2 mars 2021
Utbildning & barnomsorg

Dags att anmäla till Skräpplockardagarna 2021

Varje vår deltar Falköpings kommun i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning, Skräpplockardagarna. Det är en kampanj där barn och unga lär sig om nedskräpning och plockar skräp tillsammans. Förskolor, skolor och ungdomsföreningar plockar skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

Barn

Skräpplockardagarna är barnens stora kampanj mot skräpet. Förra året deltog 600 000 barn och unga. Kampanjen drivs av Håll Sverige Rent och ingår i inititativet #hållbarhetpåschemat.

Anmälan från 1 mars

Du anmäler deltagande via Håll Sverige Rent:s webbsida.
1 mars 2021 öppnar anmälan för deltagare.länk till annan webbplats

Skräpplockardagar

3-7 maj 2021 - skräpplockardagar

I Falköping har vi skräpplockardagarna den 3-7 maj 2021.

Vad ska deltagare göra med skräpet som plockats?

Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast. Det bästa är om ni själva har möjlighet att lämna det till återvinning. Det material som inte går att sortera kan ni lägga i era sopkärl för brännbart avfall.

Om ni får mycket avfall som inte får plats i ordinarie kärl får ni kontakta Sara Lehman Svensson och berätta hur många påsar ni har samlat ihop och var de finns. Kommunen försöker då ordna extra upphämtning (detsamma gäller för våra fristående enheter).

Skräpplockarmaterial

Skräpplockarmaterialet skickas i år direkt till de skolor/förskolor/föreningar som anmäler sig. Deltagarna beställer material vid anmälan och det skickas inom 10 dagar. Det är viktigt att någon finns på plats och kan ta emot leveransen.

Nytt för i år är att skolor och förskolor får information från HSR om hur man Corona-anpassar en skräpplockning.

Anpassningar i samband med Corona

Skräpplockardagarna sker utomhus och kan genomföras i mindre grupper med gott avstånd. Kampanjen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer noga och meddelar er direkt om det skulle bli några förändringar.

Ta del av pedagogiskt material

I samband med Skräpplockardagarna erbjuder Håll Sverige Rent också pedagogiskt material så att barnen kan lära sig mer om nedskräpningens konsekvenser och lösningar på ett lekfullt sätt anpassat efter barnens ålder.

Barn som plockar skräp