Väsmetorp
Naturreservatet Väsmestorp bildades 2021 av Falköpings kommun som också förvaltar det 19,5 hektar stora reservatet.

Väsmestorp har stort värde som ett av Falköpings mest illustrativa exempel på stenmurslandskap. Det hävdade kulturlandskapet med de välbevarade mäktiga stenmurarna är av största vikt för områdets karaktär. Terrängen präglas av höjder och dalgångar som löper i öst-västlig riktning. Områdets södra och norra delar utgörs till stor del av höjdryggar, så kallade randmoräner. Genom området rinner Grisslebäcken, där det finns bäcköring. Börstikällan ligger i reservatets västligaste del och är en av ett tiotal källor utmed randmoränen.
Stenmurslandskapet
På Västergården i Väsmestorp, bodde lantbrukaren Erik Andersson, som föddes 1895 i Marka socken. Under åren 1910-1930 odlade han upp sänkan mellan de båda vackra ängssluttningarna samt skapade ett säreget stenmurslandskap vid sin gård. När odlingslandskapet var färdigröjt och stenmurarna var uppförda reste han en minnessten på vilken det står 1920. Erik Andersson byggde även en väl bevarad timrad vattenkvarn.
Betesmarkerna i Väsmestorp
I söder finns en ekhage med grova vidkroniga ekar som inramas av mäktiga stenmurar. Intressanta arter i ekhagen är brudborste, svinrot, ängsvädd, smörbollar och brudbröd. I betesmarken nordväst om Västergården finns en mycket artrik flora. I maj blommar den vackra backsippan i sydslänten. Den gynnas av att marken betas. Andra intressanta arter i slänten som också gynnas av bete är sandviol, brudbröd, backtimjan, backnejlika, tjärblomster, småfingerört, jordtistel och jungfrulin.
Alsumpskog vid Grisslebäcken
I ravinen utmed Grisslebäcken växer välutvecklad lövsumpskog med grov gråal och klibbal. Gråalen är ibland beståndsbildande vilket är ovanligt. Det finns rikligt med död ved i området. En mycket stor del av skogens biologiska mångfald är knuten till död ved. På ett dött träd finns ett myllrande liv av insekter, mossor, svampar, lavar och djur som lever av dessa.
Naturinventeringar i Väsmestorp
Trots sin relativa litenhet så har området ett rikt och varierat fågelliv. Vid en inventering som utfördes av Falbygdens Fågelklubb 2020, påträffades 55 arter, varav många häckar i området. Bland annat fanns flera revir av mindre hackspett och större hackspett.
Information om naturreservatet
Tätort: Floby
Vandringsled: Ja
Svårighetsgrad: medel
Parkering: Ja
Friluftsliv: Bänkar, Grillplats, Bord
Förvaltare: Falköpings kommun