Artikelns bäst före-datum har passerat och är kanske inte längre aktuell.

Publicerad: 2017-06-03

Kulturväg Skaraborg är nu invigd

Väg som kantas av vita tusenskönor

Foto: Lisa Brage

Utanför Falköping, Skara och Skövde hittar du ett landskap som är rikt präglat av historien. Ett område som formats av inlandsisen, och som har bebotts ända sedan stenåldern. Genom landskapet sträcker sig Kulturväg Skaraborg en brun/vit skyltad turistväg.

Vägen sträcker sig från Karleby, förbi fornlämningar och klosterruiner, passerar Hornborgasjön med sitt rika fågelliv, sedan förbi Varnhem och genom Vallebygden, förbi vackra dalar och storslagna bergsbranter och slutar sedan i Tidan.

Brun/vit skyltad turistväg

Turistväg är en väg som är utvald som intressant för turister att åka på och uppleva speciella turistattraktioner. Skyltningen är nationell med brun bakgrund och vit margeritblomma. Det finns även stora informationsskyltar på utvalda ställen utmed den sju mil långa vägsträckningen. På skyltarna kan du läsa om besöksmål utmed vägen.

Bakgrund

2014 antogs en motion i kommunfullmäktige i Falköping om att ansöka hos Trafikverket om en brun/vit turistväg. Arbetet har skett i samarbete med Skara och Skövde kommuner samt med Trafikverket. Förankring har även skett med lokala aktörer och föreningar utmed den tilltänkta turistvägen.

App

Det har tagits fram en app med information om sevärdheter, caféer, restauranger och boende i området. De finns inlagda på en karta tillsammans med vägsträckningen. Mer information om appen och Kulturväg Skaraborg!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Välkommen att åka vackra Kulturväg Skaraborg!

Bild på skylten med sevärdheter som finns utmed Kulturväg Skaraborg