Publicerad: 2019-09-17

Deltagare på kongress gick Pilgrimsleden

Flera vandrare som går på pilgrimsleden vid Hornborgasjön.

Delegater som vandrar på pilgrimsleden mellan Varnhem och Hornborgasjön.

Pilgrimsvandring och cykling i vårt vackra platålandskap lockade häromdagen kongressdeltagare från hela världen. – Fantastiskt roligt att vi blivit utvalda att få visa upp två av våra fina besöksmål/aktiviteter i detta internationella samman­hang, säger turistchef Klara Börjesson Ahlqvist.

Den 16-19 september pågår världens största kongress inom naturturism, Adventure Travel World Summit, i Göteborg. Cirka 750 delegater deltar i kongressen och de representerar internationella företag inom besöksnäring, researrangörer och journalister. Arrangörer är Turistrådet Västsverige tillsammans med Visit Sweden och Tillväxtverket.

Äventyrsdag

I måndags ägnade sig delegaterna åt en så kallad äventyrsdag (Day of Adventure). Cirka 40 företag inom besöksnäringen i Västsverige var värdar för olika aktiviteter inom naturturism, bland annat vandring, paddling, cykling och fiske. I Falköpingsområdet kunde delegaterna välja på två olika aktiviteter. 

Cykling med Glenn

Cykling på landsväg med Glenn Magnusson, från företaget Cykelaptit, lockade många deltagare. De fick uppleva en härlig cykeltur på slingrande vägar i platålandskapet.

Vandring från Varnhem till Hornborgasjön

Lena Molander från Outdoor Support, bjöd in till en vandring på pilgrimsleden mellan Varnhem och Hornborgasjön. Dagen startade med en visning på Kata gård, intill Varnhems klosterkyrka. Vandringen mot Hornborgasjön leddes av Josefin Nilsson, från naturum Hornborgasjön, som berättade om djuren, platåbergen, sjön och naturen.

– Det känns fantastiskt att vi får chansen att visa upp vår fina pilgrimsled för några av världens främsta aktörer inom naturturism. I vandringen deltog bland annat delegater från Costa Rica, USA, Indien, Japan, Grönland och Nepal. Det ger oss också möjlighet att få en återkoppling på vad vårt område har att erbjuda inom hållbar naturturism, säger Klara Börjesson Ahlqvist, turistchef i Falköping.

 

*Adventure Travel Trade Association, som arrangerar kongressen, är den ledande globala branschorganisationen för naturturism. De driver miljö-, hållbarhets- och utvecklingsfrågor inom området, och ser naturturismen som ett verktyg för att förändra världen på ett hållbart sätt.