trossamfund gör för att kunna skydda befolkningen och viktiga samhällsfunktioner vid krigsfara och krig. Det civila försvarets uppgift är bland annat att trygga försörjningen av dricksvatten, mat och energi i kris, och att stödja försvarsmakten.
Arbetet med civilt försvar bygger på samhällets befintliga krisberedskap.
Det civila försvarets främsta uppgifter är att:
- värna civilbefolkningen
- säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna
- bidra till Försvarsmaktens förmåga vid ett väpnat angrepp eller krig i vår omvärld.
Kommunernas skyldigheter vid höjd beredskap regleras genom lag
Vid höjd beredskap ska kommunerna vidta särskilda åtgärder som rör
- planering och inriktning av verksamheten.
- tjänstgöring och ledighet för personal.
- användning av tillgängliga resurser som behövs för att man, under de förhållanden som råder, ska kunna fullgöra sina uppgifter inom totalförsvaret.
För dig som vill veta mer om totalförsvaret har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tagit fram en webbutbildning.
- Läs mer om totalförsvar och höjd beredskap, Lag (1992:1403)
, på Sveriges Riksdag. - Läs mer om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap, Lag (2006:544)
och Förordning (2006:637)
, på Sveriges Riksdag.