- Startsida
- Kommun & politik
- Trygg och säker
- Om krisen kommer till Falköping
- Öka din beredskap - för att klara av en kris
Öka din beredskap - för att klara av en kris
Hemberedskap innebär att du är förberedd på att klara dig själv i minst en vecka. Då bidrar du till hela samhällets beredskap – genom att du kan utföra ditt arbete och hjälpa andra människor.
Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) har en bra webbplats med tips för hur du ökar din hemberedskap. Det handlar både om kunskap, vad du behöver ha hemma för att klara dig i en vecka samt hur du förbereder dig mentalt för en kris.
Om krisen eller kriget kommer - nationell broschyr för att öka din beredskap

Framsida på broschyren "Om krisen eller kriget kommer"
Var ligger närmaste skyddsrum?

Symbol för skyddsrum
Skyddsrum är utrymmen som ska skydda befolkningen i krig. Ett skyddsrum är en del av en byggnad eller annan anläggning med förstärkta väggar, tak, golv och dörrar som kan stå emot tryckvåg och splitter, brand, joniserande strålning och bråte från raserade hus. Skyddsrummet har ett eget ventilationssystem för att stänga ute giftiga gaser och radioaktivt damm.
Skyddsrum är bara ett av flera sätt att skydda befolkningen vid fara under höjd beredskap, andra är till exempel utrymning. Det finns också andra möjligheter att söka skydd, till exempel i förstärkta byggnader, i en källare, tunnel eller tunnelbanestation.
Webbutbildning för dig som vill lära dig mer om krisberedskap och civilt försvar
Utbildningen vänder sig till dig som är 18 år och äldre och ger en sammanfattning av det absolut viktigaste vi invånare behöver veta för att vara förberedda på att hantera samhällskriser. Utbildningen består av fyra delar. Du väljer vilken del du vill göra och behöver inte göra allt på en gång. Varje del tar cirka 45 minuter vardera att göra. Du behöver tillgång till wifi och kan genomföra utbildningen på dator, surfplatta eller smartphone.
Utbildningen "Medveten, redo, trygg" är framtagen av Nacka kommun i samarbete med Civilförsvarsförbundet, Länsstyrelsen i Stockholm, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) och Svenska Röda Korset och vänder sig till dig som är 18 år och äldre.
Olika typer av kriser som kan inträffa - vad gäller?
Nedan listas ett antal olika typer av kriser som kan inträffa. Här får du tips om hur du kan förbereda dig inför att krisen inträffar samt var du kan hämta specifik information om det som inträffat.