Vill du hjälpa till att hjälpa andra?

Första steget är att du ökar din egen beredskap. När du och din familj har beredskap för att kunna hantera en kris, då finns möjligheter för dig att hjälpa andra. Främst genom att du kan ta dig till och utföra ditt arbete men också genom att du kan hjälpa vänner, grannar eller gå med i en frivilligorganisation.

Första prioritet är din egen hemberedskap

Att ha hemberedskap innebär att du kan klara dig utan samhällets hjälp i minst en vecka. Om du kan ta ansvar för dig själv och din familj så ska du göra det. Vid en kris kommer myndigheternas fokus vara på de mest utsatta i samhället. Därför är det viktigt att alla som arbetar i det offentliga har en bra hemberedskap - det är en förutsättning för att de ska kunna ta sig till och utföra sitt jobb att hjälpa andra.

Vill du engagera dig för kommunens beredskap?

Falköpings frivilliga resursgrupp behöver dig! Det finns tillfällen när kommunens resurser behöver förstärkning, till exempel vid vattenbrist, skogsbrand, längre elavbrott och översvämning. Då kan deltagarna i Frivilliga resursgruppen (FRG) hjälpa till. Du behövs och är viktig för vår kommuns beredskap och säkerhet.

Vem kan vara med i FRG?

Alla från 16 år med god fysik och som är folkbokförda i Sverige kan vara med. Civilförsvarsförbundet ansvarar för den grundutbildning som behövs. Det finns behov av personer med många olika sorters yrkeskunskap, utbildningar och erfarenheter.

FRG är ett samarbete mellan kommunen och de frivilliga försvarsorganisationerna med stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Är du intresserad?

Mejla till falkoping@civil2.se

Fler sätt du kan engagera dig för att stärka kommunens beredskap

  • Lyfta frågor om säkerhet och beredskap i din bostadsförening, i skolan, på arbetet och i andra sociala sammanhang
  • Gå samman med andra och hjälpa och stödja varandra vid en samhällskris.
  • Bygg på din kunskap om beredskap
Hjälpte informationen på sidan dig?