3 juni 2024
Lärcenter

Vi har gått Vård och omsorg som lärling

Under ett år har Abed, Eva och Hakim utbildat sig till undersköterska. De har via äldreomsorgslyftet läst vård och omsorg som lärling. Här berättar de hur det har varit att studera på det sättet.

Tre vårdelever

Ni har läst Vård och omsorg, lärlingsutbildning på ett år, hur tycker ni det har varit att utbilda sig på det här sättet? Ni har varit på Lärcenter två dagar i veckan och ute på praktik tre dagar i veckan.

— Det har gått jättebra. Det är bra att man har fått utföra så mycket praktiska saker. Det är bra när man har teori att man sedan kan gå ut på arbetsplatsen och träna praktiskt på det som man har lärt sig.

Vad tror ni har varit bättre för er med att läsa så här i stället för den reguljära kursen?

— Man får mer sammanhang i teorin. Man tappar den lätt om man inte får utföra den praktiskt direkt och tvärt om. Man tappar det praktiska man lärt sig om man bara ska ha teori under flera veckor.

Tycker ni att vi lärare kopplar ihop teorin med praktiken tillräckligt mycket?

— Ja det tycker jag. Från början var jag negativ till att läsa på det här sättet men nu tycker jag att det var jättebra för min del. Jag har lärt mig bättre på detta sätt.

Tror ni att det har påverkat att ni har varit en väldigt liten grupp, ni var sex personer från start och ni blev sen 4 personer under tiden. Som lärare har det ju varit en fördel men hur har det varit för er som elever?

— Ja vi har jag haft mer tid och fått ställa så mycket frågor som vi vill och det har funnits tid till det. Hade vi varit femton personer så hade det varit möjligt.

— Eftersom vi läser så lite på en vecka så har vi ju fått den tid vi behöver det kanske inte hade gått annars. Om vi hade varit fler så kanske man hade behövt mer teoritid.

Ni har ju fått lön under er utbildningstid då ni har ingått i äldreomsorgslyftet, har det påverkat?

— Ja, jag som 58 åring hade ju aldrig hoppat på en utbildning och tagit lån, så det är ju jättebra att man fick den möjligheten.

— Ja man ska ta chansen om får det.

Skulle ni rekommendera andra att gå lärlingsutbildning?

— Ja, det har vi redan gjort

Tack till Hakim, Eva och Abed