Artikelns bäst före-datum har passerat och är kanske inte längre aktuell.

Publicerad: 2017-06-28

Falköpings miljöstrategiska arbete ger resultat i ranking av Sveriges miljöbästa kommun

Falköping är en av de tio miljöbästa kommunerna i Västra Götaland. Det framgår när tidningen Aktuell Hållbarhet presenterar sin granskning av kommuners miljöarbete.

Falköpings kommun får plats 69 av Sveriges kommuner i årets miljöranking. Detta var dock inte resultatet när tidningen Aktuell Hållbarhet presenterade resultatet under morgonen idag, 28 juni.

Jag kunde inte tro resultatet först när jag såg det, som visade plats 244. Det var lite skillnad från förra årets placering på plats 62. Det är inte sant, tänkte jag! säger Ida Helander, kommunstrateg för hållbar utveckling på Falköpings kommun.

Mycket riktigt visade det sig att Aktuell Hållbarhets sammanställning blivit fel. Vi har fått en rättelse som visar att vi är bland de tio bästa i Västra Götaland och bland de tre bästa i Skaraborg.

Vi har många miljösatsningar på gång! Det är en viktig strategisk framtidsfråga för oss i Falköping. Rankingen visar att vi är en miljökommun i framkant men också att vi kan bli bättre, vi ska fortsätta att vara drivande i det viktiga lokala miljöarbetet.

Aktuell Hållbarhets ranking

Under många år har Aktuell­ Hållbarhet rankat landets kommuner genom att samla­ och summera in data och parametrar som mäter aktivitet och ambition på miljöområdet. Detta för att kommunerna är motorerna­ i det svenska miljöarbetet och för att det inte finns någon bra översyn av kommunernas miljöarbete. Varje år byts parametrar ut och fråge­ställningar skärps med den direkta följden att det blir svårare att få poäng. Det går inte att luta sig tillbaka och vara nöjd. Miljö- och hållbarhetsarbetet kräver ständiga förbättringar,­ nya strategier, investeringar och skärpningar av ambitioner.

Aktuell Hållbarhet hoppas att rankningen används som ett verktyg för att analysera det kommunala miljöarbetet och som ett kreativt diskussionsunderlag om hur kommuner kan och bör arbeta strategiskt framöver. Aktuell Hållbarhet hoppas att de före­dömen som lyfts fram inspirerar och entusiasmerar.

Läs mer om rankingen!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster