Elräkning, elleverantör och elnät

I Falköpings kommun finns sex elnätsägare

Elleverantör

Du får fritt välja vilken elleverantör du vill ha. Om du vill byta leverantör kontaktar du den som du vill byta till så sköter den resten. Du kan byta leverantör varje månadsskifte. Uppsägningstiden är en månad om du inte avtalat något annat med din nuvarande leverantör.

Energimarknadsinspektionens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du jämföra erbjudanden från olika elleverantörer. Elprisguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett privat initiativ för att jämföra elpriser.

Elräkningen

Din elräkning består av tre ungefär lika stora delar.

  1. Energikostnaden. Den del av elräkningen som du kan påverka genom att välja elleverantör. Betalas till elleverantören.
  2. Nätavgiften. Kostnaden för att transportera elen. Betalas till nätägaren.
  3. Energiskatter och moms.

Konsumenternas elrådgivningsbyrå

Har du frågor om din elräkning eller är oense med ditt elbolag kan du vända dig till konsumenternas elrådgivningsbyrålänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Självklart kan du också vända dig till kommunens konsumentrådgivare.

Du kan också medverka till en bättre miljö. Exempelvis kan du välja att köpa el som är märkt med "Bra Miljöval". Det är el som bara produceras med förnybara energikällor och uppfyller Naturskyddsföreningens kravlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.