• Information om coronaviruset covid-19 Falköpings kommun följer händelseutvecklingen gällande coronaviruset covid-19 och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och förstärker insatserna vid behov.

Publicerad: 2020-03-23

Tips på filmer och poddar med Earth hour-tema

På grund av Coronaviruset covid-19 så ställer kommunen in vissa programpunkter under Earth hour-veckan som uppmärksammas 23-29 mars. Därför vill vi istället tipsa om bra tv-program och poddar som du kan ta del av på egen hand.

Filmer

  • David Attenborough om klimatkrisen (58 minuter).länk till annan webbplats Om den globala uppvärmningen fortsätter går vi över tröskeln som kommer att leda till permanent skada. Men vi har möjlighet att stoppa den utvecklingen. Möt Greta Thunberg och David Attenborough, som jämte experter världen över söker lösningen på problemen.
  • Den energigivande solen (8 minuter)länk till annan webbplats. I dagens tunna solceller används sällsynta och dyra ämnen som tellurium, indium och gallium. Men Charlotte Platzer Björkman och hennes forskargrupp vid Uppsala universitet arbetar med att utveckla solceller av vanligare ämnen som gör att deras solceller blir billigare, mer hållbara och miljövänliga.
  • I skuggan av klimatet (25-29 minuter)länk till annan webbplats. En serie med korta program om hur olika länder och regioner i världen drabbas av klimatförändringarna.
  • Klimatets våldsamma konsekvenser (1 timme)länk till annan webbplats. Forskare och försvarsexperter har synat sambanden mellan de effekter klimatets förändringar har i stora delar av världen och uppkomsten av social oro, terror och stater i förfall. Där konsekvenserna framtvingar migration i stor skala över hela jordklotet.
  • Solenergi (5 minuter)länk till annan webbplats. För att människan ska kunna fortsätta leva på jorden krävs utveckling av förnybara energikällor. I Indien satsas det stort på solenergi. Världens för närvarande största park med solpaneler ligger i den indiska staden Pavagada. Vad krävs för att solceller så småningom ska kunna ersätta icke förnybara energikällor?
  • Världen - klimatets ground zero (5 minuter)länk till annan webbplats. I allra nordligaste Alaska har värmerekorden avlöst varandra. Befolkningen ser massiva skogsbränder, hårdare höststormar och smältande permafrost. I det som kallas för klimatförändringarnas absoluta centrum ser människor sina livsvillkor helt förändrade.

Poddar och radio

Liveradio med klimatpanel med Falköpings närradio, Radio Falköping 90,8 MHzlänk till annan webbplats

Ring in med dina frågor.
Tisdag 24 mars, klockan 11.15-12.15