Artikelns bäst före-datum har passerat och är kanske inte längre aktuell.

Publicerad: 2018-11-23

Inspirationsdag kring hållbarhet

Kristina Lindström som föreläser om hållbarhet och turism

Kristina Lindström, Göteborgs Universitet

Under onsdagen samlade Visit Hornborgasjön* 75 deltagare på Löfwings Ateljé och Krog för att prata om vad som skett de senaste tre åren i projektet, lyssna till två föreläsningar om hållbarhet inom turism, träffa utställare, mingla och hjärnstorma kring framtida samarbeten.

Dagen inleddes av Christophe Risenius, Vd för Icehotel, som berättade om ett certifieringsprogram för hållbar destination, vilket de har arbetat med de senaste åren i Kiruna.

– Vårt mål är att vara helt klimatneutral 2025, sa Christophe Risenius. Vi får se om vi lyckas. Det är viktigaste är att vi får med oss personal och andra företag så att de har engagemang och kunskap. Tillsammans bygger vi alla verksamheter och de offentliga aktörerna en hållbar destination.

Nästa föreläsare var Kristina Lindström, forskare på Göteborgs Universitet som i sin presentation lyfte begreppet hållbarhet. Åhörarna fick höra om vad som egentligen menas med hållbarhet och vilka utmaningar som turistbranschen står inför.

Under dagen informerades det också om Visit Hornborgasjöns arbete med Leaderprojektet: ”Hornborgasjön för aktiva naturälskare”, som nu börjar lida mot sitt slut. Projektet har genomfört många lyckade satsningar mot nya målgrupper i nya kanaler och på nya sätt.

– Arbetet har bland annat lett till en 50%-ig ökning av antalet övernattningar, att turisterna som besöker Trandansen omsätter 53 miljoner och att det organiserade samarbetet med Visit Hornborgasjön nu är permanentat i 3 år framåt, säger Maria Comstedt affärsutvecklare/projektledare för Visit Hornborgasjön.

Sista passet för dagen innehöll en workshop där alla fick skriva ner sina tankar om vad framtida satsningar mot en hållbarare destination skulle kunna innehålla. Under dagen fanns även en utställning på plats där deltagarna kunde möta olika aktörer från offentliga instanser som bidrar med tid och pengar för hållbara satsningar.

*Visit Hornborgasjön är ett samarbete mellan Falköping, Skara och Skövde kommun som syftar till att området runt Hornborgasjön på sikt ska bli ett av Sveriges mest spännande och utvecklade besöksområden året runt.