Artikelns bäst före-datum har passerat och är kanske inte längre aktuell.

Publicerad: 2018-08-31

Festlig prisutdelning när Falköping blev "Årets medmänskliga kommun"

Glada och stolta pristagare från Falköpings kommun fick ta emot diplom, statyett och blommor. Fr.v. prisutdelaren Aida Hadzialic, Sara Scheller från Raoul Wallenberg Academy, Catharina Ung, Katarina Andersson, Maria Wallengren och Cecilia Åhlberg, RW Academy. Se gärna filmen från prisutdelningen genom att klicka på länken längst ned på denna sida!

− Vi är oerhört stolta att få ta emot detta hedervärda pris, det första i Sverige, och helt överväldigade av den nationella uppmärksamheten, säger kommundirektör Katarina Andersson. Det är lätt att bli hemmablind, men Raoul Wallenberg Academy är mycket imponerade av det ambitiösa och målmedvetna arbete som vi Falköpingsbor gör tillsammans. Nu fortsätter vi att göra skillnad med ännu större energi!

Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage firas varje år den 27 augusti. Denna dag hedras också minnet av Raoul Wallenberg med ett antal fina priser som uppmärksammas både nationellt och internationellt. Samtliga pristagare var inbjudna till Stockholm och fick under förmiddagen delta i en guidning i Raoul Wallenbergs fotspår. De besökte olika monument och fick ta del av berättelser om Wallenbergs enorma hjälteinsats i Budapest, där han räddade livet på tiotusentals judar under andra världskriget.

Festlig ceremoni

Vid en festlig ceremoni på kvällen, arrangerad av Raoul Wallenberg Academy, fick kommundirektör Katarina Andersson, kultur- och fritidschef Maria Wallengren och kommunstrateg Catharina Ung ta emot det nyinstiftade priset för ”Årets medmänskliga kommun” på 10.000 kronor, ett diplom och en bronsstatyett med Wallenbergs portfölj.

− Priset är en fantastisk bekräftelse på att vi gör skillnad i Falköping och budskapet i vårt tacktal var att det här priset har vi fått tillsammans med alla engagerade medarbetare och Falköpingsbor, berättar Catharina Ung. Om det hade varit möjligt, skulle alla fått vara med på scenen!

Klicka gärna på länken nedan för att se livesändningen från prisutdelningen!

Maria Wallengren, Jan Eliasson, Katarina Andersson och Cina Ung 

Maria Wallengren, Katarina Andersson och Catharina Ung fick flera givande samtal med Jan Eliasson.

Starka möten med Jan Eliasson och Hedi Fried

Vid ceremonin deltog många prominenta gäster som ville gratulera Falköping till den fina utmärkelsen. Bland annat Jan Eliasson som varit diplomat och FN:s vice generalsekreterare .

− Vi hade flera givande samtal med Jan Eliasson och han berättade att han hört mycket gott om Falköping när det gäller vårt arbete för social hållbarhet, påpekar Katarina Andersson. Han fick givetvis en stående inbjudan av oss till Falköping!

Det blev också ett mycket starkt och känslosamt möte med Hedi Fried, 94 år och överlevare från koncentrationslägren. Hon har under hela sitt liv ägnat sig åt att berätta om Förintelsen och de fasor som hon upplevde under andra världskriget. Katarina tackade för hennes stora insats, varpå Hedi tog hennes händer, klappade hennes kind och svarade: ”Nu får ni ta över”. 

Katarina Andersson och Hedi Fried

Katarina Andersson och Hedi Fried i ett känslosamt samtal.

Falköping ska fortsätta göra skillnad!

Vistelsen i Stockholm har gett många reflektioner och ny energi för att fortsätta det viktiga arbetet med ett socialt hållbart samhälle i kommunen.

− Vi ska givetvis fira utmärkelsen och stärka vår kompetens för att bli ännu bättre, betonar Katarina Andersson. Men vi behöver också synliggöra allt det som redan görs, låta det genomsyra kommunens verksamheter och involvera ännu fler medborgare för att arbetet ska leva vidare. I det fortsatta arbetet är alla betydelsefulla och viktiga kuggar. Tillsammans gör vi skillnad! 

Maria Wallengren, Catharina Ung och Margot Wallström

Maria Wallengren och Katarina Andersson fick en pratstund med utrikesminister Margot Wallström.

Seminarium på utrikesdepartementet

Trion från Falköping deltog även i ett seminarium om demokrati med utrikesminister Margot Wallström. Forskarna Sverker Sörlin och Staffan Lindberg samt Ingrid Lomfors, chef för Forum för levande historia, varnade för hur odemokratiska krafter steg för steg påverkar vårt samhälle idag. Men föreläsarna gav också styrka och hopp om hur enskilda personer i samverkan kan påverka samhället och världen i en positiv utveckling.

Länkar till film från prisutdelningen och motiveringen

Film om utdelningen av Raoul Wallenbergpriset 2018länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Cirka 20 minuter in i filmen kan representanterna från Falköpings kommun ses!

Nyhet om Raoul Wallenberg Academys motivering till Årets medmänskliga kommun