Kommunens ansvar vid en kris

Kommunen har ett ansvar för alla som befinner sig inom kommunens geografiska område vid en kris. Det betyder att kommunen också har ett ansvar för dem som vistas tillfälligt här.

I kommunens ansvar ligger att samverka och samordna planering och förberedelser men även att samordna de krishanteringsåtgärder som vidtas vid en inträffad händelse samt att samordna informationen till allmänheten.

En del av detta är att se till att samhällsviktiga verksamheter inom kommunen fungerar. Det gäller till exempel äldreomsorg, skola och vattenförsörjning. Kommunen ska se till att dessa verksamheter fungerar även under en kris.

Planera

Kommunen ska ha planer för att kunna hantera de kriser som uppstår och för att minska risken att något drabbar samhällsviktiga verksamheter. Kommunen har också intern beredskap dygnet runt, årets alla dagar, för att snabbt kunna vidta åtgärder om det händer något.

Samverka

Kommunen behöver även samverka med andra myndigheter och organisationer som exempelvis polis, räddningstjänst eller länsstyrelse. När en kris uppstår behöver det finnas ett samarbete som fungerar mellan de inblandade.

Informera

Kommunen har till uppgift att informera om vad som hänt, vad som görs och om det är något du som invånare behöver göra.

Ge stöd

Om det behövs kan kommunen erbjuda akut krisstöd i form av psykologiskt och socialt stöd. Vi kan till exempel hjälpa till på plats om något allvarligt inträffat, eller slussa vidare till verksamheter som kan erbjuda hjälp.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Sidans innehåll