Publicerades: 26 maj 2021
Servicemeddelande

VA-arbete Trädgårdsgatan, Fogdegatan och Petter Ryttnings Väg

I samband med arbetet för att höja trafiksäkerhet för gång- och cykeltrafikanter i korsningen Trädgårdsgatan/Fogdegatan/Petter Ryttnings Väg kommer även VA-ledningar att bytas ut.

För boende i området kan detta innebär driftstörningar i dricksvattenleveransen i form av avstängt vatten samt missfärgat vatten och luft i ledningarna under och efter arbetet. Tänk då på följande:

Missfärgat vatten

Det är vanligt att vattnet får en gul- eller brunaktig färg efter ett ledningsarbete. Det beror på att avlagringar har lossnat från rören. Det missfärgade vattnet är vanligtvis inte något som påverkar hälsan men det kan innehålla förhöjda halter av partiklar, järn, mangan och i sällsynta fall bakterier.

Spola ur ledningarna ordentligt

Det gör man genom att spola kraftigt i kranar och stor spolning i toaletter. Spola tills vattnet blir klart, skulle det inte klarna inom 5-10 minuter kontaktar man VA-kundtjänst.

Du bör inte dricka missfärgat vatten

Då dricksvattenkvaliten inte kan garanteras. Om dricksvattnet är otjänligt beror det med största sannolikhet på förhöjda bakteriehalter. Därför rekommenderas att koka vattnet häftigt i några minuter för att sedan låta det svalna innan det används till dricksvatten, eventuella bakterier dör då.

Missfärgat vatten går att använda till matlagning

Så länge vattnet kokas upp och bubblar kraftigt går det bra att använda till matlagning, till exempel potatis, ris och pasta.

Vattnet kan missfärga tvätt

Undvik att tvätta vit- och ljus tvätt om vattnet är missfärgat.

Luft i ledningarna

Efter ett ledningsarbete kan det bli luft i ledningarna. Detta märker du vanligtvis genom att det ”fräser” ur kranarna och att vattnet innehåller små luftbubblor när det tappas upp. Vattnet blir oftast gråvitt, grumligt eller mjölkigt. Luftbubblorna är helt ofarliga och försvinner efter någon minut.

Om man är osäker kring användandet av dricksvatten kan man kontakta VA-kundtjänst.

Kontakt (dagtid vardag)

Kundtjänst, VA-avdelningen
0515-88 52 70
kundtjanst.va@falkoping.se

Kontakt (övrig tid)

Kommunsamordningscentralen (KSC)
0515-88 58 80
ksc@falkoping.se