Falekvarna
Falekvarnaravinen är en unik natur- och kulturmiljö med en frodig natur av lövskogar, forsande bäckar och ängs- och betesmarker.

Kvarnmiljöerna och vandringslederna har nyligen restaurerats och det finns ett sommarcafé och möjligheter till grillning.
Det är ett slående exempel på en mycket tidig och sinnrik förindustriell satsning, där elva eller fler kvarnar använde och återanvände samma vatten och samma kraft för att alla kunna driva sina kvarnar. Vandringslederna följer för det mesta vattnet, antingen själva bäcken eller också de rännor som genom århundradena byggts för att kunna reglera flödena. På några ställen lämnar dock lederna Kvarnabäcken för att i stället presentera vandrarna för den storslagna utsikten över Ätradalen och mot Ålleberg.
De olikåldriga och flerskiktade lövskogarna med stort inslag ädellövträd som skogsalm, ask och lönn och goda förekomster av död ved har höga naturvärden. I anslutning till skogen rinner bäcken och det finns även utströmningsområden i form av fuktiga kanter och dråg. Fågellivet är rikt i lövskogsmiljöerna.
Betesmarker med tillhörande element som renar, stenmurar och solitära träd, utgör ofta viktiga refuger för många arter. Inom området förekommer framför allt rester av värdefulla torrängar med ibland en rik och representativ falbygdsflora. Här finns den numera rödlistade och fridlysta backsippan liksom de rödlistade arterna sommarfibbla och jordtistel.
Bäckmiljön med bäckens naturliga lopp och förgreningar indikerar att det är en rik miljö för biologisk mångfald. Området enda damm hyser bestånd av elritsa och utgör en viktig produktions- och födosöksområde för fåglar och insekter. Fågellivet är rikt och varierat. Över området fångar tornseglare insekter i luften och i åkrarna kvillrar och häckar sånglärkan. Forsärlan syns ofta och häckar vid bäcken.
Information
Tätort: Vartofta
Vandringsled: Ja
Svårighetsgrad: medel
Parkering: Ja
Friluftsliv: Bänkar, Grillplats, Bord, Sommarcafé
Förvaltare: Slöta natur- och hembygdsförening