3 juli 2023
Utbildning & barnomsorg

Tjejer på sommarkurs i teknik

Under sex dagar på sommarlovet har sex tjejer fått prova på olika områden inom teknik. Förutom att lära sig mer om teknik har de fått träffa nya vänner, lärt sig mer om framtida arbeten, utbildningsvägar och vad som krävs för att kunna arbeta inom ett visst område. Initiativet är en samverkan mellan Falköpings kommun, Teknikcollege och Dalenium - Science Center.

Sommarkurs för tjejer

Här är tjejerna ute på ett utav studiebesöken.

Den första sommarkursen i teknik för tjejer är avslutad för året. Kursen är ett initiativ som har sin bakgrund i att det råder en generell brist på tekniker och speciellt tjejer inom branscher där efterfrågan på specialkompetens blir allt större. Genom att visa, informera och uppleva det tekniska ämnesområdet, med inslag av kemi och fysik hoppas vi kunna vidareutveckla och skapa ett intresse för teknikens värld hos tjejerna som går teknikkursen formulerade Dalenium - Science Center i sin inbjudan till kursen.

Förutom resor och lunch fick tjejerna en anställning med lön under dagarna. Daleniums kursledare har planerat och varit ledare tillsammans med två ferieanställda ungdomar från Falköpings kommun.

Förhoppningen är att fler och fler tjejer ska söka sig till den här kursen kommande år och även att vi i framtiden kan ha en grupp för killar, säger Annica Hansson Walldén, Verksamhetschef på Dalenium - Science Center

Bild på Annica Hansson Wallden, verksamhetschef på Dalenium - Science Center

Annica Hansson Walldén framför Dobot, en robot som är programmerad att sortera sopor.

Lokala företag har tillfrågats om att delta och där efter bjudit in gruppen till studiebesök och aktiviteter. I år har gruppen först besökt Ållebergsgymnasiets teknikprogram där kursdeltagarna fick testa på CAD. Uppdraget var att designa en pokal. De fick även testa på hur man gör och programmerar en hemsida genom kodning. Ållebergsgymnasiets duktiga pedagoger inspirerade ungdomarna genom att visa att teknik är så mycket mer än det mindre område som högstadiet hinner ta upp i sin undervisning. Falköpings Mejeri blev det andra studiebesöket som tjejerna fick ta del av under en halvdag. Under det tredje besöket fick de uppleva en heldag på Kinnarps med en rundtur i fabriken, rita i CAD program och skapa en teknisk femkamp.

Finansiärer av kursen är Falköpings kommun, Dalenium och Swedbank genom Sparbankstiftelsen Alfa.

Kursledaren Mathilda Hansson och Josefin Plantin från Swedbank

Kursledaren Mathilda Hansson tar emot bidraget på 20 000 kronor utav Josefin Plantin från Swedbank.

Bildspel Sommarkurs för tjejer 2023