Språkvän och Fikavän

Både Språkvän och Fikavän bygger på att träffa och lära känna en ny människa. Som Språkvän bestämmer ni själva vad ni vill göra – gå promenader, träffas hemma eller något helt annat. Som Fikavän får du nöjet att träffa en ny bekantskap som du upptäcker Falköpings caféutbud tillsammans med, helt gratis!

Språkvän

Två män grillar korv

Anmäl dig till språkvän!

Två kvinnor tittar på varandra och ler

Även om antalet invandrare till Sverige har minskat så kvarstår behovet av språkvän för lång tid framöver. Det beror bland annat på att de som har invandrat till Sverige 2014-2016 får asyl först under 2017-2019. Så antalet personer som önskar språkvänner växer hela tiden.

Förstår svenska, men vill bli bättre på att tala

De som söker språkvänner har uppehållstillstånd, studerar på Svenska för invandrare (SFI) och har kommit en god bit på väg i sin språkutveckling. Många av de nyanlända förstår det svenska språket relativt bra. De läser, lyssnar på radio, tittar på tv osv. Men de kan inte prata och uttrycka sig lika bra och saknar någon att prata svenska med. De vill ha kontakt med etablerade medborgare för att utveckla sitt språk och få mer kunskap om samhället för att kunna etablera sig snabbare.

Berika ditt liv med nya vänner!

Vill du lära känna människor med rötter i en annan kultur? Du förbinder dig inte till något, det enda som krävs är att du avsätter en liten del av din tid när du har lust. Vi matchar ihop dig med lämplig person efter dina önskemål. Därefter träffas ni som vilka vänner som helst, dvs. ni pratar, fikar, promenerar eller vad ni själva kommer överens om. Hur ofta och länge ni träffas är helt upp till er. Några träffas en gång i veckan eller varannan vecka. En del är vänner i två till tre månader, några får en vän för livet.

Vem kan bli språkvän?

Du som vill möta människor som nyligen har flyttat till Sverige och Falköping kan bli språkvän. Det enda som krävs är att du är 18 år. Vi matchar dig med en person som har samma intressen, utbildning eller yrke som du själv.

All kontakt är frivillig, sker på fritiden och utan någon ersättning. Till en början kanske det handlar om att lära känna varandra över en fika, promenera eller besöka en lokal sevärdhet.

Några gånger per år får du inbjudan till intressanta föreläsningar och evenemang med mat och roliga aktiviteter som anordnas för alla språkvänner.

Vem kan få en språkvän?

Du som har uppehållstillstånd, och vill komma in i samhället genom att träffa etablerade svenskar, kan få en språkvän. Språket är viktigt för att du ska kunna etablera dig i ett nytt land. Språket utvecklas om man kan träffas regelbundet och prata om sådant som är viktigt, roligt och intressant!

Matchning

Anmäl dig nedan, så kontaktar vi dig för ett personligt möte. Vi behöver träffas för att kunna matcha dig med en person som har samma intressen, utbildning eller yrke som du själv. Då diskuteras även förväntningar och roller.

När matchningen är klar, och båda känner att personkemin stämmer, är det upp till er själva att bestämma var, när och hur ofta ni ska träffas.

Frågor och svar

Till din hjälp har vi sammanställt ett antal frågor och svar som kan ge vägledning. Kontakta oss gärna om du vill ha mer information!

Frågor och svar

Information in other languages

Information in English, Arabic and Somali

Fikavän

Två kvinnor som fikar tillsammans. En med mörkt hår sitter till vänster och en med rött hår sitter till höger. 

Vill du göra en insats men inte binda upp dig över en längre tid? Då är fikavän något för just dig. Du träffar en ny vän och får samtidigt testa Falköpings caféutbud, helt gratis!

Att vara fikavän är enkelt. Du blir matchad med en person baserat på gemensamma intressen och era önskemål. Ni går och tar en fika tillsammans vid fyra tillfällen, på fyra olika caféer. Ni bestämmer när och hur ofta ni ska fika. Fyra veckor i sträck eller en gång i månaden. Efter fyra fikor bestämmer ni själva om ni tackar varandra för denna gång, eller om ni vill fortsätta träffas. Enda kravet för att bli fikavän är att du är över 18 år och nyfiken på att träffa en ny person.

Fikavän och Språkvän – vad är skillnaden?

Både Fikavän och Språkvän bygger på att träffa och lära känna en ny människa. Att öva det svenska språket är en stor del, kulturutbytet och vänskapen är minst lika viktig. Som fikavänner ses ni fyra gånger över en fika och umgås. Som språkvän bestämmer ni själva vad ni vill göra – gå promenader, ses hemma hos varandra eller något helt annat. Gemensamt för Språkvän och Fikavän är att det sker helt på deltagarnas villkor – ni bestämmer när, var och hur ofta ni vill träffas.

Caféer i sammarbete med Fikavän – kom och besök!

 

Mormors Skafferi

Storgatan 28A, 521 42 Falköping

Tant Brun

Trädgårdsgatan 27, 521 46 Falköping

Noll Procent

Dotorpsgatan 6, 521 46 Falköping

Vilhelmsro Gårdscafé

Vilhelmsro egendom, 521 40 Falköping

Anmäl dig till Fikavän

Nedan hittar du en anmälan för att bli Fikavän. När du skickat in din anmälan kommer vi ta kontakt med dig för en kort intervju över telefon. Du får berätta om du har några särskilda önskemål, till exempel om du föredrar att träffa en fikavän som är i samma ålder som dig själv. Därefter kommer vi överrens om en tid då du och din fikavän kan träffas första gången på ett av de fyra caféerna. Vi på Språkvän är med i början för att presentera oss och ge er fikabiljetter. Det är sedan upp till er att bestämma nästa gång ni skall ses för en fika.

Personuppgifter

Vi behöver dina personuppgifter för att kunna kontakta dig för en intervju. Vi använder även uppgifterna för att kunna skicka brev, epost och sms om vad som pågår i vår verksamhet. Den nya dataskyddslagen (GDPR) kräver att vi får ditt samtycke, vilket du gör genom att klicka i rutan längst ned i formuläret. Kultur- och fritidsnämnden är personuppgiftsansvarig för behandlingen av de uppgifter som samlas in.

Du kan höra av dig till oss om du vill bli borttagen ur vårt register. Vill du veta mer om dina rättigheter och hur Falköpings kommun hanterar dina personuppgifter kan du klicka på länken.

Dataskyddsförordningen (GDPR)

Kontaktuppgifter
KontaktuppgifterKön * (obligatorisk)
Multiple selection

Vänligen välj på vilket sätt vill du ta del av information om vad som är på gång i verksamheten * (obligatorisk)
Multiple selection